Slimme incontinentiezorg in de praktijk

Een richtlijn voor succesvolle implementatie

De zorg staat voor grote uitdagingen. De vraag naar zorg stijgt, terwijl het aantal beschikbare zorgmedewerkers afneemt. Tegelijkertijd willen we de zorg persoonlijker maken, met aandacht voor de wensen en behoeften van de cliënt. Technologie kan hierin een belangrijke rol spelen. Een voorbeeld daarvan is slimme incontinentiezorg (SCZ) – en er is nu een praktische richtlijn beschikbaar voor zorgorganisaties die hiermee aan de slag willen.

Wat is slimme incontinentiezorg

Slimme incontinentiezorg maakt gebruik van sensoren die in het incontinentiemateriaal verwerkt zitten. Deze sensoren geven een signaal wanneer het materiaal verzadigd is en vervangen moet worden. Hierdoor hoeven zorgverleners niet op vaste momenten te controleren of het materiaal verwisseld moet worden – ze krijgen een melding op het juiste moment dat verschoning gewenst is. Dat zorgt voor minder onnodige verschoningen, minder lekkages, meer comfort voor de cliënt én efficiënter werken voor de zorgprofessional.

Een voorbeeld van deze technologie is de ABENA Nova. Het systeem bestaat uit de ABENA Nova clip, die in contact staat met de Wetsens app, waarmee real-time wordt bijgehouden in hoeverre het incontinentiemateriaal verzadigd is. Zorgverleners kunnen op hun mobiele telefoon, van iedere cliënt die ABENA Nova gebruikt, precies zien wanneer het tijd is om te verschonen.

Wat levert het op?

Uit de eerste ervaringen blijkt dat slimme incontinentiezorg veel kan opleveren:

  • Minder lekkages, wat huidproblemen voorkomt en zorgt voor meer comfort voor de cliënt;
  • Efficiënter werken: zorgmedewerkers besparen tijd doordat ze gericht kunnen handelen;
  • Persoonlijkere zorg: zorg is beter afgestemd op het ritme en de behoefte van de cliënt;
  • Kostenbesparing op wasgoed, materialen en inzet van personeel.

Slim incontinentiemateriaal

ABENA Nova verandert de manier waarop continentiezorg ingericht wordt op revolutionaire wijze. Het eerste slimme incontinentiemateriaal toegepast in de dagelijkse zorgpraktijk.

Acht stappen naar succesvolle implementatie

Academy Het Dorp en Tilburg University hebben een richtlijn in acht stappen ontwikkeld voor de implementatie van slimme incontinentiezorg binnen de gehandicaptenzorg. De richtlijn is gebaseerd op inzichten uit wetenschappelijke literatuur, ervaringen uit een grootschalig onderzoek met ruim 160 cliënten, interviews met zorgverleners en praktijkobservaties:

 

  1. Doelen en doelgroep – Wat zijn de uitdagingen bij onze doelgroep?
  2. Innovatie – Wat zijn de voordelen van SCZ? Welke innovaties zijn er?
  3. Context – De context en rolverdeling binnen en buiten de organisatie.
  4. Voorwaarden – Opstellen van voorstellen en definitieve beslissingen maken.
  5. Strategie – Hoe wordt de implementatie uitgevoerd?
  6. Uitvoeren – Aan de slag met SCZ.
  7. Evalueren – Wat zijn de resultaten?
  8. Opschaling en borging – Maak het onderdeel van je reguliere zorgproces.

 

Een belangrijk onderdeel is dat zorgprofessionals tijd nodig hebben om vertrouwd te raken met nieuwe technologie. Een periode van gewenning is onderdeel van het implementatie proces om de nieuwe werkwijze eigen te maken. Daarom zijn monitoring en bijsturing ook opgenomen in het proces.

Brede toepasbaarheid

De richtlijn is niet alleen waardevol voor organisaties in de gehandicaptenzorg. De richtlijn is ook toepasbaar in andere zorgomgevingen, zoals verpleeghuizen en andere doelgroepen die te maken hebben met incontinentie. Daarnaast is de methode ook bruikbaar voor de implementatie van andere vormen van zorgtechnologie.

Meer weten?

Ben je als zorgorganisatie benieuwd hoe je slimme incontinentiezorg kunt implementeren? Of wil je meer informatie over de richtlijn en hoe je die in jouw organisatie toepast? Neem dan contact met ons op. Ons implementatieteam staat voor je klaar: 0485 58 11 40.

Wil je het volledige onderzoek lezen? De publicatie is hier beschikbaar.

Uit onze blog

STOZ aanvraag voor bewezen zorginnovaties zoals slim incontinentiemateriaal ABENA Nova

Opschaling slimme inco bij Zozijn

STOZ aanvraag helpt bij financiering implementatie en opschaling bewezen slimme inco ABENA Nova
Lees meer
Merkbare effecten van de inzet van de slimme drinkbeker Aquatime bij zorginstelling Prisma | ABENA Healthcare

De merkbare effecten van de slimme drinkbeker Aquatime

Merkbare effecten op cliëntniveau van de inzet van de slimme drinkbeker Aquatime bij zorginstelling Prisma
Lees meer

Uw hospice voorbereid op de NZa-verhoging

Verhoging NZa-tarieven voor ELV palliatieve terminale zorg biedt hospices meer financiële ondersteuning om stijgende kosten op te vangen en de kwaliteit van zorg te waarborgen. ...
Lees meer