Veilig en effectief vloeren reinigen; voorkom gladde vloeren

Het voorkomen van gladde vloeren door veilig en effectief reinigen

Het voorkomen van gladde vloeren door veilig en effectief reinigen

Het reinigen van de vloer is een van de basisonderdelen van schoonmaak. Vieze, stoffige of gladde vloeren, allemaal geen situaties die je tegen wilt komen in een zorgorganisatie. Vuil en stof lijken misschien onschuldig maar kunnen gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid. Ook gladde vloeren kunnen erg gevaarlijk zijn. Maar het veilig en effectief reinigen van vloeren kan nog een uitdaging zijn.  

Hoe kies ik het juiste reinigingsmiddel?

Goed vloeren reinigen start bij het kiezen van de juiste producten om mee te werken. Wat betreft het reinigingsmiddel: kies op basis van het soort vervuiling en ondergrond het juiste reinigingsmiddel. Kies bijvoorbeeld bij een gladde vloer voor een ontvetter én een ontkalker. Met de ontvetter worden huidvetten, zeepresten en kalkzeep van de wandtegels, douchekraan en douchewand verwijderd. Ook vieze voegen en schimmel in de voegen laten zich perfect schoonmaken met een ontvetter. In dit geval ontvet je de vloer eerst en gebruik je daarna een sanitairreiniger of een ontkalker. Is de vloer licht vervuild, kies dan voor een reinigingsproduct met een meer neutrale pH-waarde.

De verschillende schoonmaakmethodes voor het reinigen van vloeren

Naast het juiste schoonmaakmiddel, zijn ook de juiste materialen zoals moppen en doeken van belang. Het soort materiaal dat je gebruikt is afhankelijk van de schoonmaakmethode die je toepast. Voor het reinigen van vloeren zijn drie verschillende methodieken te onderscheiden. Iedere methodiek heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Traditioneel moppen

Traditioneel moppen is het reinigen van vloeren met een mop en een emmer water. Het is de methode die mensen veelal thuis nog toepassen. Hebben we het over professioneel vloeren reinigen, dan is deze methode de minst gebruikelijke vorm van schoonmaken. Het is erg intensief door het uitwringen en het continu verwisselen van de mop. Maak je toch op deze manier de vloeren schoon in jouw zorginstelling, zorg er dan voor dat je de mop goed uitwringt om te natte vloeren te voorkomen. Zorg er ook voor dat je het water vaak ververst, want anders maak je op het einde vloeren schoon met vies water. Vermijd een ouderwets mopsysteem en gebruik hiervoor in de plaats microvezelmoppen. Microvezelmoppen nemen het vuil beter en op. Daarnaast maak je de vloer minder nat. Uiteraard is een schrobzuigmachine ook een goed alternatief.

Microvezeltechniek

Schoonmaken met de microvezelmethode wordt steeds bekender. De microvezeldoek is gemaakt van een speciaal materiaal met een zogenoemde capillaire werking. Dat houdt in dat deze stof een zuigende werking heeft op vuildeeltjes. Hierdoor krijg je een schoner eindresultaat. Lees in het artikel De microvezeldoek als meest hygiënische manier van schoonmaken meer over schoonmaken met de microvezeldoek. 

Schrobzuigmachine

Een schrobzuigmachine is een goede manier om vloeren goed en grondig schoon te maken. Een schrobzuigmachine wordt veelal ingezet in grotere ruimtes zoals gangen en kantines. Met een standaard schrobzuigmachine is het echter lastig om langs meubels te manoeuvreren en onder meubels schoon te maken. Kleinere ruimtes worden dan ook vaak nog traditioneel gereinigd. Daarom zijn er tegenwoordig ook kleinere en meer flexibele schrobzuigmachines ontwikkeld, zoals de Numatic 244NX. Met de kleinere en meer handzame Numatic 244NX lukt dit wel dankzij de flexibele bovenkant. Zo maak je vloeren consistent schoon, in plaats van op sommige plekken wel en andere niet. Bacteriën en virussen worden eerder en beter verwijderd, waardoor het risico op infecties wordt verminderd. Lees alles over de schrobzuigmachine

Krijg grip op facilitaire uitdagingen!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Hoe voorkom je gladde vloeren?

Naast een vloer die niet goed schoon is, komt ook een natte vloer na handmatig dweilen of moppen veel voor. Wat zijn bekende methodefouten? 

Methodefout 1: Een gladde vloer door overdosering

In de praktijk worden vloeren vaak te nat gemopt en wordt er te veel reinigingsmiddel gebruikt. Hierdoor blijft er residu van het reinigingsmiddel op de vloer achter. Dit is vooral het geval bij vloeren die niet poreus zijn, zoals linoleum dat in de was is gezet, of PVC-vloeren. Het reinigingsmiddel kan bij dit soort vloeren niet intrekken en blijft er dus op liggen. Hierdoor ontstaat er een zeeplaag op de vloer. Deze zeeplaag trekt vervolgens vuil aan, wat weer zorgt voor een laagje zeep met vuil op de vloer. Daar wordt natuurlijk weer overheen gedweild, het liefst met een lekker ruikend sopje met veel zeep, met als gevolg een nieuw laagje op de vloer.

Methodefout 2: Een gladde vloer door de verkeerde schoonmaakmiddelen

In zorginstellingen komt het vaak voor dat de badkamers van de cliënten extreem glad worden. Dit is zeer gevaarlijk voor de cliënt, maar ook voor de medewerker. In de meeste gevallen komt dit door een verkeerde keuze van de schoonmaakmiddelen. In de praktijk wordt eigenlijk altijd geadviseerd om een badkamer te reinigen met een sanitairreiniger. Dit is in veel gevallen de meest voor de hand liggende en logische keuze, want vaak is er sprake van kalkaanslag. Om kalkaanslag te verwijderen gebruik je een product met een lage pH-waarde, zoals een sanitairreiniger of ontkalker.

Echter, op een vervuilde vloer en tegels van de badkamer heb je te maken met verschillende soorten vervuiling. In een zorginstelling kunnen huidvetten, zeep- en shampooresten, lotions en crèmes zich aan de vloeren hechten. Verschillende vervuilingen vragen om verschillende oplossingen, waarvoor je dus meer dan één reinigingsmiddel nodig hebt om het goed schoon te krijgen. In dit geval werk je het beste met een ontvetter én een ontkalker.

Tip: “Gebruik bij handmatig dweilen de juiste hoeveelheid chemie! Hiermee voorkom je verspilling, draag je bij aan een beter milieu én voorkom je residu, met veilige en droge vloeren tot gevolg.”

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

ABENA Vac vacumeermachine

ABENA Vac

Lees meer
Reinigen of desinfecteren

Reinigen of desinfecteren

Lees meer
Kopie van Artikelen website template (1)

Het belang van tussendoor reinigen

Lees meer
Abena het belang van een schone omgeving in zorginstellingen

Het belang van een schone omgeving

Lees meer

Schone omgeving

Lees meer
Afvoeren incontinentiemateriaal

Hygiënische afvoer incontinentiemateriaal

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: