Abena Nova voor mensen met een verstandelijke beperking met incontinentie. Meer tijd voor persoonlijke aandacht, minder werkdruk en fysieke belasting voor medewerkers.
Home » Abena Nova – slim incontinentiemateriaal » Voor wie » Voor gehandicaptenzorg
De inzet van Abena Nova bij mensen met een verstandelijke beperking biedt zorgverleners de mogelijkheid om continentiezorg te plannen. Dit komt niet alleen de zorgvrager ten goede. Ook zorgverleners hebben hier voordeel van. Zij hoeven namelijk niet meer handmatig te controleren of een cliënt verschoond moet worden, of volgens vaste verschoonrondes te werken. Plannen van continentiezorg heeft daarnaast het voordeel dat cliënten verschoond kunnen worden op specifieke momenten: wanneer zij bezoek krijgen, of wanneer er sprake is van huidirritatie. Met Abena Nova is het mogelijk om op persoonlijke behoeften van de cliënt in te spelen.
Het slimme incontinentiemateriaal laat zorgmedewerkers
zien in hoeverre het materiaal verzadigd is. Op basis hiervan kunnen zij bepalen wanneer een cliënt verschoond moet worden. De clip die bevestigd is op het slimme incontinentiemateriaal registreert het vochtgehalte in het product en geeft dit real time door aan de app op de telefoon van de zorgverlener. Zo kan de zorgverlener zien wanneer verschoning nodig is. Dit helpt bij het voorkomen van nat beddengoed of natte stoelen. Maar ook het onnodig verstoren van de nachtrust van cliënten.
De afname van het aantal onnodige verschoningen en uitblijven van extra werk bij lekkages leveren voor zorgmedewerkers een flinke werkdrukverlichting op. Hierdoor hebben ze meer tijd voor persoonlijke aandacht voor hun cliënt.
Abena Nova biedt inzicht in de plaspatronen van de cliënt. Deze kennis kan ingezet worden om het gedrag van de cliënt beter te duiden. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen zichzelf vaak niet (goed) uiten. Dit kan soms resulteren in agressief gedrag tijdens het verschoonmoment. Met Abena Nova weet de zorgverlener beter wanneer het tijd is om te verschonen, zodat een cliënt niet te lang in een nat incontinentiemateriaal zit.
Het inzichtelijk maken van plaspatronen brengt nog meer voordelen met zich mee. Zo werd met behulp van Abena Nova een blaasontsteking bij een cliënt ontdekt: de cliënt moest op ogenschijnlijk willekeurige momenten huilen, zonder enige aanleiding. Deze huilbuien werden vergeleken met de data verzameld door het slimme incontinentiemateriaal. Het bleek dat de tranen samenvielen met de toiletgang. Urine-onderzoek toonde aan dat de huilbuien door een blaasontsteking werden veroorzaakt.
Ook de medische dienst kan baat hebben bij de inzichten die Abena Nova verstrekt. Door de real-time data in de gaten te houden, weten ze exact wanneer de blaas van een cliënt leeg is. Zo kunnen ze op het juiste moment een onderzoek doen.
Ervaringen met ABENA Nova van beleidsmakers, managers en zorgverleners in de praktijk. Aangevuld met o.a. ervaring van een cliënt. Download het eBook ‘De impact van slim incontinentiemateriaal’.
Voor haar studie verpleegkunde onderzocht Niene van de Ven hoe het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova de kwaliteit van zorg verbetert, zowel voor de cliënten als voor haar collega’s.
Door het gebruik van vaste verschoonmomenten komt het wel eens voor dat iemand natte kleding en een nat bed heeft. Met huidproblemen als gevolg. Of andersom: je treft droog materiaal aan en het moet later nogmaals verschoond worden.
In Abena Nova zag ze een oplossing.
Dat Abena Nova werkt, blijkt uit de praktijk. We wonnen verschillende zorginnovatieprijzen én onafhankelijk onderzoek toont aan dat Abena Nova zorgt voor meer grip op kwaliteit van zorg, tijd van zorgverleners én gevolgkosten. Onderstaande resultaten zijn gemiddelde cijfers uit case studies in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zweden, USA en Denemarken.
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.