Over de huid

Functie van de huid

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Ter illustratie: de totale oppervlakte van de huid van een volwassene bedraagt ongeveer 2 vierkante meter en het totale gewicht bedraagt al snel 15 kilo. De huid dient niet alleen als beschermend omhulsel, maar heeft nog veel meer functies. De huid beschermt tegen invloeden van buitenaf (bacteriën, virussen, (chemische) stoffen, ultraviolet licht), de huid regelt de lichaamstemperatuur en voorkomt uitdroging en overhydratatie. Ook maakt de huid vitamine D aan, en dat is belangrijk voor de botten. Tenslotte zitten overal in de huid ‘pijn- en tastsensoren’ om ons te beschermen.

Zo’n multifunctioneel orgaan kan op veel manieren aangetast of beschadigd raken. Er zijn dan ook meer dan 3.000 huidaandoeningen. Deze aandoeningen komen vaak voor bij mensen op leeftijd. Sprake van een rode huid? Een belangrijke waarschuwing dat er iets aan de hand is!

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

gezonde huid

Gezonde huid

Lees meer
rode huid

Rode huid

Lees meer

Aanbevolen producten

10 aandachtspunten voor goede basiszorg.
Waarmee ga jij aan de slag?

Op welk gebied vind jij dat er binnen jouw organisatie nog iets te verbeteren valt?

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: