Reinigen of desinfecteren: wanneer doe je wat en waarom?

Reinigen of desinfecteren: wanneer doe je wat en waarom?

Er is vaak verwarring over wanneer je moet desinfecteren en wanneer reinigen. De meest voorkomende vergissing is dat schoonmaken niet meer nodig is wanneer je desinfecteert. Maar ook wordt er vaak te snel naar desinfectans gegrepen. Desinfecteren is goed wanneer er sprake is van (signalen van) besmettingen, zoals van Corona of het Norovirus. Maar als je desinfecteert zonder te reinigen levert dat tal van risico’s op. 

Het verschil tussen reinigen en desinfecteren

Laten we beginnen met de terminologie, waar hebben we het over wanneer we spreken over reinigen en desinfecteren:

  • Reinigen is het verwijderen van zichtbaar vuil. Vuil is een voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Door het vuil te verwijderen voorkom je dat micro-organismen zich vermeerderen of verspreiden.
  • Desinfecteren is het doden/inactiveren van ziekteverwekkende organismen, zoals bacteriën en virussen. Door micro-organismen te bestrijden, kunnen ze zich niet verder verspreiden.

Het verschil is dus dat je bij reinigen de voedingsbodem voor ziekteverwekkers weghaalt en bij desinfecteren dood je de ziekteverwekkende organismen. 

Reinigen of desinfecteren?

Beter een goede reiniging dan een halve desinfectie, daar kunnen we helder over zijn. Schoonmaken is de basis van een veilige en gezonde leef- en werkomgeving, zowel voor cliënten als medewerkers. Reinig je op de juiste wijze, dan haal je 99,9% van de vervuiling en micro-organismen weg. Zeker als er mensen ziek zijn of als er virussen in de lucht hangen, is het advies zo vaak mogelijk te reinigen. Maar of je naast het reinigen ook moet desinfecteren? De WIP-richtlijn (Werkgroep Infectie Preventie) stelt dat reinigen voldoende is bij:

  • Bij droog huishoudelijk reinigen (bijvoorbeeld stofzuigen, afstoffen).
  • Bij nat huishoudelijk reinigen (bijvoorbeeld dweilen, sanitair).

Volgens de WIP-richtlijnen moet je in deze gevallen wel desinfecteren:

  • Bij vervuiling door bloed of lichaamsvocht
  • Bij een uitbraak van infectieziektes

 

Lees in dit artikel meer over de WIP richtlijnen rondom urine lozing en stoelgang.  

Hands-on infectiepreventie in jouw organisatie?

28 praktische hygiënetips voor betere infectiepreventie

Altijd reinigen bij zichtbaar vuil, dan pas desinfecteren

Voor het reinigen van oppervlaktes raden we aan een microvezeldoek te gebruiken. Microvezeldoeken hebben een speciale werking waardoor ze beter vuil opnemen. Lees hier meer over de microvezeltechniek.

Met de microvezelmethode verzeker je jezelf ervan dat je hygiënisch reinigt. Onze Abena microvezeldoek heeft een 99,9% bacterie-opname. Naast een goede doek is het ook van belang dat je het juiste reinigingsmiddel gebruikt. 

Gebruik desinfectiemiddelen op de juiste manier

Start altijd met het reinigen van het oppervlakte. Als je dat niet doet, werkt het desinfectiemiddel niet goed. Hoe schoner het oppervlak hoe beter het middel werkt. Werk bij het desinfecteren altijd met wegwerp-schoonmaakmaterialen en draag handschoenen.

Bij het desinfecteren van grote oppervlaktes gebruik je chloor 1000 ppm. Gebruik geen bleekmiddel uit de supermarkt. Bij kleine materialen gebruik je alcohol 70%. Kijk goed op de verpakking om te zien hoeveel je moet gebruiken en wat de inwerktijd is. Behandel het oppervlakte of voorwerp zo dat het in elk geval 5 minuten na het desinfecteren nog vochtig blijft. Het oppervlak moet aan de lucht worden gedroogd.

Gebruik je desinfecterende middelen onnodig of onjuist, dan loop je de nodige risico’s. Hou rekening met onderstaande punten en je verkleint deze risico’s.

Tip 1: Respecteer de inwerktijd

Het gebruik van een desinfectiemiddel kan een veilig gevoel geven, terwijl er nog steeds schadelijke micro-organismen aanwezig zijn. Oppervlakten even afnemen met een desinfectiemiddel werkt namelijk niet afdoende, zeker niet bij een virus. Om een virus te doden, moet een desinfectiemiddel minstens een minuut inwerken, iets wat veel mensen vergeten. Bij gebruik van een chlooroplossing is deze inwerktijd zelfs 5 minuten. Respecteer de inwerktijd van het desinfectiemiddel. Daarmee is de kans dat je alle ziektekiemen doodt een stuk groter. De inwerktijd staat vermeld op de verpakking.

Tip 2: Voorkom resistentie

Gebruik je het desinfecterende middel, te vaak, niet goed of niet nauwkeurig, dan kan het zijn dat micro-organismen resistent worden. De resistente bacteriën zijn dan niet meer gevoelig voor de desinfectans, waardoor ze zich weer vermenigvuldigen. Op deze manier groeit het aantal resistente bacteriën en zul je telkens minder goed kunnen desinfecteren. Volg de gebruiksinstructie dus goed op, om ervoor te zorgen dat de middelen hun desinfecterende werking behouden.

Tip 3: Houd oog voor gezondheid en milieu

Onjuist gebruik van desinfectiemiddelen kan schadelijk zijn voor mens en milieu. Er kunnen irritaties of allergische reacties ontstaan op de huid en ook inademen kan schade aanrichten. Verder doodt een desinfectiemiddel alles, óók de goede bacteriën en nuttige micro-organismen die ons beschermen. Reden te meer om meer te reinigen, zodat je minder hoeft te desinfecteren.

Tip 4: Preventief desinfecteren is onnodig

Wil je de boel extra schoon houden in coronatijd? Wij adviseren om niet preventief te desinfecteren, maar gewoon te reinigen om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Continu desinfecteren is echt niet nodig. Heb je een oppervlak gedesinfecteerd en raak je het daarna weer aan? Of zet je er een gebruikte koffiebeker op? Dan zou je immers weer opnieuw moeten desinfecteren omdat er weer bacteriën op zitten. 

Krijg grip op facilitaire uitdagingen!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

ABENA Vac vacumeermachine

ABENA Vac

Lees meer
Vloer veilig en effectief reinigen

Veilig en effectief vloeren reinigen

Lees meer
Reinigen of desinfecteren

Reinigen of desinfecteren

Lees meer
Kopie van Artikelen website template (1)

Het belang van tussendoor reinigen

Lees meer
Abena het belang van een schone omgeving in zorginstellingen

Het belang van een schone omgeving

Lees meer

Schone omgeving

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: