Grip op infectiepreventie

Infecties in zorginstellingen

Voor Corona werden in Europa elk jaar meer dan 4 miljoen mensen getroffen door zorggerelateerde infecties. Met jaarlijks 37.000 doden tot gevolg. En dat is niet het enige. Cliënten lijden onder infecties. Bovendien brengen infecties hoge kosten met zich mee. Genoeg redenen om extra aandacht te besteden aan infectiepreventie. 

Bij Abena helpen we zorgprofessionals graag om de verspreiding van infecties tegen te gaan. Dat doen we door onze kennis met zorgprofessionals te delen. We helpen je alert te zijn op de overdracht van ziekteverwekkers, de juiste maatregelen te nemen en de juiste producten te gebruiken. Zo minimaliseer je de kans op besmetting. 

Krijg grip op infecties!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Wat is infectiepreventie?

Infectiepreventie is het voorkomen van verspreiding van infecties, ofwel infectieziektebestrijding. Infectiepreventie en hygiënisch werken in de zorg gaan hand in hand. Dat is noodzakelijk, want infecties in de zorg hebben grote gevolgen voor een zorginstelling. Denk aan extra lijden door cliënten en een langer verblijf in zorginstellingen. Maar ook aan langdurig ziekteverzuim onder het personeel, resistentie van ziekteverwekkers door het gebruik van antibiotica en hoge kosten voor instellingen.

Infecties voorkomen met infectiepreventie

De infectiepreventie specialisten van Abena komen dagelijks in zorginstellingen. Zij lopen mee met zorgprofessionals en adviseren hen hoe ze cliënten de beste zorg kunnen bieden. Als we kijken naar hygiënisch werken in de zorg, zien zij veel dingen goed gaan, maar zij zien ook dingen die beter kunnen.

Dat zit ‘m in kleine dingen. Zoals het dragen van de verkeerde handschoenen bij zorghandelingen of het niet op de juiste manier aan- en uittrekken van beschermende kleding. Hierdoor is er een grote kans op overdracht van ziekteverwekkers: het begin van een infectie. Ziekteverwekkers zijn altijd aanwezig, ook al zie je ze niet. En ook al word je er zelf niet altijd ziek van, iemand anders wordt dat misschien wel.

In de animatie zie je hoe Kristel in aanraking komt met de oorzaken en gevolgen van de overdracht van ziekteverwekkers. Aan het einde van de animatie weet je hoe jij je infectiepreventie kunt toepassen in de praktijk en zorgt voor een hygiënische werkplek voor cliënten en voor je collega’s.

Abena infectiepreventie zorginstellingen verpleeghuizen

Abena's

4 gouden regels

Abena gouden regels voor infectiepreventie in zorginstellingen

Samen zorgen voor een schone en veilige zorgomgeving

Abena gouden regel 1 voor infectiepreventie in zorginstellingen

Vuil versus schoon

Samen zorgen voor een schone en veilige zorgomgeving

Abena gouden regel 2 bij infectiepreventie in zorginstellingen

Schoonmaken of weggooien

Wat vuil is moet je OF schoonmaken OF weggooien.

Abena gouden regel 3 bij infectiepreventie in zorginstellingen

Basishygiëne op orde

Zorg voor een GOEDE persoonlijke hygiëne en handhygiëne.

Abena gouden regel 4 bij infectiepreventie in zorginstellingen

Bescherm jezelf

Gebruik de JUISTE beschermende kleding en de JUISTE handschoenen.

Uit ons kenniscentrum

hulp bij infectiepreventie zorginstellingen wip richtlijnen

Infectiepreventiecheck van Abena

Lees meer

Veel gestelde vragen

Lees meer

De juiste producten

Lees meer
Infecties voorkomen door hygiënisch te werken

Hygiënisch werken

Lees meer

Hands-on infectiepreventie in jouw organisatie?

28 praktische hygiënetips voor betere infectiepreventie

Onze concepten

Bij Abena willen we dagelijks het verschil maken in het leven van mensen. We willen oprecht de beste hulp bieden en speciaal hiervoor, hebben we deze vier concepten ontwikkeld:

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: