Het belang van ergonomisch werken & tips

Het belang van ergonomisch werken & tips

In Nederland werken zo’n 247.000 mensen als schoonmaker, waarvan 26% werkzaam is in de zorg. Schoonmaken is fysiek zwaar werk en overbelasting ligt altijd op de loer. De cijfers liegen er dan ook niet om; 30% van het verzuim komt door fysieke overbelasting. Gelukkig valt er op dit terrein winst te behalen. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Blije medewerkers, blije organisatie

Als werkgever wil je tevreden personeel, dat zich vitaal en gezond voelt. We zien echter dat veel schoonmaakmedewerkers fysieke klachten ervaren. Dat is zonde en niet nodig, want door hen goed te ondersteunen, kun je klachten vaak voorkomen. Dat is niet alleen prettig voor de medewerker, maar zo ga je ook ziekteverzuim tegen en verhoog je de werkefficiëntie en -productiviteit.

Fysieke belasting door schoonmaakwerkzaamheden

Schoonmaken is tillen, duwen, trekken, bukken, reiken en je in gekke werkhoudingen manoeuvreren. Kortom: bij schoonmaakwerk komen veel vormen van lichamelijke belasting voor. Zolang er een goede balans is tussen wat het lichaam te verduren krijgt (fysieke belasting) en wat het aan kan (belastbaarheid), is er geen risico op overbelasting. In de praktijk gaat het echter vaak mis. De fysieke belasting duurt dan te lang en er ontstaan overbelastingsklachten, met name aan armen, schouders, polsen en rug. Van deze klachten ontstaat 32% door het maken van herhalende bewegingen, 20% door te veel kracht zetten en 11% door het werken in ongemakkelijke werkhoudingen.

Krijg grip op facilitaire uitdagingen!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Beginnende klachten signaleren is overbelastingsklachten voorkomen

Vaak beginnen overbelastingsklachten klein, maar worden ze niet onderkend dan kunnen ze verergeren en zelfs chronisch worden. Het is dus belangrijk om signalen tijdig op te pikken en aan te pakken. Die kunnen allerlei vormen aannemen, zoals:

  • Vermoeidheid
  • Kramp
  • (Uitstralende) pijn
  • Stijfheid
  • Tintelingen
  • Gevoelsstoornissen
  • Krachtsverlies

Stappenplan

1. Preventie op de agenda
Begin ermee om van preventie een vast agendapunt te maken. Doe dit ook als er nog geen aanwijzingen zijn dat medewerkers met fysieke belasting te maken hebben. Wees je er daarnaast van bewust dat iedere organisatie anders is en oplossingen om de werkbelasting aan te pakken maatwerk zijn.

2. Risico’s in kaart brengen
Breng alle risico’s in kaart op het gebied van lichamelijke belasting op de werkvloer. Pas daarna kun je maatregelen treffen om fysieke belasting bij medewerkers te minimaliseren. Die maatregelen kunnen voor de organisatie als geheel zijn, maar ook persoonsgebonden.

Training infectiepreventie voor zorgprofessionals

Een incompany training over de noodzaak van infectiepreventie, het voorkomen van overdracht van ziekteverwekkers en het beschermen van jezelf en de cliënten. Met concrete praktijkvoorbeelden en kennis quiz.

Risico’s tackelen: materialen en werkprocessen

Kijk wat je allemaal in huis hebt om overbelastingsrisico’s te voorkomen. Over welke materialen beschik je? Hoe zijn je werkprocessen ingericht? En welke maatregelen kun je doorvoeren om de situatie te verbeteren? Denk hierbij aan materialen die het werk lichter maken, zoals ergonomische telescoopstelen, schoonmaakmachines en verrijdbare karren om zware materialen of afval te vervoeren. Misschien kom je er wel achter dat je werkprocessen niet goed worden nageleefd. Dan kunnen instructie en training uitkomst bieden. Het kan ook blijken dat de werkprocessen in je organisatie verouderd of ongezond zijn. Laat je bijvoorbeeld dezelfde schoonmaker steeds de vloeren dweilen, dan zal diegene sneller overbelastingsklachten ontwikkelen. Het is beter om taken af te wisselen. En moet je dagelijks als schoonmaker met een emmer sop en een doekje meubilair afnemen, dan is de kans aanwezig dat die persoon huidproblemen krijgt van het schoonmaakmiddel en polsklachten door het veelvuldig uitwringen van het doekje. Allemaal problemen die makkelijk te tackelen zijn.

Grip op goede zorg: doe jij mee aan de challenge?​

Vind jij een gezonde werkomgeving belangrijk en heb je het gevoel dat er in jouw organisatie op dit gebied winst te behalen is? Stuur ons je uitdaging en wij kijken met je mee naar verbetermogelijkheden!

Overbelasting in cijfers

Bronnen:
1.https://www.fysiekebelasting.tno.nl/nl/28-oktober-online-kick-off-hoe-top-werk-jij/
2.https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/themas/psychosociale-arbeidsbelasting
3.https://www.ornet.nl/blog/2019/01/31/tno-zorgelijke-toename-van-burn-outklachten/
4.https://www.uwv.nl/overuwv/Images/factsheet-schoonmaak-2019.pdf

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

vloer reinigen in verpleeghuizen ggz zorginstellingen

Ergonomisch verantwoord vloeren reinigen

Lees meer
vitaliteit in verpleeghuis ggz instelling feest

Vitaliteit

Lees meer
7 tips voor ergonomisch werken

7 tips voor ergonomisch werken

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?