Handschoenen

Het dragen van handschoenen

Abena infectiepreventie zorginstellingen verpleeghuizen

Het dragen van handschoenen

Handschoenen zijn een onmisbaar hulpmiddel voor de zorgprofessional. Door handschoenen te dragen bescherm je jezelf, je collega’s én cliënten tegen de overdracht van ziekteverwekkers. Dat klinkt heel eenvoudig, maar toch gaat het in de praktijk niet altijd goed. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten handschoenen en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste handschoen.

Handschoenen zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten. Echter, niet alle handschoenen zijn geschikt voor werken in de zorg. Daarnaast dienen onderzoekshandschoenen te voldoen aan een aantal eisen en normen die zijn vastgelegd in Europese richtlijnen.

Sinds kort zijn er antimicrobiële handschoenen beschikbaar. Hiermee kan een actieve bescherming geboden worden tegen zorggerelateerde infecties.

Antimicrobiële onderzoekshandschoenen​

Til jouw infectiepreventiebeleid naar een hoger niveau met de nieuwe standaard in onderzoekshandschoenen.

Welke type handschoenen zijn er?

Handschoenen die geschikt zijn voor het werken in de zorg moeten een CE-markering hebben. Dit wil zeggen dat het product voldoet aan de Europese wetgeving. Toch zegt alleen een CE-markering nog niet zo veel: je hebt handschoenen waarmee je broodjes smeert en je hebt handschoenen waarmee je chemicaliën mengt in een laboratorium. Dus hoe kom je erachter dat je de juiste handschoenen hebt voor het uitvoeren van zorgtaken?

De eerste tip: let op de symbolen.

  • Nitril handschoenenNitril handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber, zijn erg comfortabel en sterker dan latex. Nitril handschoenen bevatten geen latex en kunnen voor de meest uiteenlopende werkzaamheden ingezet worden, mits de juiste certificeringen. Let hierop! Nu ook beschikbaar met antimicrobiële werking.
 
  • Latex handschoenen: Latex handschoenen hebben een uitstekende tastgevoeligheid, zijn elastisch en zitten als een tweede huid om de hand. Latex handschoenen zijn minder geschikt voor het werken met chemicaliën. Daarnaast heeft latex het grote nadeel dat mensen allergisch kunnen zijn voor latex.

  • Vinyl handschoenen: Vinyl handschoenen zijn gemaakt van soepel PVC, zijn minder scheurvast en geven minder bescherming. Let op! Vinyl handschoenen worden wijder van het dragen, doordat ze uitrekken worden ze poreus (er ontstaan kleine gaatjes). Hierdoor zijn vinyl handschoenen niet geschikt voor zorghandelingen, waarbij er contact is met lichaamsvloeistoffen. Ziekteverwekkers kunnen door deze gaatjes dringen (zie hiervoor WIP-richtlijnen). Daarnaast zijn vinyl handschoenen niet geschikt voor het omgaan met vet voedsel.

  • Sinds kort zijn er Antimicrobiële handschoenen beschikbaar. Hiermee kan een actieve bescherming geboden worden tegen zorggerelateerde infecties, waaronder COVID-19.

Juiste handschoen? Let op de symbolen!

EN374 Biedt bescherming tegen laag risico chemicaliën, zoals bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen.

Biedt bescherming tegen laag risico chemicaliën, zoals bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen.

EN 374 Virus

Biedt bescherming tegen ziekteverwekkers (micro-organismen). Hieraan moeten handschoenen voldoen indien er risico is op contact met lichaamsvloeistoffen.

EN374 keurmerk handschoenen Abena

Biedt bescherming tegen hoog risico chemicaliën, zoals bijvoorbeeld cytostatica, maar ook haarverf.

food handling voedsel keurmerk geschikt voor verwerking van voedsel

Geschikt voor contact met voedsel.

CAT I handschoen biedt bescherming tegen minimaal risico

Biedt bescherming tegen minimaal risico

CAT II handsc hoenen bieden bescherming tegen gemiddeld risico

Biedt bescherming tegen gemiddeld risico

CAT III handschoenen bieden bescherming tegen risico van infectie

Biedt bescherming tegen hoog risico. Hieraan moeten handschoenen voldoen indien er risico is op contact met lichaamsvloeistoffen.

EN455 keurmerk handschoenen Abena

Dit symbool of in tekst geeft aan dat de handschoenen voldoen aan de medische hulpmiddelenrichtlijn. Hierbij moet expliciet vermeld worden EN 455,-1,2,3 én 4.

CE-XXXX

Geen keurmerk. Geeft aan dat de handschoenen voldoen aan óf Verordening medische hulpmiddelen 2017/745 óf aan de Verordening persoonlijke beschermingsmiddelen 2016/425 óf beide. In de richtlijnen staat de handschoenen moeten voldoen aan beide.

De juiste handschoen

Wanneer gebruik je welke handschoen voor een zorghandeling? Dat hangt van de toepassing af, maar een handschoen van nitril is vaak de beste keuze. Bij gebruik van nitril handschoenen zijn zorgverleners altijd goed beschermd en daarnaast loop je geen risico op een allergie of andere gezondheidsrisico’s.

De nitril handschoen moet gecertificeerd zijn als persoonlijk beschermingsmiddel én medisch hulpmiddel. Dit betekent dat ze moeten voldoen aan EN-374-1,2 en 5 plus EN 455-1,2,3 en 4. Daarnaast moeten ze ook geschikt voor het verwerken en bereiden van voedsel.

Meer weten over de normen en eisen rondom handschoenen? Download de whitepaper: Handschoenen als beschermingsmiddel in de zorg.

De juiste handschoen

IG Infectiepreventie Grip op kiezen juiste handschoen 1
Of bestel de gratis toolbox met alle Infographics

Handschoenen uit de bouwmarkt, drogisterij of discounter? Niet doen!

Handschoenen van de drogist of uit bouwmarkt voldoen vrijwel nooit aan de eisen die er in de zorg worden gesteld. Dat kan ook niet, want daar zijn deze handschoenen ook niet voor bedoeld. Vaak zie je het kwaliteitsverschil ook af aan de prijs. Het dragen van de verkeerde handschoenen brengt het risico met zich mee dat je niet beschermd bent tegen ziekteverwekkers.

Latexallergie?

Bij een latexallergie bestaat er een overgevoeligheid voor latexeiwitten. De overgevoeligheid kan zich uiten als een contactallergie in de huid (type IV allergie), een geïrriteerde huid en/of een allergische reactie in neus, ogen of longen door inademen van de latexeiwitten (type I allergie). Veel mensen denken dat een allergische reactie op latex handschoenen een oorzaak is van latex. Dit is echter niet altijd het geval.

handschoenen verschil tussen latex, nitril en vinyl

Aan- en uittrekken van handschoenen

In de afbeelding hiernaast leggen we uit hoe je handschoenen op de juiste manier uittrekt. Vooral het uittrekken verdient extra aandacht, omdat na gebruik de handschoenen ‘vervuild’ zijn en je niet wilt dat dit in aanraking komt met je huid of kleding.

Abena handschoenen uittrekken

Whitepaper handschoenen

Lees in deze whitepaper alles over de wettelijke eisen en verplichtingen rondom handschoenen en kom te weten hoe je de juiste handschoen kiest voor een zorghandeling.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

waarom een mondneusmasker of mondkapje belangrijk is

Mondneusmasker

Lees meer
Beschermende kleding

Beschermende kleding

Lees meer
Dé nieuwe standaard in onderzoekshandschoenen antimicrobiele handschoenen

Antimicrobiële handschoenen

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

Voor de invoering van antimicrobiële handschoenen hoeven geen procedures of protocollen aangepast te worden. Ook zijn er geen significante prijsverschillen tussen antimicrobiële handschoenen en conventionele onderzoekshandschoenen.

Kortom: niets staat je in de weg om het infectiepreventiebeleid van jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen.

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: