Beste hulp bij een schone omgeving

Urinegeur voorkomen in zorginstellingen

Een vage urinegeur als je binnenstapt, onaangename lucht als je over de gang loopt of terugkerende geuroverlast. In zorginstellingen waar cliënten wonen die last hebben van incontinentie, is het helaas regelmatig realiteit. Ontdek hoe urinegeur wordt veroorzaakt en hoe goede continentiezorg bijdraagt aan het oplossen van geuroverlast. Zowel de leefkwaliteit van de bewoners als het werkklimaat van jou en je collega-zorgverleners omhoog brengen, is makkelijker dan je misschien denkt.

Ongewenste geuren in een verzorgings- of verpleeghuis zijn niet alleen vervelend en zelfs pijnlijk voor de bewoner, ze worden als onaangenaam ervaren door iedereen die de instelling binnenkomt. Geuroverlast heeft ook een negatieve invloed op de werkomgeving van zorgverleners, en soms is een indringende urinegeur voor bezoekers en familieleden zelfs een reden om minder op bezoek te komen. Tijd om er wat aan te doen!

Signaalfunctie van nare geuren

Behalve dat het onprettig is in een urinelucht te leven of werken, is een continue onaangename geur vaak ook een teken dat er iets niet in orde is in de zorginstelling. Werken jullie volgens de juiste procedures? Gebruiken jullie goed incontinentiemateriaal en wordt het afval correct afgevoerd? Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de zorginstelling vrij is en vrij blíjft van geuroverlast. Zo waarborg je de levenskwaliteit van bewoners en zorgverleners én blijft de instelling een fijne plek om te bezoeken.

Oorzaken van geuroverlast

Een incidentele geurvlaag bij het passeren van een kamer waar op dat moment iemand wordt verschoond, is normaal. Een constante onaangename lucht daarentegen niet. Ruikt het structureel naar urine, dan duidt dit op een onderliggend probleem. Niet zelden blijkt de oorzaak van stankoverlast te liggen in de zorg- en schoonmaakroutines in de zorginstelling.

 

Wanneer bewoners de noodzakelijke hygiënische zorg krijgen en het linnengoed en meubilair goed schoon en droog worden gehouden, is geur meestal geen probleem. Gelekte urine en natte plekken direct verwijderen en de juiste combinatie van incontinentieproducten gebruiken. Dát is de sleutel tot een geurloze werk- en leefomgeving.

Tip: Als de urine van een cliënt een afwijkende geur heeft, is het aan te raden de bewoner te onderzoeken op mogelijke gezondheidsproblemen die deze geur kunnen veroorzaken. (Lees meer over ‘stinkende urine‘ en de oorzaken daarvan).

Krijg grip op continentiezorg!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Preventie is key

Elke zorginstelling moet over een strategie beschikken om nare geuren te voorkomen of te verwijderen. Deze strategie zou primair gericht moeten zijn op het verwijderen en voorkomen van de geurbronnen. Als je je niet eerst richt op preventie, zullen onaangename geuren blijven en zal het probleem alleen maar erger worden.

Een geurloze omgeving creëren kan op veel manieren. Het startpunt is een controle van de bestaande continentiezorgroutines. Om geuroverlast te vermijden, is het consequent handhaven van deze schoonmaak- en hygiëneprocedures en een ‘holistische’ aanpak van de continentiezorg essentieel. Meer weten over onze tien punten van aandacht?

Schoonmaak- en hygiëneroutines

Desinfectie- en schoonmaakmiddelen zijn de eerste verdedigingslinie tegen ongewenste geuren. Zijn er problemen met de hygiëne in de instelling? Los deze dan allereerst op. Pas daarna heeft het zin de geuroverlast te bestrijden. 

De meeste zorginstellingen hebben vaste schoonmaak- en hygiëneroutines. Als urinegeur een probleem is, is het de hoogste tijd deze routines en de daarbij gebruikte producten nog eens onder de loep te nemen.

Geurneutralisators en luchtverfrissers

Hoewel maatregelen bij onprettige geuren primair gericht moeten zijn op preventie in plaats van op het maskeren van de geur, speelt het gebruik van geurneutralisators of luchtverfrissers wel degelijk een rol bij het handhaven van een frisse geur. Niet alle geuren kunnen namelijk onmiddellijk worden verwijderd door schoonmaak-en desinfectieactiviteiten. Geurbestrijders gebruiken als onderdeel van de bestrijding van onaangename geuren is dus geen slecht idee.

Correct afvoeren van incontinentie-afval

Bij gelekte urine of ontlasting en incontinentieproducten die een onaangename geur verspreiden, is de eerste stap altijd deze op de juiste manier te verwijderen. Waar gooi je vuil incontinentiemateriaal en gebruikte handschoenen in? Hoe voer je schoonmaakproducten en natte kleding en beddengoed af? Maak van het verwijderen van afval en verpakkingsmateriaal een vast onderdeel van de zorgroutine. En laat het een rol spelen bij de keuze van nieuwe schoonmaak-, incontinentie– en afvalbeheerproducten voor jouw instelling.

Vacumeer afval incontinentiemateriaal met de Abena Vac

De Abena Vac is een goede en effectieve manier om geuroverlast in een zorgorganisatie van incontinentiemateriaal te verminderen. Het is onze nieuwste innovatie op het gebied van afvalverzameling van incontinentiemateriaal. Met deze professionele vacumeermachine verpak je het incontinentiemateriaal op luchtdichte wijze. Luchtjes en vloeistoffen kunnen niet meer uit de zak ontsnappen. De luchtdichte ‘sealing’ in de supersterke zakken van de Abena Vac zorgt ervoor dat er geen nare geurtjes meer vrijkomen. Lees hier meer over de Abena Vac.

Goede zorgroutines voor een geurloze zorginstelling

Gebruik je incontinentieproducten op de juiste manier, dan voorkom je nare geuren. Geschikt incontinentiemateriaal fungeert namelijk als extra verdedigingsmechanisme tegen verlies van lichamelijke afvalstoffen die geuroverlast veroorzaken. Accepteer de urinegeur niet langer en ga voor de beste producten. Want urineverlies is al vervelend genoeg!

Het beste incontinentiemateriaal is per cliënt verschillend. De keuze is afhankelijk van de maatvoering, absorptie en het type materiaal. Weten wat het beste incontinentieproduct is? Kijk hier.

Infographic
keuze onderlegger

IG Continentiezorg Grip op kiezen juiste onderlegger 1
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Bedbescherming

Matrasbeschermers en waterdichte moltons en hoeslakens bieden een extra beschermingslaag voor incidentele lekkages. Ideaal voor cliënten die veel bewegen in hun slaap of soms ongelukjes hebben. Bovendien beschermen deze producten (dure) matrassen en (rol)stoelen, ook niet onbelangrijk

Gelekte urine of ontlasting op meubilair of beddengoed wordt in no time een bron van geuroverlast als je de plekken niet direct grondig schoonmaakt en desinfecteert. Bij een lekkage moet de geurbron gereinigd, gestoomd en soms zelf vervangen worden. Omdat dit duur kan uitvallen als het gaat om meubilair, matrassen en vloerbedekking, is een geldbesparende keuze voor bedbescherming geen overbodige luxe. Gebruik matras- en bedbeschermers en onderzoeksbankpapier om schade en onprettige geuren te voorkomen.  

Aanbevolen producten

Lastige casus?

Onze specialisten helpen je graag op locatie.

Uit ons kenniscentrum

urinegeur verwijderen

Urinegeur verwijderen

Lees meer
stinkende urine

Stinkende urine of sterk ruikende urine? Zo verwijder je de urinegeur

Lees meer
natte bedden

Natte bedden

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: