Grip op wassen en verzorgen

Het wassen van cliënten met een kwetsbare huid

Goede persoonlijke hygiëne en huidverzorging van cliënten is natuurlijk erg belangrijk. Maar hoe was je cliënten met een kwetsbare huid het beste? En waar moet je op letten bij het gebruik van huidproducten?

Grip op wassen en verzorgen

IG Huidverzorging Grip op wassen en verzorgen 1
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Bij een kwetsbare huid is de juiste huidverzorging extra belangrijk. Een kwetsbare huid wordt sneller rood of ruw, maar is ook gevoeliger voor huidproblemen zoals jeuk, smetten en incontinentie geassocieerde dermatitis (IAD). Met de juiste huidverzorging bescherm je de huid en kan je deze huidproblemen voorkomen.

 

Het is daarom belangrijk om de huid mild te reinigen, te hydrateren en te beschermen met de juiste producten. Dat geldt helemaal voor ouderen en cliënten met incontinentie, bij hen is de huid namelijk extra gevoelig voor huidproblemen.

Zeepvrij en ongeparfumeerd

Abena heeft een breed assortiment huidverzorgingsproducten die helpen om de huid mild te reinigen, verzorgen en beschermen. De producten zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met een gevoelige huid en/of incontinentie. Deze zijn zeepvrij, ongeparfumeerd en er zitten geen kleurstoffen in, want deze stoffen kunnen huidirritaties veroorzaken of verergeren.

De pH-waarde van de huid ligt tussen 5 en 6 en bij de intieme zone tussen de 3,5 en 4,5 pH. Het is belangrijk om de huid te wassen met producten met een pH-waarde die overeenkomt met de huid of intieme zone. Zo geef je de groei van bacteriën en schimmels geen kans en kun je huidproblemen en schimmelinfecties voorkomen. Veel zeep en waslotions hebben een pH van 7 of hoger. Let hier dus goed op.

Abena Hair & Body wash is pH-huidneutraal (5pH), bevat geen kleur- en geurstoffen en is ideaal voor de dagelijkse verzorging van iedere huid, ook de kwetsbare huid. 

Abena Intiem verzorging is speciaal ontwikkeld voor het intieme gedeelte. Daarnaast is deze waslotion uitermate geschikt voor een zeer droge huid vanwege de lage pH-waarde. Weet je niet zeker welk product het beste past bij jouw cliënt? Wij adviseren je er graag over.

Krijg grip op een gezonde huid!
Doe de online huidcheck

Verzorgend wassen

Het verzorgen van het lichaam hoort bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). De meest ideale situatie is als iedereen elke dag (zelf) kan douchen. Helaas is dat vaak niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan mensen die veel pijn hebben, of bedlegerig, terminaal of angstig zijn. Wassen met de Verzorgend Wassen producten van Abena kan dan een uitkomst bieden. Hiermee was en verzorg je het hele lichaam zonder gebruik te maken van water en zeep. Verzorgend Wassen maakt een wasbeurt hygiënischer, prettiger en gemakkelijker voor zowel cliënten als verzorgers. 

Samen wassen

Probeer de cliënt zoveel mogelijk te betrekken bij het wassen. Bepaal bijvoorbeeld samen met de cliënt de wasvolgorde en probeer hem/haar zoveel mogelijk mee te laten helpen bij de eigen dagelijkse verzorging. Bij passieve cliënten lukt dit niet meer. Denk bijvoorbeeld aan mensen met dementie, een verlamming of spasmen. Dan kan passief dagelijks leven (PDL) uitkomst bieden. Bij PDL houd je rekening met de belevingswereld van de cliënt, ga je in op de signalen die de cliënt geeft en streef je naar een zo prettig mogelijk leven.

Weinig wrijving

Wrijf de huid zo min mogelijk tijdens het wassen, want door wrijving ontstaat warmte en dat kan de huid irriteren en of beschadigen. Helemaal als de huid blootgesteld is aan urine en ontlasting, zoals bij incontinentie.

Verzorgend Wassen washandjes van Abena zijn een goed alternatief voor het wassen met water en zeep. Het materiaal van de washandjes is zacht en bevat een speciale lotion die mild reinigt (met de juiste pH), maar ook de huid verzorgt. Ze zijn precies nat genoeg om goed te reinigen, maar ook droog genoeg zodat afdrogen en wrijven niet nodig is. We adviseren om deze altijd op te warmen in verband met verdamping van vocht.

Indien er sprake is van incontinentie adviseert Abena om incontinentiewashandjes te gebruiken. De incontinentie washandjes van Abena bevatten 3% dimethicone. Dat hydrateert de huid en beschermt de huid tegen de irriterende stoffen in urine en ontlasting. Daarnaast reinigen de washandjes op milde wijze doordat de pH waarde is afgestemd op de zuurtegraad van het intieme gedeelte. Dit bevordert het herstel van de barrièrefunctie en voorkomt een rode geïrriteerde huid en vochtletsel. Studies wijzen uit dat huidirritatie met 34% gereduceerd wordt door het gebruik van incontinentie washandjes met 3% dimethicone.

Beschermen en hydrateren

Na het reinigen kun je een kwetsbare huid het beste beschermen en hydrateren met een verzorgend product. Barrièrecrème van Abena bevat dimethicone en lipiden (vetten) die de huid beschermen tegen invloeden van buitenaf (zoals urine en ontlasting) en zorgen dat het vocht in de huid niet kan verdampen, waardoor het uitdroogt.

Door het preventief gebruik van barrièrecrème kan dermatitis (IAD) voorkomen worden. Als de huid al rood en geïrriteerd is, maar nog wel intact, dan kun je barrièrecrème ook gebruiken om IAD te behandelen. Het werkt ook goed op een zeer droge huid, zoals in het geval van kloven of bij verschillende vormen van vochtletsel, zoals rode huid als gevolg van kwijlen.

Voor de verzorging van het lichaam heeft Abena twee verschillende huidverzorgingsproducten: Abena Skin care lotion en Abena body cream. Een lotion gebruik je op een wat vettere huid en een zalf of crème op een wat drogere huid.

Hou rekening met de huidconditie. Is de huid dun en kwetsbaar, zoals bij ouderen vaak het geval is, dan kun je beter kiezen voor een wat dunnere crème. Een lotion dus, omdat die beter uitsmeert en er zo niet te veel wrijving met de huid ontstaat. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tweemaal daags de huid insmeren met de Abena Skin care lotion de kans op scheuren van de huid met 34% vermindert.

Het resultaat: een minder kwetsbare huid, tevreden cliënten en prettiger werken.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

behandelen en voorkomen

Het wassen van cliënten met een kwetsbare huid

Lees meer
huidcheck

Abena’s online huidcheck

Lees meer
eoon rode huid IAD incontinentie geassocieerde incontinentie

IAD – Incontinentie Geassocieerde Dermatitis

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: