Mondneusmaskers

Abena infectiepreventie zorginstellingen verpleeghuizen

Waarom een mondmasker of mondkapje

Mondmaskers zijn er om zorgprofessionals en bezoekers van cliënten te beschermen tegen infecties. De correcte benaming voor mondmaskers of mondkapjes is mondneusmaskers. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Voor een optimale bescherming is het van belang dat je goed weet welk mondneusmasker waarvoor geschikt is. Hiervoor zijn Europese richtlijnen, normen en standaarden opgesteld. Hieronder hebben we alle informatie voor je verzameld.

Type mondneusmaskers

  • Het chirurgisch mondneusmasker: dit is een medisch hulpmiddel en beschermt de patiënt tegen ziekteverwekkers uit de neus of mond van medewerkers. Daarnaast beschermt het de medewerker voor het aanraken met de handen of de handschoenen aan eigen mond of neus.
  • Het ademhalingsbeschermingsmasker: dit is een persoonlijk beschermingsmiddel en beschermt de gebruiker tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden.

Mondneusmaskers (mondkapjes) bestellen

Bescherm jezelf én anderen met de kwalitatief hoogwaardige FFP2 en IIR mondmaskers.
Mondneusmaskers Type IIR infectiepreventie Abena

Chirurgische mondneusmaskers

Chirurgische mondneusmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm.

Er zijn 3 verschillende typen chirurgische mondneusmaskers:

  • Type I masker: Bedoeld voor cliënten, niet voor medewerkers.
  • Type II masker: Voor gebruik door medewerkers in die gevallen waarbij een mondneusmasker vereist is, maar waar er geen risico bestaat op spatten van lichaamsvloeistoffen.
  • Type IIR masker: Dit is de niet-vochtdoorlatende variant. Het is bedoeld ter bescherming van de neus- en mondslijmvliezen tegen spatten van lichaamsvloeistoffen. Het RIVM adviseert type IIR mondmaskers te gebruiken bij COVID-19 bij algemene zorghandelingen, ook bij patiënten die besmet zijn met het coronavirus.

Je kunt aan het mondneusmasker zelf niet zien welk type het is. Om vergissingen te voorkomen wordt in instellingen vaak maar één type gebruikt: Type IIR.

Ademhalingsbeschermingsmasker FFP infectiepreventie Abena

Ademhalingbeschermingsmasker

Het ademhalingbeschermingsmasker moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen en aan NEN-EN 149+A1. Gebruik bij een ademhalingbeschermingsmasker van wegwerpmateriaal en type zonder uitademventiel, aangezien er bij een ventiel de kans bestaat dat bij spatten druppels via het ventiel binnendringen. Een voor de zorg geschikt ademhalingsbeschermingsmasker is te herkennen aan een CE-logo met daarbij een viercijferige code.

 

Er zijn 3 typen ademhalingbeschermingsmaskers:

  • FFP1 masker: dit is het laagste prestatieniveau om van een beschermingsmasker te kunnen spreken. Dit masker heeft een efficiëntie van minimaal 80% tegen partikels die door de lucht verspreid worden. De zijkant lekkage (rondom het gezicht) mag niet meer zijn dan 22%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van het norovirus.
  • FFP2 masker: Is de gemiddelde categorie beschermingsmaskers en heeft een efficiëntie van 94%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 8%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van TBC. Het RIVM adviseert het gebruik van FFP2 maskers bij COVID-19 in geval van bronchoscopie, cardiopulmonale reanimatie, tracheale intubatie, niet-invasieve beademing, handmatige beademing, optiflow, tracheostomie, handelingen aan het tracheostoma en uitzuigingen.
  • FFP3 masker: Deze klasse biedt de hoogte bescherming en heeft een minimale efficiëntie van 99%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 2%. Dit masker wordt o.a. gebruikt bij het werken met cytostatica.

Europese wetgeving en richtlijnen

Mondneusmaskers die in de Europese Unie worden verkocht, moeten voorzien zijn van een CE- markering. Een CE-markering is geen keurmerk, maar geeft aan dat het product voldoet aan de Europese wetgeving. Elk mondneusmasker dient een CE-markering te hebben volgens de Europese Verordening Persoonlijke Beschermingsmiddelen 2016/425 of een CE-markering volgens de Verordening Medische Hulpmiddelen (richtlijn 93/42/EEG) of beide.

Voor extra bescherming en hygiëne:

Abena gezichtsbeschermer

Beschermt tegen spatten, druppels en verneveling. Ter vervanging van een beschermingsbril
gezichtsmasker bescherming coronavirus mondkapjes leverancier nederland ziekenhuis

Washandjes voor oppervlaktes

Extra hygiëne, thuis en onderweg: wegwerpwashandjes met 0.4% chloorhexidine digluconate
Abena Hygiënische Washandjes met Chloorhexidine antibacterieel tegen corona virus

Uit ons kenniscentrum

Beschermende kleding

Beschermende kleding

Lees meer
Dé nieuwe standaard in onderzoekshandschoenen antimicrobiele handschoenen

Antimicrobiële handschoenen

Lees meer
Proefpakket aanvraag Abri Bag beschermzak​

Whitepaper handschoenen

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: