Velen weten het verschil niet tussen reinigen (het verwijderen van ziektekiemen door bijv. afnemen) en desinfecteren (het doden van ziektekiemen). Medewerkers van de facilitaire dienst krijgen opdracht om alle deurklinken, contactpunten en oppervlakten etc. iedere keer te desinfecteren.
Of medewerkers gaan zelf desinfecteren in plaats van afnemen, tenminste, dat dénken ze. Want hier wordt namelijk van alles voor gebruikt: van Dettol tot chloor voor de consumentenmarkt, tot desinfectiedoekjes. Ook wordt de methode niet goed toegepast of de inwerktijd niet in acht genomen. Met als gevolg dat er én niet goed wordt gereinigd én ook niet goed gedesinfecteerd!
Het advies is om niet preventief te desinfecteren. De redenen daarvoor zijn:
- De desinfectiemiddelen raken op met als gevolg dat er geen desinfectans meer is als het wél echt nodig is, als er echt een besmetting is.
- Het creëert van schijnveiligheid. Afnemen met een desinfectiemiddel werkt niet, zeker niet bij een virus. Om een virus te doden moet een desinfectiemiddel minimaal een minuut inwerken, bij gebruik van een chlooroplossing is dit zelfs 5 minuten. Door te reinigen met een desinfectiemiddel dood je dus nooit alles omdat de inwerktijd niet in acht wordt genomen.
- Het creëert resistentie.
Let op: Dit betreft enkel de dagelijkse, reguliere schoonmaak. Deze wordt nu overal in frequentie verhoogd, ter voorkoming van verspreiding via de omgeving. Bij een besmetting wordt er een ander protocol toegepast en is desinfecteren natuurlijk wel noodzakelijk.