Abena vindt goede arbeidsomstandigheden erg belangrijk, ook bij de leveranciers waarmee we samenwerken. Maar hoe zorgen we ervoor dat de partners wereldwijd aan onze kwaliteitseisen voldoen? Johannes Hollensberg, compliance-specialist bij Abena, vertelt er meer over in deze blog.
Johannes Hollensberg werkt als compliance-specialist bij Abena. Met behulp van de organisatie amfori BSCI managet hij de wereldwijde samenwerkingen met leveranciers. Op deze manier houden we grip op goede arbeidsomstandigheden.
Johannes werkte voorheen als medisch noodhulpverlener bij het Rode Kruis, waar hij ervaring op deed in verschillende ontwikkelingslanden. Hier leerde hij over de invloed van culturele en politieke omstandigheden op arbeidsomstandigheden wereldwijd. Deze kennis zet hij nu in voor Abena.
Bij het beoordelen van partners hanteert Johannes de internationale gedragscode van de organisatie Amfori BSCI. Deze gedragscode is opgesteld op basis van de richtlijnen van onder andere de OESO, de IAO en de United Nations Global Compact.
“Een nieuwe leverancier moet eerst Abena’s gedragscode ondertekenen”, zegt Johannes Hollensberg. “Pas daarna kan de samenwerking van start gaan. Dat geeft ons de zekerheid dat we een leverancier hebben die zich inzet voor goede arbeidsomstandigheden in de hele toeleveringsketen.” J
Johannes Hollensberg, compliance-specialist bij Abena
Na het ondertekenen van de gedragscode deelt Abena het land van de leverancier in als laag- of hoogrisicoland.
Een laagrisicoland is meestal een Europees land waarvan amfori BSCI heeft vastgesteld dat het politieke systeem, de cultuur en het gezondheids- en veiligheidsnetwerk stabiel en betrouwbaar zijn.
Een hoogrisicoland is een land waarvan amfori BSCI heeft vastgesteld dat het politieke systeem, de cultuur en het gezondheids- en veiligheidsnetwerk instabiel en mogelijk onbetrouwbaar zijn. Factoren die daarbij een rol spelen zijn het politieke systeem, de machtsverdeling en de betrekkingen die de regering onderhoudt.
Komt een leverancier uit een hoogrisicoland, dan laat amfori BSCI een bedrijfsaudit uitvoeren. amfori BSCI schakelt hiervoor een onpartijdige derde in, die de lokale wetgeving goed kent. Deze beoordeelt de leverancier met een A tot en met E. Een leverancier met een A of een B krijgt elke twee jaar een nieuwe audit; leveranciers met een C, D of E worden ieder jaar opnieuw beoordeeld.
“Via amfori BSCI helpen wij onze leveranciers bij het verbeteren van hun arbeidsomstandigheden”, aldus Johannes Hollensberg. “Daar vallen allerlei aspecten onder. Eerlijke beloning bijvoorbeeld, maar ook het terugdringen en voorkomen van discriminatie op grond van geslacht, ras en religie. Verder besteden ze aandacht aan overwerk, kinderarbeid, gezondheid en veiligheid en uiteraard aan ethische kwesties zoals corruptie, valse documenten en het beschermen van de lokale gemeenschap.”
Stuit de auditor op ernstige of verontrustende omstandigheden, dan komt er een rapport én een melding aan de leverancier; die krijgt direct de opdracht de omstandigheden te verbeteren.
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.