Ergonomisch verantwoord vloeren reinigen

Ergonomisch verantwoord vloeren reinigen

Vloeren goed schoonmaken brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zo ontstaan er regelmatig ergonomische klachten zoals rugpijn. Ook horen we vaak terug dat vloeren na het dweilen te lang nat blijven en dat hardnekkig vuil achterblijft. Terwijl een schone leefomgeving en ergonomisch verantwoorde werkwijze juist zo belangrijk zijn voor zorginstellingen.

Fysieke klachten door dweilen

Traditioneel dweilen kan veel kracht kosten. Het is een bezigheid van continu bukken, vieze moppen vervangen en handmatig op en neer gaan met de dweil. Zeker in kleine slaapkamers of drukke woonkamers is het fysiek belastend om goed onder en achter meubels te komen met je mop. Er zijn verschillende hulpmiddelen die fysieke klachten door het dweilen kunnen voorkomen.

Praktische tips voor handmatig vloeren reinigen

Stel apparatuur goed af

In veel organisaties wordt al gebruik gemaakt van een mop met telescooparm of een in hoogte verstelbare stofzuiger. Is dit ook het geval in jouw organisatie? Dat is een goede start. De tweede vraag is of iedere medewerker er ook gebruik van maakt en de mop voor gebruik goed afstelt. Een goed afgestelde mop of stofzuiger voorkomt hevige belasting van de rug en knieën. Een mop is goed afgesteld wanneer hij rijkt tot de kin, een stofzuigerstang moet ongeveer ter hoogte zijn van de heup.

Microvezelmethode kost minder kracht

Ook de microvezelmethode is een goede oplossing voor minder fysieke belasting. Microvezeldoeken zijn speciale doeken die vuil door de microvezels makkelijk opnemen en vasthouden. Hierdoor werk je effectief, sneller en heb je minder armkracht nodig. Daarbij impregneer je de doeken en moppen, waardoor je niet meer met een emmer water bezig bent. Lees hier meer over de microvezelmethode.

Ben bewust van je houding

Last but not least: de houding tijdens het reinigen van de vloer. Zorg er allereerst voor dat je (zeker bij een hogere vloerfrictie) mop dicht bij het lichaam houdt. Zo zet je makkelijker kracht en voorkom je belasting van de rug en schouder. Voorkom verder dat je gedurende lange tijd dezelfde houding aanneemt. Af en toe rekken en strekken kan helpen, maar ook afwisselen tussen links- en rechtshandig reinigen.

Krijg grip op facilitaire uitdagingen!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Een langdurige oplossing: De voordelen van een schrobzuigmachine

Een schrobzuigmachine wordt veelal ingezet in grotere ruimtes zoals gangen en kantines. Kleinere ruimtes worden vaak nog traditioneel gereinigd. Maar traditineel reinigen kost veel meer kwacht dan met een machine. Daarom zijn er tegenwoordig ook kleinere en meer flexibele schrobzuigmachines ontwikkeld, zoals de Numatic 244NX. Met deze kleinere schrobzuigmachines kunnen ook vloeren in de kleine volle ruimtes makkelijk worden gereinigd. We zetten de belangrijkste voordelen hieronder op een rij, waarbij we de Numatic 244NX schrobzuigmachine als uitgangspunt nemen:

1. Minder fysieke belasting

Met de schrobzuigmachine zet je technologie in om het werk te verlichten. Het kan een tijdswinst van 70% opleveren ten opzichte van traditioneel dweilen. De is gebruiksvriendelijk, flexibel is en de borstels zorgen ervoor dat je de machine zonder fysieke belasting vooruitduwt. Hierdoor is dweilen voortaan geen work-out meer. De tanks zijn gemakkelijk te legen en vullen, en bovendien heeft de machine voetbediening. Met minder fysieke inspanning en minder lichamelijke klachten tot gevolg.

2. Schonere omgeving

Een schrobzuigmachine is een goede manier om vloeren goed en grondig schoon te maken. Met een traditionele schrobzuigmachine is het echter lastig om langs meubels te manoeuvreren en onder meubels schoon te maken. Met de kleinere en meer handzame Numatic 244NX lukt dit wel dankzij de flexibele bovenkant. Zo maak je vloeren consistent schoon, in plaats van op sommige plekken wel en andere niet. Bacteriën en virussen worden eerder en beter verwijderd, waardoor je meteen een vijfde punt van aandacht aanpakt: infectiepreventie.

3. Minder verspilling

Met een schrobzuigmachine gebruik je tot wel 80% minder water dan met handmatig dweilen. Het instelbare doseersysteem zorgt ervoor dat je niet te veel maar exact genoeg water gebruikt en dat het water op de juiste plek terechtkomt.

Grip op goede zorg: doe jij mee aan de challenge?​

Heb jij in je organisatie te maken met geuroverlast? Stuur ons je verhaal en we gaan graag met jou samen de uitdaging aan om je probleem op te lossen!

Uit ons kenniscentrum

vloer reinigen in verpleeghuizen ggz zorginstellingen

Het belang van ergonomisch werken & tips

Lees meer
vitaliteit in verpleeghuis ggz instelling feest

Vitaliteit

Lees meer
7 tips voor ergonomisch werken

7 tips voor ergonomisch werken

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: