Het belang van een frisse geur in een zorginstelling

Het belang van een frisse geur in een zorginstelling

Bij het binnenlopen van een zorginstelling kan een geur je soms direct overvallen. Het bepaalt meteen de sfeer. Dat kan positief zijn, maar in veel gevallen is het dat niet. Bijvoorbeeld als de geur van urine of ontlasting duidelijk aanwezig is. Gelukkig is er aan nare, ongewenste geurtjes wat te doen.

Drie redenen om te werken aan een frisse geur

Een schone omgeving is prettig voor iedereen. Het zorgt voor rust en ontspanning. Geur speelt hierin een belangrijke rol. Een zorginstelling kan brandschoon zijn, maar als het er onprettige ruikt, wordt dit anders ervaren. Dit heeft een grotere impact dan we soms denken. Niet alleen op bewoners, maar ook op medewerkers en bezoekers.

  • Bewoners kunnen ongelukkig worden als ze continu in een omgeving zijn die niet lekker ruikt en waar ze niet aan kunnen ontsnappen. Ze kunnen er zelfs onrustig van worden of een slechte nachtrust door krijgen.
  • Voor zorgverleners is het prettig om in een schone omgeving te werken. Een werkplek die onaangenaam ruikt en daardoor vies aanvoelt, kan leiden tot minder werkplezier. Dat kan weer leiden tot uitstroom van personeel.
  • En een zorginstelling waar het lekker en fris ruikt, geeft een aangenaam gevoel van gastvrijheid als je als bezoeker binnenstapt. Bovendien wil je het allerbeste voor jouw familielid of vriend die in de instelling woont. Dat wil zeggen: aandacht, een goede verzorging en een schone plek die voelt als thuis. Een prettige geur draagt hieraan bij.

Krijg grip op facilitaire uitdagingen!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Nare geuren aanpakken

Er zijn drie manieren om nare geuren aan te pakken:

1. Maskeren
Door geuren te maskeren, verberg je ze. Bijvoorbeeld met een luchtverfrisser of geurstokjes. Hiermee los je het geurprobleem echter niet op. Je creëert een tijdelijke oplossing en dat maakt het minder geschikt voor zorginstellingen. Bovendien kunnen de geurstoffen bij mensen met astma een aanval van benauwdheid veroorzaken.

2. Wegnemen
Iedere geur komt ergens vandaan en door de bron op te sporen, kun je een geur aanpakken en wegnemen. Denk bijvoorbeeld aan etensresten of incontinentiemateriaal met urine en/of ontlasting. Als die te lang in een afvalbak liggen, kan zich een doordringende geur verspreiden. De afvalbakken vaker legen, bij voorkeur luchtdicht, kan dan een eenvoudige oplossing zijn. Maar het kan bijvoorbeeld ook blijken dat medewerkers tijdens het verschonen het gebruikte incontinentiemateriaal even op de grond leggen voordat ze het in de afvalbak gooien. Er kan dan wat urine of ontlasting op de vloer terechtkomen dat je niet hoeft te zien, maar wel ruikt. Als dat het geval is, zal gekeken moeten worden naar een andere manier van werken, zodat het incontinentiemateriaal niet meer op de grond wordt gelegd.

3. Afbreken
Ontbreekt het je aan tijd en middelen om vieze geurtjes te maskeren of weg te nemen? Dan is het ook mogelijk om ze met microbiologische reinigers aan te pakken. Hierin zitten ‘goede bacteriën’ die in staat zijn stankmoleculen af te breken. Dat werkt als volgt: vieze geuren worden vaak veroorzaakt door bacteriën. Deze vermenigvuldigen zich razendsnel wanneer er een goede voedingsbodem aanwezig is. De goede bacteriën in de microbiologische reinigers halen deze voedingsbodem weg. Daardoor kunnen de bacteriën die de vieze geuren veroorzaken zich niet vermenigvuldigen en vermindert de geurvorming. Microbiologische reinigers bieden een structurele oplossing en zijn onschadelijk voor de mens.

Lees hier meer over de microbiologische reiniger van Abena

Lees hier meer over het aanpakken van vervelende geuren in een zorginstelling.

Grip op goede zorg: doe jij mee aan de challenge?​

Heb jij in je organisatie te maken met geuroverlast? Stuur ons je verhaal en we gaan graag met jou samen de uitdaging aan om je probleem op te lossen!

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

ABENA Vac vacumeermachine

ABENA Vac

Lees meer

Beleving

Lees meer
Afvoeren incontinentiemateriaal

Hygiënische afvoer incontinentiemateriaal

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

incontinentie abena zorginstellingen producten leverancier

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: