Een schone omgeving in de zorg is geen nice-to-have, maar een must-have. Een schone omgeving draagt bij aan de kwaliteit van zorg. Wonen en werken in een goed gereinigde omgeving is prettiger voor de cliënten, familie maar ook voor zorgprofessionals zelf. Daarnaast helpt het de verspreiding van ziekteverwekkers zoals bijzondere resistente micro-organismen (bijv. MRSA) te voorkomen en draagt het bij aan een veilige zorgomgeving. Een omgeving met minder kans op infecties of ongelukjes zoals uitglijden.
Het schoonmaken van een zorgomgeving is een vak apart. Je hebt te maken met kwetsbare mensen die vatbaar zijn voor infectieziekten. Mensen wonen dicht op elkaar en er is veel direct of indirect contact via zorgprofessionals die van de ene cliënt naar de andere cliënt gaan. Vaak is één keer per dag schoonmaken niet voldoende. Daarom is het belangrijk dat er regelmatig tussendoor gereinigd wordt.
Naast het reinigen van de omgeving is persoonlijke hygiëne ook erg belangrijk om verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van je handen voor én na een zorghandeling, het dragen van handschoenen tijdens het verschonen van een cliënt of het toepassen van de basishygiëneregels (nagels kort, geen nagellak, korte baarden, haren op een staart etc.).
In onderstaande artikelen lees je alles over het belang van een schone omgeving én over de middelen en procedures die bijdragen aan een schone omgeving.
28 praktische hygiënetips voor betere infectiepreventie
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.