Met water en zeep. Met desinfecterende gel. Er zijn meerdere manieren voor handen wassen en in de meeste bedrijven en zorginstellingen is veel aandacht voor de manier waarop je je handen moet wassen. Echter, er wordt veel minder aandacht besteed aan het drogen van de handen. Terwijl dit toch echt ook bij de handhygiëne hoort en minstens zo belangrijk is!
Zowel voor verzorgenden en verpleegkundigen als voor managers en ondersteunende diensten geldt: zie handhygiëne als een totaalplaatje en raffel de diverse stappen niet af. Tijd voor een compleet en deskundig handenwas- en droogadvies.
Je handen wassen moet zo frequent mogelijk, daar kunnen we duidelijk over zijn. Willen we het goed doen en eventuele ziekteverwekkers zo min mogelijk de kans geven, dan heeft handen wassen met water en zeep de voorkeur boven desinfecteren. Met de nodige aandacht uiteraard, want met een druppel zeep en twee seconden wassen zijn we er niet.
Als je de volgende stappen volgt, was je je handen op de juiste manier:
Zijn je handen zichtbaar vuil of plakkerig, dan is het advies om je handen te wassen met water en zeep. Gebruik bij voorkeur een vloeibare handzeep met een lage pH-waarde (< pH 5) zodat de natuurlijke beschermlaag van de huid niet aangetast wordt en je handen niet uitdrogen.
In de zorg is het gebruikelijk om de handen te desinfecteren omdat er vaak geen water en zeep voorhanden is. Desinfecteren van de handen gebeurt niet alleen voor of na een zorghandeling, maar ook na iedere aanraking van een cliënt, het snuiten van de neus, het aaien van een huisdier, het aangeven van een boterham of het gebruik van een vaatdoekje. Handen lijden onder het veelvuldig gebruiken van handdesinfectie. Gebruik bij voorkeur een handgel met een zogenaamde terugvetter. Deze zorgt ervoor dat je handen niet uitdrogen.
Als je de volgende stappen volgt, desinfecteer je je handen op de juiste manier:
Wil jij weten hoe het binnen jouw organisatie gesteld is met hygiëne en infectiepreventie? En hoe je je collega’s het beste mee kunt nemen in dit verhaal? Vraag een gratis infectiepreventiecheck op locatie aan. Zodat jouw organisatie grip krijgt op infecties. Want jouw cliënten verdienen de beste zorg!
Na het wassen met water en zeep is het zeker zo belangrijk om je handen goed te drogen. In veel bedrijven en instellingen zie je dat met name het proces van handen drogen nog wat aandacht verdient. Om virussen en bacteriën minder kans te geven zich te verspreiden, doe je er goed aan de textielrol, stoffen handdoek en handendrogers de deur uit te doen. Papieren handdoekjes zijn de beste manier voor het drogen van je handen. We leggen je uit waarom.
Een wasbare handdoek moet na iéder gebruik op minimaal 60 graden worden gewassen, anders blijven de ziektekiemen zitten. In de praktijk is het echter niet haalbaar om een handdoek direct na gebruik te wassen. En dus wordt, zeker in een professionele omgeving, de stoffen handdoek niet geadviseerd.
Het gebruik van textielrollen is met het oog op infectiepreventie ook geen goed idee. Het nadeel hiervan is namelijk dat je vaak een nat (gebruikt) gedeelte moet pakken voordat je de rol kunt gebruiken. Bovendien verdwijnt het gebruikte gedeelte in een opvangbak, een broedplaats voor bacteriën.
Ook een handendroger is niet aan te raden. In plaats van een afname zorgt deze juist voor een toename van bacteriën. Door de luchtstroom worden de bacteriën de ruimte ingeblazen. Deze verspreiding kan oplopen tot bijna 2 meter.
We noemden het eerder al: een papieren handdoekje in de juiste dispenser is het beste advies dat we je kunnen geven. Handen drogen met papier is veruit de snelste en meest hygiënische manier om gewassen handen af te drogen. Waarom dat zo is? Omdat een papieren handdoekje het grootste deel van de achtergebleven bacteriën op je handen verwijdert. Ze blijven kleven aan de vezels van het papier en verdwijnen met het papier direct in de afvalbak. We adviseren om een vouwhanddoekje te kiezen die een vel-voor-vel uitgifte heeft. Hierdoor hoeven je schone handen niet in aanraking te komen met de dispenser en vermindert het risico op verspreiding van mogelijke ziekteverwekkers.
Zeker in de zorg en in een professionele omgeving moet je zorgen dat je de juiste faciliteiten en producten in huis hebt. Zowel personeel als patiënten en hun families moeten hun handen op de goede manier kunnen wassen, drogen of desinfecteren. En op de juiste plekken uiteraard.
Bij Abena zijn we al jaren thuis in dispensers voor zeep, handdesinfectans en papieren handdoeken en alles wat bij handhygiëne komt kijken. We adviseren je dan ook graag bij de aanschaf van de juiste producten en het opstellen van protocollen voor veilig en gezond werken. Onderstaandfe infographic biedt hulp bij het kiezen van dispenser & papier. Hulp op maat? Vraag dan een gratis check aan of bel: 0485 58 11 50
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.