Kies het juiste materiaal

Kiezen van incontinentiemateriaal

Het is voor veel mensen best lastig om het juiste incontinentieproduct te kiezen. Wat hoe weet je welk product het meest geschikt is? Waar moet je op letten, welke absorptie is nodig en welk product past het best bij een bepaalde situatie?

Wij helpen je graag bij het vinden van het juiste product en leggen je uit wat de verschillen zijn.

Soorten incontinentiemateriaal

Incontinentiemateriaal is in verschillende vormen en absorpties verkrijgbaar. Van inlegverband met of zonder plakstrip tot absorberend broekje, slip met plakkers of een heupbandsysteem.

Lees hieronder meer over de verschillende soorten.

Inlegverbanden

Inlegverbanden zijn verkrijgbaar met of zonder plakstrip, met of zonder beschermzijde, anatomisch gevormd of rechthoekig, ook zijn er speciale inlegverbanden voor mannen.

Voor wie?

Kleine inlegverbanden zijn geschikt voor mensen met licht tot matig urineverlies, die nog een actief leven hebben en zichzelf kunnen verschonen en zelfredzaam zijn.
Grote inlegverbanden zijn zeer geschikt voor mensen met (matig) zwaar tot zeer zwaar urineverlies en/of verlies van ontlasting die minder zelfredzaam zijn en die hun bovenkleding niet zelf kunnen verschonen of die zorgafhankelijk zijn van een mantelzorger of zorgprofessional.

Inlegverbanden met plakstrip en beschermzijde

Dit inlegverband is geschikt voor vrouwen en mannen die enkele druppels, kleine beetjes of scheutjes urine verliezen. Verkrijgbaar in verschillende afmetingen en absorpties, van zeer licht (enkele druppels) tot matig (scheutjes) urineverlies. De anatomische vorm zorgt er voor dat het product comfortabel zit. De plakstrip zorgt er voor dat het product niet gaat schuiven in de onderbroek.
Inlegverbanden dienen bij voorkeur in goed aansluitend ondergoed gedragen te worden ter voorkoming van lekkages en verhoging van het draagcomfort.

Abena Light

1000021337 ABENA Light Mini inlegverband voor druppels urineverlies

Inlegverbanden met plakstrip en beschermzijde voor mannen

Dit inlegverband is geschikt voor mannen die enkele druppels tot scheutjes urine verliezen. Het verband wordt aan de voorzijde van een goed aansluitende onderbroek geplakt. Daardoor absorbeert het product daar waar nodig is.

Inlegverbanden zonder plakstrip, met beschermzijde

Grote inlegverbanden zonder plakstrips zijn geschikt voor matig, zwaar tot zeer zwaar urineverlies. Dit verband is in verschillende afmetingen en absorpties verkrijgbaar en dient gedragen te worden in speciaal fixatieondergoed met een breder kruisgedeelte. De inlegverbanden zijn voorzien van een maximaal ademende beschermfolie dat een broeierig gevoel voorkomt. De urine-verzadigingsindicator aan de buitenzijde geeft aan als een product verzadigd is en vervangen dient te worden. Dit is een handig hulpmiddel bij het verschonen.

Inlegverband zonder plakstrip, met extra hoge barrièreranden

Dit inlegverband is zeer geschikt voor verlies van ontlasting (en urine). De extra hoge barrièreranden en ingebouwde pockets voorkomen lekkage van de ontlasting. Wij adviseren grote inlegverbanden te dragen in speciaal fixatieondergoed met een breder kruisgedeelte voor meer draagcomfort en optimale bescherming tegen lekkages. Het inlegverband is voorzien van een maximaal ademende beschermfolie dat een broeierig gevoel voorkomt. De urine-verzadigingsindicator aan de buitenzijde geeft aan als een product verzadigd is en vervangen dient te worden. Dit is een handig hulpmiddel bij het verschonen.

Abena San Special

1000021314 ABENA San Special inlegverband voor verlies van urine en ontlasting

Inlegverbanden zonder plakstrip, met beschermzijde voor mannen

Dit grote inlegverband met extra absorberend vermogen aan de voorzijde is speciaal bedoeld voor mannen met zwaar tot zeer zwaar urineverlies.  Het inlegverband is voorzien van een maximaal ademende beschermfolie dat een broeierig gevoel voorkomt. De urine-verzadigingsindicator aan de buitenzijde geeft aan als een product verzadigd is en vervangen dient te worden. Dit is een handig hulpmiddel bij het verschonen.

Abena Man Special

ABENA Man Special voor mannen met zwaar urineverlies

Rechthoekige inlegverbanden met of zonder beschermzijde en plakstrip

Abena Let Mini inlegverband is geschikt voor vrouwen en mannen die scheutjes urine verliezen. Het inlegverband heeft een beschermzijde en plakstrip en heeft een rechthoekige vorm. De plakstrip zorgt er voor dat het product niet gaat schuiven in de onderbroek. De Abena Let Normal en Maxi zijn ook rechthoekige inlegverbanden, maar hebben géén beschermzijde en plakstrip en kunnen gebruikt worden als extra inlegger in een ander incontinentieproduct. De Abena Let Super Airlaid is een rechthoekige inlegger met een ultra-absorberende kern zonder beschermzijde en plakstrip en wordt voornamelijk ingezet als booster voor extra absorptie. De Abena Let Anatomic is een anatomisch gevormd inlegverband zonder beschermzijde en plakstrip en kan gebruikt worden als kraamverband.

Bestel een gratis proefpakket

Zoek samen met je cliënt het juiste incontinentieproduct van Abena. Zo werken we samen aan de best passende continentiezorg.

Absorberend broekje/pants

Een absorberend broekje ziet er uit als een gewone onderbroek en is geschikt voor mensen met matig tot zwaar urineverlies en/of ontlasting. Dankzij de grote hoeveelheid lycra elastieken sluiten de absorberende broekjes goed aan en zakken ze niet af. De broekjes zijn voorzien van een maximaal ademende beschermfolie dat een broeierig gevoel voorkomt. Dankzij de urine-verzadigingsindicator aan de buitenzijde weet je wanneer het product vervangen dient te worden. Een handig hulpmiddel bij het verschonen. Het is belangrijk dat de juiste maat te kiezen bij gebruik van een absorberend broekje. Meet hiervoor de heupomvang op het breedste gedeelte, ca. 10 cm onder de navel.

Voor wie?

Absorberende broekjes zijn zeer geschikt voor mensen met een actief leven, die nog zelfstandig naar het toilet kunnen en die een goede hand- en stafunctie hebben. Zij zijn in staat om de bovenkleding zelfstandig aan- en uit te trekken. Het gebruik van absorberende broekjes is ook zeer geschikt voor het helpen behouden van zelfstandige toiletgang en voor mensen die die beperkt afhankelijk zijn van mantelzorg of professionele zorg. Of voor mensen met (beginnende) dementie voor wie een nieuw product niet vertrouwd is en die gewend zijn aan een product dat er uit ziet als gewoon ondergoed.

Het is belangrijk dat de juiste maat gekozen wordt bij gebruik van een broekje ter voorkoming van lekkages en huidirritatie. Meet hiervoor de heupomvang op het breedste gedeelte, ca. 10 cm. onder de navel.

Abena Pants

ABENA-Pants-S1-absorberend-broekje-verpakking-en-product

Slipverband met plakkers aan de zijkanten

Een ééndelig verband met hersluitbare plakstrips aan de zijkanten. Geschikt voor zowel mannen als vrouwen met zwaar tot zeer zwaar urineverlies en/of verlies van ontlasting. Dankzij de flexibele plakstrips sluit de slip goed aan op het lichaam waardoor lekkages voorkomen worden. De slips zijn voorzien van een maximaal ademende beschermfolie dat een broeierig gevoel voorkomt. De urine-verzadingingsindicator aan de buitenzijde geeft aan als een product verzadigd is en vervangen dient te worden. Dit is een handig hulpmiddel bij het verschonen.

Voor wie?

Slips met plakkers aan de zijkanten zijn geschikt voor mensen die niet meer zelfstandig naar het toilet kunnen en die zichzelf niet kunnen verschonen. Voor het zelf aanbrengen van een slip is een goede hand- en stafunctie noodzakelijk.
Dankzij de goede aansluiting aan het lichaam zijn slips zeer geschikt voor mensen die in een rolstoel zitten of bedlegerig zijn en die zorgafhankelijk zijn van een zorgprofessional of mantelzorger. Het op de juiste manier aanleggen van een slipverband met plakkers is belangrijk bij het voorkomen van lekkages en huidirritatie.

Het is belangrijk dat de juiste maat gekozen wordt bij gebruik van een slip ter voorkoming van lekkages en huidirritatie. Meet hiervoor de heupomvang op het breedste gedeelte, ca. 10 cm. onder de navel.

Abena Slip

Abena-Slip-M1-verpakking-en-product

Slipverband met heupbandsluiting

Eéndelig systeem voor zwaar tot zeer zwaar urineverlies. De heupband kan middels een klittenbandsluiting eenvoudig zelf omgedaan worden. Het verband wordt vervolgens tussen de benen door naar voren getrokken en met de plakkers aan de voorzijde aan de heupband bevestigd.

Voor wie?

Een heupbandsysteem is geschikt voor mensen die zelf naar het toilet kunnen en die een goede hand- en stafunctie hebben. Een heupbandsysteem is ook geschikt voor mensen die (beperkt) afhankelijk zijn van een mantelzorger of zorgprofessional en die in een rolstoel zitten of bedlegerig zijn of in een stalift geholpen worden.

Het is belangrijk dat de juiste maat gekozen wordt bij gebruik van een heupbandsysteem ter voorkoming van lekkages en huidirritatie. Meet hiervoor de heupomvang op het breedste gedeelte, ca. 10 cm. onder de navel.

Abena Wing

ABENA Wing L2 slip met heupbandsluiting-product-en-verpakking

Keuze incomateriaal

IG Continentiezorg Grip op kiezen juiste incomateriaal 1
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

Vormen van incontinentie

Lees meer
de juiste aandacht

De juiste aandacht

Lees meer
Hoe weet je wanneer je incontinentiemateriaal dient te verwisselen verschoningsmoment

Weten wanneer je moet verschonen

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: