Home » Slim incontinentiemateriaal onderzocht door KPMG
Als partner van de zorg en door onze ervaringen met slim incontinentiemateriaal volgen wij aandachtig alle onderzoeken en ontwikkelingen in onze branche. Onlangs publiceerde KPMG het onderzoeksrapport ‘Technologische innovaties in de zorg’. Hieronder lees je enkele highlights uit dit rapport, waarin slim incontinentiemateriaal als één van de digitale oplossingen in de gehandicapten- en ouderenzorg is onderzocht.
Medisch-technologische innovaties ontwikkelen zich in een hoog tempo. De inzet van medische technologie en digitale toepassingen bieden mogelijke oplossingen om de toenemende druk op onze gezondheidszorg te verlichten. Het is daarom van belang om inzicht te creëren in de trends die spelen op het gebied van medische technologie en digitale toepassingen binnen de gezondheidszorg. Echter, we zien – en weten uit eigen ervaring – dat de implementatie van digitale toepassingen een grote uitdaging kan zijn. KPMG onderzocht in opdracht van Zorginstituut Nederland de digitale zorginnovaties binnen de oncologische zorg, gehandicapten- en ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en cardiovasculaire zorg en de te verwachten effecten hiervan gerelateerd aan ‘vier principes van passende zorg’.
Huidige en toekomstige trends worden gespiegeld aan vier principes van passende zorg:
Op basis van verkenningsonderzoek (documentstudie, expertopinie en focusgroepen) zijn medische en digitale toepassingen die binnen 1-3 jaar verwacht of opgeschaald worden, in kaart gebracht per aandachtsgebied:
Slim incontinentiemateriaal is één van de digitale zorginnovaties die in de gehandicapten- en ouderenzorg is onderzocht. Slim incontinentiemateriaal valt onder ‘domotica’; dit is een technologische toepassing ten behoeve van een persoon die door een lichamelijke en/of verstandelijke beperking of -ziekte afhankelijk is van de toepassing (RIVM, 2013). Het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova heeft betrekking op de langdurige zorg; gehandicaptenzorg en ouderenzorg.
Uit het onderzoek zijn een aantal domeinoverstijgende uitdagingen geïdentificeerd, te weten:
a) Doelmatige inzet van innovaties vraagt om aanpassing van de werkprocessen.
b) Beperkte acceptatie van zorgverleners om met innovaties te werken vormt een barrière voor de implementatie.
c) Ethische vraagstukken spelen een rol bij de toepassing en opschaling van innovaties.
d) Integrale samenwerking en regie is nodig bij implementatie en opschaling van implementaties.
Download het volledige rapport om de toelichting van deze uitdagingen te bekijken.
De huidige continentiezorg bij urineverlies bestaat doorgaans uit vaste verschoningstijdstippen. Door deze werkwijze kunnen ongewenste lekkages ontstaan die zorgen voor een nat bed en natte kleding dat de kwaliteit van zorg niet ten goede komt. Of er wordt te vroeg verschoond dat weer verspilling van materiaal in de hand werkt. Continentiezorg is tijdrovend en fysiek belastend. De komst van slim incontinentiemateriaal, onafhankelijk aangetoond door o.a. Significant en Vilans, maakt het mogelijk deze zorgverlening te optimaliseren.
Daarnaast beschrijft het rapport een drietal randvoorwaarden van de implementatie van slim incontinentiemateriaal:
Inzet van slim incontinentiemateriaal is maatwerk, waarbij de meerwaarde en impact afhankelijk zijn van de inzetbaarheid. De meerwaarde is het hoogst bij cliënten die bedlegerig zijn, in een rolstoel zitten of niet zelf aan kunnen geven wanneer het materiaal verschoond moet worden. Echter, de realiseerbare meerwaarde is afhankelijk van de verandering van de werkprocessen van de zorgverleners. Als zorgverleners hun werkprocessen niet aanpassen op de inzet van slim incontinentiemateriaal (datagestuurd werken), dan wordt de potentiële tijds- en kostenbesparing niet gerealiseerd.
Benieuwd naar de rest van het onderzoeksrapport? Download het rapport hier.
Ervaringen met ABENA Nova van beleidsmakers, managers en zorgverleners in de praktijk. Aangevuld met o.a. ervaring van een cliënt. Download het eBook ‘De impact van slim incontinentiemateriaal’.
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.