Een urinegeur is erg vervelend, maar komt veel voor in verpleeghuizen en zorginstellingen. Niet alleen voor de cliënt zelf is ruikbaar urineverlies geen pretje, ook voor jou als zorgprofessional is werken in de urinegeur niet fijn. Gelukkig zijn er meerdere manieren om van deze nare geurtjes in zorginstellingen af te komen. Wil je weten waar de urinegeur door komt? De urinegeur nu verwijderen en in de toekomst voorkomen? Lees dan vooral verder.
Incontinentie heeft te maken met spieren die slapper worden. Hierdoor is het voor urine gemakkelijker om te ontsnappen. Het hoeft hierbij niet te gaan om grote hoeveelheden. De hoeveelheid urineverlies is per persoon verschillend. Iemand kan ook ongemerkt ’s nachts urine verliezen. Een incidentele geurvlaag bij het passeren van een kamer waar op dat moment iemand wordt verschoond, is normaal. een constante onaangename lucht echter niet. Ruikt het structureel naar urine, dan duidt dit op een onderliggend probleem.
Stinkende urine komt vaak voor en de oorzaak is dan ook vaak onschuldig. Je kunt je ten eerste afvragen waardoor de urine erg stinkt. Over het algemeen stinkt urine namelijk niet echt. Er zit vrijwel geen geur aan, wanneer iemand voldoende drinkt en geen andere problemen heeft. Niet voldoende drinken is dan ook de meest voorkomende oorzaak van stinkende urine. Het drinken van water of thee is nodig om gehydrateerd te blijven. Het drinken van koffie draagt niet bij aan hydratatie, maar heeft juist een tegenovergesteld effect. Dat iemand te weinig drinkt is niet alleen te merken aan de geur van de urine, maar ook aan de kleur. Is de urine donker van kleur? Dan is de kans groot dat de persoon te weinig water of thee drinkt.
Als iemand wél genoeg drinkt maar de urine alsnog stinkt, kan de urinegeur ook komen door een bacterie. Het is verstandig om na te gaan wat de oorzaak is, zodat bekend is om welke bacterie het gat en of het probleem kan worden opgelost.
Niet zelden blijkt de oorzaak van urinegeur ook te liggen in de zorg- en schoonmaakroutines in de zorginstelling.
Het verwijderen van vlekken en urinegeur kan worden gedaan met simpele middeltjes die jouw zorginstelling ongetwijfeld in huis heeft. Daarnaast zijn er speciale producten te koop die urinegeur neutraliseren, compleet verwijderen óf voorkomen.
Een sterke urinegeur lijkt misschien lastig te verwijderen, maar gelukkig hoeft het niet erg moeilijk te zijn. Het is onder andere mogelijk om een urinegeur te verwijderen met Biotex en water. Dit haalt niet alleen de geur weg, maar ook de lastige vlekken die urine met zich mee brengt. Biotex en water vormen ook een goede oplossing wanneer er een urinevlek in het matras zit, aangezien het matras niet schoon te maken is in de wasmachine. Voor kleding raden wij aan om het eerst te laten weken in een sopje van Biotex en vervolgens te wassen in de wasmachine. Dan is het zeker het kledingstuk weer helemaal schoon is en dat de vlek en de geur verwijderd zijn.
Spray voor extra reiniging de vlek ook nog in met een azijnoplossing zodra de Biotex goed is ingewerkt. Een azijnoplossing bestaat voor de helft uit azijn en de helft uit water. Doe de oplossing in een sprayflacon om het gemakkelijk en gelijkmatig te verdelen. Op deze manier zal de sterke plasgeur zeker weggaan.
Een andere optie is een mengsel maken van azijn, schoonmaakmiddel en water. Gebruik van alle drie evenveel en meng deze met elkaar. Doe het mengsel in een sprayflacon om het gemakkelijk en gelijkmatig te verdelen. De sterke urinegeur zal zo snel verdwijnen. We raden wel aan om het product alsnog in de wasmachine te doen als dit mogelijk is.
Je kunt ook enkel azijn en water gebruiken, zonder schoonmaakmiddel. Het enige probleem is: urine stinkt, maar azijn ruikt ook zeker niet lekker. Daarom raden we aan om ook nog wat schoonmaakmiddel toe te voegen voor een betere geur. De sterk ruikende urine is dan niet meer overheersend maar verleden tijd.
Wanneer er een vervelende, sterke urinegeur in jouw zorginstelling hangt, dan is de Geurneutralisator van Abena een oplossing. Deze unieke spray neutraliseert de sterke plasgeur en breekt de geur volledig af. Dit in tegenstelling tot luchtverfrissers die een sterke urinegeur maar eventjes maskeren. De Geurneutralisator van Abena werkt minimaal vier tot zes uur.
De Abena Geurverwijderaar is een spray die geurtjes voor 100 procent laat verdwijnen. De spray werkt met het zelfreinigend vermogen van de natuur, door gebruik te aken van goede bacteriën. Op het moment dat deze levende bacteriën in contact komen met de ammoniak in urine en ontlasting, gaan ze actief aan de slag met de aanwezige bacteriën. Ze nemen de organische voedingsbodem weg, waardoor de nare geur verdwijnt.
Naast gelekte urine en natte plekken direct verwijderen, is het ook aan te raden de juiste incontinentieproducten te gebruiken en zo urineoverlast te voorkomen. De incontinentieproducten van Abena zijn allemaal voorzien van een Odeur systeem. Het Odeur systeem absorbeert direct de nare sterke stinkgeur die vrijkomt bij urineverlies en voorkomt zo dat de geur zich kan verspreiden.
De Abena VAC is een goede en effectieve manier om geuroverlast van incontinentiemateriaal te verminderen. Met deze professionele vacumeermachine verpak je het incontinentiemateriaal op een luchtdichte manier. Luchtjes en vloeistoffen kunnen niet meer uit de zak ontsnappen. De luchtdichte ‘sealing’ in de supersterke zakken van de Abena Vac zorgt ervoor dat er geen nare urinegeur meer vrijkomt. Lees hier meer over de Abena Vac.
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.