Normaal gesproken moeten volwassen mannen en vrouwen ongeveer 8 tot 10 keer per dag naar het toilet. Als mensen veel vaker naar het toilet moeten of moeite hebben hun plas op te houden is sprake van een gevoelige blaas, ook wel overactieve blaas genoemd. Soms gaat een gevoelige blaas gepaard met ongewild urineverlies oftewel incontinentie.
Meestal ontstaat een gevoelig blaas doordat de spieren van de blaas samentrekken op momenten dat dit niet nodig is. Hierdoor voelt de blaas vol aan, terwijl er in werkelijkheid slechts een klein beetje urine inzit. Deze samentrekkingen zorgen ervoor dat iemand veelvuldig het gevoel heeft te moeten plassen en kunnen bovendien ongewild urineverlies veroorzaken. De overactiviteit van de spieren in de blaaswand kunnen onder andere het gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik, roken en andere slechte eet- en drinkgewoontes. Zo denken veel mensen nog steeds dat minder drinken incontinentie en een gevoelige blaas tegengaat. Het tegendeel is echter waar. Wie niet genoeg water drinkt, loopt het risico dat de blaas geïrriteerd raakt en dat de klachten verergeren. Ook veelvuldig de plas ophouden kan op termijn leiden tot een gevoelige blaas. Daarnaast hebben ouderen mensen vaker last van een gevoelige blaas dan jongeren.
Naast een verstoord plasritme, slechte eet- en drinkgewoontes en ouderdom zijn er specifieke oorzaken voor mannen en vrouwen. Mannen kunnen last krijgen van een vernauwing van de plasbuis door een vergrote prostaat. Naarmate mannen ouder worden groeit de prostaat. Hierdoor komt dit probleem vooral voor bij oudere mannen vanaf 50-60 jaar. Door de vernauwing van de plasbuis komt de blaas onder continue druk te staan. Hierdoor is deze langer in staat om de urine op te houden en ontstaat ongewild urineverlies.
Bij vrouwen komt een gevoelige blaas vooral voor tijdens de zwangerschap. De blaas krijgt tijdens de zwangerschap steeds minder ruimte als gevolg van de steeds groter wordende baby. Hierdoor ontstaat er meer druk op de blaas en moeten vrouwen tijdens de zwangerschap vaker naar het toilet. Ook ongewild urineverlies is een veel voorkomend probleem voor vrouwen die zwanger zijn, mede veroorzaakt door de hormonale veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap. Vrouwen hebben daarnaast vaker last van een blaasontsteking dan mannen. Hoewel een blaasontsteking relatief snel en eenvoudig kan worden verholpen, kan het zorgen voor een gevoelige blaas en daardoor voor een verstoord plasritme.
Stress heeft veel invloed op het lichaam, zo ook op de blaas. Door stress kunnen de spieren van de blaas zich regelmatig onnodig aanspannen, op momenten dat de blaas nog niet helemaal vol zit. Dat kan ertoe leiden dat iemand regelmatig ongewild urine verliest. Een gevoelige blaas als gevolg van stress dient niet te worden verward met stressincontinentie: ongewild urineverlies als gevolg van een beschadiging of verzwakking van de bekkenbodemspieren. Door voldoende te bewegen, ademhalingsoefeningen en voldoende ontspanning kan het stressniveau worden verminderd en kunnen ook de klachten als gevolg van een gevoelige blaas afnemen.
Er zijn verschillende oplossingen voor een gevoelige blaas. Het bijhouden van een plasdagboek dient meestal als een eerste stap. Een plasdagboek is een beschrijving van hoe vaak, hoeveel, en op welke momenten iemand plast. Ook staat erin wat en hoeveel iemand drinkt. Op basis van deze gegevens kan een huisarts, bekkenbodemfysiotherapeut of andere specialist nagaan wat de oorzaak is van de blaasproblemen. Meestal wordt er vervolgens gestart met blaastraining. Bij blaastraining wordt een bezoek aan het toilet steeds langer uitgesteld, tot dat mensen nog maar 8-10 keer per dag naar het toilet moeten. Door ontspanningsoefeningen en het zoeken van afleiding wordt de aandrang om te plassen zoveel mogelijk onderdrukt. Wanneer blaastraining na drie maanden geen resultaten oplevert, is het mogelijk dat de huisarts medicijnen voorschrijft om de spieren van de blaas te ontspannen. Deze medicatie heeft vaak vervelende bijwerkingen zoals hoofdpijn en een droge mond, waardoor het over het algemeen niet als een blijvende oplossing wordt gezien.
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.