We zien hoge verwachtingen van zorginnovaties, maar vaak onderschat men de implementatie. De selectieprocedure van slim incontinentiemateriaal is vaak incompleet, of niet concreet. Een organisatie heeft pas baat bij het implementeren van de bewezen zorginnovatie als hier een grondig vooronderzoek en selectieprocedure aan voorafgaat.
Het organiseren en laten beklijven van succesvolle implementaties van zorginnovaties is een uitdaging, merkt Kim Dings, programmamanager Digital Solutions van ABENA. Steeds meer organisaties geloven in de meerwaarde van ‘bewezen effectieve zorginnovaties’ en willen een kwaliteitsslag maken. Maar de benodigde stappen voor een succesvol pad naar ‘werken met slimme inco’, zijn vaak onbekend. Een bewezen effectieve zorginnovatie is geen garantie voor succes, deze misvatting ligt op de loer. De innovaties op zichzelf zijn bewezen, al staat of valt een succesvolle implementatie met een goede inventarisatie en voorbereiding vooraf.
Digitalisering en innovatie staan in elke organisatie op de agenda, gewenst of ongewenst. Er zijn diverse functies die kijken naar deze thema’s en die oplossingen en programma’s verzamelen en toevoegen aan de organisatie. Dikwijls is de zorginnovatie een wens vanuit een bestuursorgaan gerust op optimaliseren in efficiëntie of kosten. Toch is deze behoefte niet de manier om innovatie toe te passen. Het innoveren binnen zorginstellingen start pas als de gehele organisatie klaar is voor een verandertraject.
De vele gezichten van werknemers in een zorginstelling vragen om betrokken te worden, om onderdeel te worden van wensen voor innovatie. Van de vraag om te veranderen tot het overgaan op implementeren van een zorginnovatie, zoals slim incontinentiemateriaal gaan gebruiken en vaste routine van verschoningen leren loslaten.
Maar de stap naar verandering is vaak een stap die niet genomen wordt; het stilstaan bij de nodige verandering, bij de verwachtingen van de zorginstelling. Na vele implementaties bij grote en middelgrote zorginstellingen heeft ABENA één les geleerd. De weg naar innovatie start bij een goede voorbereiding óp veranderen. Pas als innovaties omarmd worden, er tijd en begeleiding is, een leercurve ruimte krijgt, pas dán is de kans op een succesvolle implementatie groot en realistisch.
Lang niet elke zorgorganisatie heeft aandacht voor kwaliteitsverbetering van continentiezorg, een zorgvraag die op het eerste oog een constante en onvervangbare taak lijkt.
Het thema continentiezorg krijgt nog relatief weinig aandacht als het over innovatie gaat, terwijl deze zorgbehoefte juist veel tijd van veel zorgverleners vraagt. Het starten met slim incontinentiemateriaal kan daardoor meerwaarde opleveren voor zowel cliënt als zorgverlener, mits er afdoende aandacht is voor de voorbereiding én de implementatie.
“Het is belangrijk om jezelf vooraf de vraag te stellen: wanneer is de slimme technologie van meerwaarde, en hoe bepaal ik dat?”, vertelt Kim. En dat gaat verder dan slechts kijken naar kosten en opbrengsten: je moet ook nadenken over het doel van de inzet. “Een eerste stap is om in kaart te brengen welke doelen er zijn in de organisatie, rondom het invoeren van een innovatie. Zorgorganisaties hebben vaak al enkele criteria opgesteld wanneer ze zich gaan oriënteren, bijvoorbeeld of de slimme inco bewezen effectief is.
Maar er zijn ook een aantal factoren waar niet over nagedacht wordt. Wij vinden het belangrijk dat zorgorganisaties een bewuste keuze maken, want alleen dan kun je succesvol implementeren.” Daarom ontwikkelde Kim een ‘Selectiehulp slim incontinentiemateriaal’, waarin 8 aandachtsgebieden worden toegelicht.
Door op deze 8 zaken te letten, kun je bewust kiezen voor het beste slimme incontinentiemateriaal voor jouw zorginstelling.
Klaar om de juiste keuze te maken voor de inzet van slimme inco? Op de webpagina gaan we verder in op thema’s zoals o.a doelgroep, functionaliteit, duurzaamheid, prijsstelling, businesscases
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.