Voorkomen van overdracht infectieziektes

Besmettingen en het voorkomen hiervan

Abena infectiepreventie zorginstellingen verpleeghuizen

Besmettingen en het voorkomen hiervan

Bij een besmetting worden ziekteverwekkers overgedragen. Dat kan op verschillende manieren: via de lucht, door aanraking met een ‘besmet’ persoon of voorwerp, via lichaamsvloeistoffen of via huisdieren en insecten. Niet alleen cliënten kunnen zo besmet raken, ook zorgverleners zelf kunnen getroffen worden. Met vervelende effecten als ziekteverzuim en daarmee werknemerstekorten als gevolg. Het is belangrijk dat je weet hoe infecties overgedragen worden en wat je zelf kunt doen om de overdracht van besmettelijke ziektes zoals noro, mrsa of het coronavirus te minimaliseren.

Verloop van een besmetting

Hoe verloopt het proces van een virusbesmetting precies? Meestal komt overdracht door persoonlijk contact tussen mensen en/of dieren. Buiten het lichaam kan een virus niet goed overleven; het heeft de mens (of het dier of bacterie) als gastheer nodig. Er zijn echter ook virussen die enige tijd buiten het lichaam kunnen overleven. Op het ene materiaal is dat langer dan op het andere. Zorg daarom altijd voor een goede basishygiëne. Basishygiëne houdt in goede handhygiëne én goede persoonlijke hygiëne.

Basishygiëne

Was je handen direct nadat je objecten hebt aangeraakt. Handen zijn immers een grote bron van bacteriën. En bacteriën zijn de perfecte gastheer voor virussen. Beperk verder fysiek persoonlijk contact, ook met gezinsleden en cliënten die klachten hebben. Zo verklein je de kans op overdracht van ziekteverwekkers. Voer je zorghandelingen uit waarbij je niet voldoende afstand tot je cliënt kunt houden, draag dan een mondmasker en eventueel beschermende kleding. Meer informatie over een goede basishygiëne lees je hier.

Goede handhygiëne

Grip op goede handhygiëne
Of bestel de gratis toolbox met alle infographics

Goede basishygiëne

Grip op een goede basishygëne Abena
Of bestel de gratis toolbox met alle infographics

Hands-on infectiepreventie in jouw organisatie?

28 praktische hygiënetips voor betere infectiepreventie

Vier gouden regels van ABENA

Bij een besmetting worden ziekteverwekkers overdragen. Om besmetting te voorkomen, is het dus allereerst belangrijk te weten hoe je ziekteverwekkers overdraagt. Bekijk in het filmpje hieronder hoe zorgprofessional Kristel onbedoeld een bron van infecties kan zijn.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat virussen niet verspreid worden. Belangrijk is dat we zorgen voor een minimale kans op overdracht van ziekteverwekkers. Neem daarom altijd de vier gouden regels van ABENA in acht:

  • Breng iets vuils NOOIT in contact met iets schoons en andersom.
  • Wat vuil is moet je OF schoonmaken OF weggooien.
  • Zorg voor een GOEDE persoonlijke hygiëne en handhygiëne.
  • Gebruik de JUISTE beschermende kleding en de JUISTE handschoenen.  

Vies versus schoon: een schone leef- en werkomgeving draagt bij aan infectiepreventie

Let ook op een schone omgeving, want dat verkleint de kans op overdracht van ziekteverwekkers. Er zijn verschillende producten en manieren om je werk- en leefomgeving schoon te houden. Bij Abena geven we je graag tips en advies welke producten en methodes je het beste toe kunt passen om infecties buiten de deur te houden.

Meer aandacht voor infectiepreventie door het coronavirus

Door het coronavirus is het belang van infectiepreventie en het opvolgen van hygiënerichtlijnen nog hoger op de agenda komen te staan van zowel particulieren als zorginstellingen. Als specialist in infectiepreventie zijn wij hier blij mee. Bij ABENA denken we graag mee om de verspreiding van infecties tegen te gaan. We helpen je alert te zijn op de overdracht van ziekteverwekkers, de juiste maatregelen te nemen en de juiste producten te gebruiken. Zo minimaliseer je de kans op besmetting met welk virus dan ook.

ABENA, de beste hulp bij infectiepreventie

Wil je meer informatie over infectiepreventie of richtlijnen hoe te handelen bij een uitbraak van een infectie? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag met:

  • Advies rondom hygiëneprotocollen voor zorgverleners en facilitair medewerkers.
  • Advies rondom producten voor infectiepreventie en schoonmaak.
  • Advies met betrekking tot basishygiëne: handhygiëne en persoonlijke hygiëne.
  • Advies over handschoenen en andere beschermingsproducten.
  • Instructies voor het aan- en uitrekken van beschermende kleding.
  • In geval van een uitbraak: welke richtlijnen moet je volgen en welke producten kun je het beste inzetten? 

Infectiepreventiecheck op locatie

Grip op infecties? Doe de infectiepreventiecheck van ABENA. Onze infectiepreventiespecialist gaat met jouw team in gesprek en beoordeelt de werkwijzen en toepassing van producten op jullie locatie. 

Infectiepreventie training

Wil jij ook meer bewustwording creëren rondom het thema infectiepreventie? En wil je dat de basiskennis rondom infectiepreventie op orde is? Meld jouw team aan voor de infectiepreventietraining van ABENA. Inclusief een check op locatie van producten en werkwijzen.

Krijg grip op infecties!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

handhygiene zorg

Handhygiëne

Lees meer
Door hygiënisch te werken kunt u voorkomen dat ziekteverwekkers die infecties veroorzaken worden overgedragen

Persoonlijke hygiëne

Lees meer
basishygiene in de zorg

Basishygiëne – Abena

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: