WIP richtlijnen: Urinelozing en stoelgang

Abena infectiepreventie zorginstellingen verpleeghuizen

Werken conform WIP richtlijnen

In verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking zijn voorbeelden bekend van uitbraken van infecties die veroorzaakt zijn door bacteriën. Deze bacteriën kunnen zich verspreiden via urine en ontlasting of komen voor in de omgeving van de cliënt. Om infectieziekten zoveel mogelijk te voorkomen zijn er richtlijnen opgesteld door de Werkgroep Infectie Preventie (WIP).

Uitbraken met Clostridium difficile (darmbacteriën) en norovirus zijn bekende voorbeelden van infectieziekten veroorzaakt door een bacterie aanwezig in urine en ontlasting. Daarnaast hebben we steeds meer te maken met Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO) waarbij de bacterie ongevoelig is voor een of meerdere veelgebruikte antibiotica en de behandeling niet altijd aanslaat.

Wanneer is er kans op overdracht van bacteriën?

Voorkom verspreiding

Om verspreiding van infectieziekten in de zorg zoveel mogelijk te voorkomen zijn er WIP-richtlijnen opgesteld. Daarnaast heeft Abena een product ontwikkeld waarmee je makkelijker conform deze WIP-richtlijnen kunt werken: de Abri-Bag beschermzak voor postoel en bedpan.

Abena heeft verschillende infographics gemaakt waarin deze richtlijnen eenvoudig en in één oogopslag worden afgebeeld. Zo ook met betrekking tot infectiepreventiemaatregelen bij urinelozing en stoelgang. Wil je alle infographics ontvangen van Abena rondom infectiepreventie? Vraag dan hieronder de gratis toolbox aan.

Urinelozing & Stoelgang

IG Infectiepreventie Grip op urinelozing en stoelgang 1
Of bestel de gratis toolbox met alle infographics

Hygiënisch werken met bedpan of postoel?

Lees meer over deze handige beschermzakken of vraag een gratis sample aan.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

handhygiene zorg

Handhygiëne

Lees meer
Door hygiënisch te werken kunt u voorkomen dat ziekteverwekkers die infecties veroorzaken worden overgedragen

Persoonlijke hygiëne

Lees meer
basishygiene in de zorg

Basishygiëne – Abena

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: