De basis van schoonmaak

Het belang van de cirkel van Sinner

De cirkel van Sinner of het T.A.C.T.-model is een van de basisconcepten van professioneel reinigen. De cirkel van Sinner kun je ook wel de ‘weegschaal’ van de schoonmaak noemen. Deze weegschaal bestaat uit vier onderdelen en om goed te kunnen reinigen moeten deze vier factoren in balans zijn.  In dit artikel vertellen wij je er meer over.

De vier elementen waaruit de cirkel van Sinner bestaat zijn: chemie, mechanische kracht (arbeid), temperatuur en tijd. Elke individuele factor heeft invloed op de overige drie. Wordt een factor groter of kleiner, dan moet dit gecorrigeerd worden door de andere factoren. Een juiste balans tussen de factoren is de sleutel tot goed reinigen. 

Het brein achter deze methode is de Duitse chemicus Herbert Sinner, die dit model in 1959 ontwierp.  En hoewel er sinds de jaren zestig ontzettend veel veranderd is op het gebied van schooonmaken, blijft een goede balans van deze vier componenten een belangrijk onderdeel van professioneel schoonmaken.

cirkel van sinner uitleg schoonmaken oplossing zorginstellingen verpleeghuizen ziekenhuizen (1)

Ezelsbruggetje TACT

In de praktijk blijft de ‘cirkel’ niet altijd hangen, of wordt de belangrijkheid van de vier elementen in relatie tot elkaar verschillend geïnterpreteerd. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van het ezelsbruggetje TACT. De letters TACT staan voor Temperatuur, Arbeid (mechanische kracht), Chemie en Tijd.

Temperatuur:

Een reinigingsproces wordt vaak versneld zodra er op een hogere temperatuur wordt gereinigd. Maar je kunt de temperatuur van het water niet altijd beïnvloeden. Zo is het beter voor je handen om te reinigen met lauw of koud water en zorgt een koud oppervlakte er bijvoorbeeld voor dat het sopje snel afkoelt. Ditzelfde gebeurt bijvoorbeeld bij dweilen met heet water. Een goed heet sopje zal de vloer sneller reinigen, maar in de praktijk heeft het warme water geen toegevoegde waarde. Zodra het hete water op de ondergrond komt, is de warmte namelijk direct weg. Gelukkig werken de meeste professionele schoonmaakmiddelen goed met lauw water.

Bij een machinewas van bijvoorbeeld tafel- of bedlinnen is de temperatuur wél goed te reguleren en zorgt dit sneller voor het gewenste resultaat. Het verlagen van de temperatuur is in sommige gevallen zelfs schadelijk: Wassen onder de 60 graden geeft geen goed resultaat, want bacteriën en virussen worden niet gedood bij een temperatuur onder de 60 graden.

In een aantal gevallen kan het bevuilde wasgoed niet op hoge temperatuur gewassen worden. Een wollen trui, of een zijden sjaal kan niet gewassen worden op 60 graden. In dit geval kies je voor het wassen op een lagere temperatuur. Er zijn ook een aantal soorten schoonmaakmiddelen die niet verwarmd mogen worden, bijvoorbeeld kalkverwijderaars.

Arbeid:

De fysieke inspanning die je moet doen heeft invloed op de overige onderdelen van het reinigingsproces: tijd, chemie en temperatuur. Hoe langer je een vlek kunt laten weken (tijd) en hoe betere chemie (reinigingsmiddelen) je gebruikt, hoe minder hard je hoeft te boenen om het gewenste resultaat te bereiken. Denk aan een vieze vloer met vlekken. Als je deze vlekken eerst kunt laten weken en je een goed reinigingsmiddel gebruikt, zul je minder hard te hoeven schrobben met de schrobbezem.

Chemie:

Het product dat je gebruikt heeft invloed op de arbeid (kracht) die je moet uitoefenen, en op de tijd die je nodig hebt. Met goede middelen kun je snel reinigen zonder te hard te hoeven boenen. Maar te veel reinigingsmiddel (chemie) kan weer voor andere problemen zorgen. Zo kan overdosering ervoor zorgen dat er residu achterblijft. Daarbij is overdosering slecht voor het milieu en in sommige gevallen kan het er zelfs voor zorgen dat het product juist minder goed werkt. Let daarom altijd goed op de aanbevolen dosering en overschrijdt deze niet.

Tijd:

Vrijwel alle reinigingsmiddelen hebben tijd nodig om vlekken en vervuilde oppervlakken goed te kunnen reinigen. Denk bijvoorbeeld aan het losweken van de eerder genoemde vlek. Inwerktijd is een noodzakelijk onderdeel van de cirkel van Sinner, maar helaas wordt de inwerktijd niet altijd in acht genomen, of hebben we simpelweg geen tijd om te wachten. Het gebrek aan tijd kan in dit geval worden opgevangen door harder te boenen (arbeid), een sterker product te gebruiken (chemie), of heter water te gebruiken (temperatuur).

Krijg grip op facilitaire uitdagingen!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

De cirkel van Sinner in de praktijk:

We laten de cirkel van Sinner zien met een voorbeeld. Stel je voor dat je een vuile vaat wilt afwassen en je hebt twee verschillende situaties: In situatie A moet je afwassen met lauw of zelfs koud water en maak je gebruik van een mild reinigingsmiddel. In situatie B kun je afwassen met heet water en gebruik je een sterk reinigingsmiddel. Onderstaande voorbeelden

Situatie A: lauw water en mild reinigingsmiddel
Je hebt een sopje met lauw of zelfs koud water en je gebruikt een mild schoonmaakmiddel. Om deze twee ‘mindere’ factoren op te vangen, zul je meer tijd nodig hebben en meer arbeid (kracht) moeten gebruiken om het oppervlak schoon te krijgen.

cirkel van sinner uitleg schoonmaken oplossing zorginstellingen verpleeghuizen ziekenhuizen (2)

Situatie B: heet water en een sterk reinigingsmiddel
In situatie B heb je een sopje met heet water en gebruik je een sterk reinigingsmiddel. Dankzij deze twee ondersteunende factoren heb je minder tijd nodig voor het schoonmaken en heb je minder arbeid (kracht) nodig. Doordat de temperatuur hoger is en het reinigingsmiddel (chemie) sterker is, gaat het reinigen sneller en wordt de arbeid minder intens.

cirkel van sinner uitleg schoonmaken oplossing zorginstellingen verpleeghuizen ziekenhuizen (3)

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

ABENA Vac vacumeermachine

ABENA Vac

Lees meer
Vloer veilig en effectief reinigen

Veilig en effectief vloeren reinigen

Lees meer
Reinigen of desinfecteren

Reinigen of desinfecteren

Lees meer
Kopie van Artikelen website template (1)

Het belang van tussendoor reinigen

Lees meer
Abena het belang van een schone omgeving in zorginstellingen

Het belang van een schone omgeving

Lees meer

Schone omgeving

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: