Huidverzorging bij diabetes

Huidverzorging bij diabetes

Huidinfecties, voetproblemen of een jeukende huid. Cliënten met diabetes hebben daar vaak last van. Zo’n 30% van alle diabetici heeft huidproblemen. Wat zijn de
meest voorkomende huidproblemen bij diabetes? En hoe komt het eigenlijk dat cliënten met diabetes hier meer last van hebben?

Deze huidproblemen kun je mogelijk herkennen bij cliënten met diabetes:

Huidinfecties

De huidinfectie die het meest voorkomt bij diabetes is een infectie veroorzaakt door de gist Candida albicans. De infectie manifesteert zich in de mond, huidplooien, nagelriemen en in en rond de vagina en komt het vaakst voor tussen de middelvinger en de ringvinger van de handen. Waarschijnlijk bevordert het dragen van een ring de groei van bacteriën doordat water, zeepresten en andere irriterende stoffen op de huid achterblijven.

Jeuk

Cliënten met een ernstigere vorm van diabetes hebben meer kans dat ze regelmatig last krijgen van jeuk Door het droger worden van de huid (o.a. als gevolg van het dagelijkse verlies van urine) kunnen kleine scheurtjes in de opperhuid ontstaan. Deze scheurtjes leiden tot de bekende jeukklachten. 

Voetproblemen

Hoe langer de zenuwvezels zijn, hoe vatbaarder ze zijn voor schade. De zenuwvezels naar de voeten zijn de langste vezels van het menselijk lichaam. Problemen aan de voeten zijn dan ook een veel voorkomend verschijnsel bij de cliënt. Doordat zenuwen en bloedvaten beschadigd raken, wordt  het gevoel in hun voeten minder en merken ze een wondje minder snel op.

Suikerplekken

Suikerplekken zijn kleine ovale rode plekken, meestal zo’n 0,5 tot 1 centimeter groot, die vooral op de scheenbenen ontstaan. Na enkele dagen ontstaat er een lichte schilfering op de huid en uiteindelijk blijft er soms een bruine vlek over. Suikerplekken of diabetische dermopathie zijn het gevolg van door diabetes beschadigde bloedvaatjes in de huid.

Krijg grip op een gezonde huid!
Doe de online huidcheck

Oorzaken huidproblemen bij diabetes

Waarom hebben cliënten met diabetes meer kans op huidproblemen? Het antwoord op deze vraag is meerledig. En interessant. Diabetes en de bijkomende huidproblemen zijn niet te genezen. Wel zijn er manieren om de schade te beperken of huidproblemen die verband houden met diabetes te voorkomen.

Schade aan bloedvaten

Een van de redenen voor huidproblemen zijn verhoogde bloedsuikerwaarden. Deze leiden tot het versuikeren van bloedcellen en zenuwvezels. De overtollige suiker moet ergens heen en plakt aan de bloedcellen en zenuwvezels vast. De bloedvaten worden daardoor dikker en stugger en raken eerder beschadigd. Vetten in het bloed blijven zo gemakkelijker kleven aan de wand van de bloedvaten, waardoor deze vernauwen. Dit heet aderverkalking (oftewel atherosclerose). Het gevolg hiervan is dat het bloed minder makkelijk door het lichaam van de cliënt stroomt en dat onder anderen organen minder bloed en zuurstof krijgen. 

Schade aan zenuwen

Door een verminderde doorbloeding kan er ook schade ontstaan aan de kleine bloedvaatjes rondom de zenuwen. Hierdoor krijgen ze onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen en treedt er schade op. Door de beschadiging in de zenuwen neemt het gevoel in delen van het lichaam van de cliënt af. Ook kan het zijn dat er zenuwpijn (neuropathie) ontstaat. Cliënten kunnen op elk moment een neuropathie ontwikkelen, maar meestal gebeurt dit pas jaren na de diagnose.

Gevoeligheid voor infecties

Een andere oorzaak is een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Het is niet helemaal duidelijk waarom cliënten met diabetes vaker huidinfecties hebben.  Het zou kunnen dat een verhoogde suikerconcentratie in de huid een betere voedingsbodem is voor bacteriën en gisten.

De juiste huidverzorging. Voorkomen is beter dan genezen

Als zorgprofessional weet u nu meer over de huidproblemen bij cliënten met diabetes. Abena geeft tips voor de juiste huidverzorging van de cliënt. Om huidproblemen te verhelpen, maar bovenal te voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen. 

1. Zorg dat de cliënt stabiele glucosewaarden heeft

Bij cliënten met een stabiele glucosewaarde ontstaan geen bloedsuikerpieken. Met minder schade aan bloedvaten en zenuwen tot gevolg. Met stabiele bloedwaarden kunnen de suikerplekken van cliënten voorkomen worden. Het is dus aan te raden dat de cliënt zich houdt aan zijn dieet en medicatie.

2. Een gehydrateerde huid bij cliënten is belangrijk

Door regelmatig met een goede, hydraterende crème (zoals Intensive Care Crème of Skin Care Ointment Barrièrecrème) te smeren, blijft de huid gehydrateerd en wordt uitdroging en jeuk voorkomen. Met hydrateren kun je bij de cliënt een droge en schilferige huid behandelen en voorkomen, ook als dat veroorzaakt wordt door suikerplekken. 

Het is voor de cliënt aan te raden regelmatig lichaamsverzorgingsproducten te gebruiken die schadelijke bacteriën neutraliseren en een ontsteking of infectie voorkomen. Bijvoorbeeld: Intimate Care Wash Intiemverzorging met een lage pH. Om de bloedsomloop van de benen te stimuleren, kunt u de cliënt een Activ Gel aanraden. Deze gel heeft een verkoelend effect en helpt ook bij jeuk. 

3. Cliënten moeten voldoende drinken

Het is belangrijk dat cliënten voldoende water drinken. Meldt als zorgprofessional aan de cliënt dat minimaal 1,5 liter water voldoende is.

 4. Geef advies over de juiste kledingstukken
Het dragen van kledingstukken die niet irriteren helpt om huidirritaties zoals jeuk te voorkomen. Geef de cliënt het advies geen sokken met naden te dragen die jeuk veroorzaken en verergeren. Dit geldt ook voor knellende schoenen, die bovendien niet bevorderlijk zijn voor de doorbloeding.

5. Cliënten dienen de huid goed droog te houden

Gisten en schimmels  houden van vochtige plekken. Het is dus belangrijk dat de huid zo goed mogelijk droog gehouden wordt en dat cliënten zo min mogelijk zeepproducten met een hogere pH dan de huid (5 pH) gebruiken. Handsieraden kunnen ze het beste afdoen voordat ze handen wassen en drogen, Zo blijft het niet vochtig tussen je vingers.

6. Besteed extra aandacht aan de voeten en tenen van de cliënt

Het drooghouden van de huid geldt vooral ook voor voeten en tenen. Smeer voeten na het wassen en afdrogen  in met hydraterende barrièrecrème. Tussen de tenen kunt u cliënten adviseren 10% Zinkspray gebruiken. Zo worden schimmels voorkomen en wordt jeuk verlicht. Sowieso kan het geen kwaad zowel de onderkant van de voeten als de ruimtes tussen de tenen regelmatig te checken. Hoe vroeger de cliënt erbij is, des te beter kunnen ze huidproblemen  voorkomen.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

behandelen en voorkomen

Het wassen van cliënten met een kwetsbare huid

Lees meer
huidcheck

Abena’s online huidcheck

Lees meer
eoon rode huid IAD incontinentie geassocieerde incontinentie

IAD – Incontinentie Geassocieerde Dermatitis

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: