Valkuilen bij fysieke belasting

Herkennen en verminderen: valkuilen bij fysieke belasting

Het ziekteverzuim in de zorg is ontzettend hoog. Zorgmedewerkers ervaren behoorlijke fysieke belasting bij het uitoefenen van hun werk, met alle gevolgen van dien. Theo Onderstal, zorgspecialist bij Abena, waarschuwt voor een aantal veel voorkomende valkuilen en legt uit hoe je fysieke belasting tijdens continentiezorg kunt verminderen. 

Bekende valkuilen bij fysieke taken

Continentiezorg is een fysiek belastende taak. Daarom is het belangrijk dat het verlenen van zorg met aandacht gebeurt. Toch zijn er een aantal valkuilen die Theo regelmatig signaleert. Theo: “Ik hoor regelmatig: ‘Oh, maar ik werk al jaren in de zorg.’ Of zie dat mensen heel erg vast zitten in de routine van verschonen op gezette tijden.” Naast deze valkuilen is ook tijdgebrek een probleem: even snel een cliënt verschonen leidt vaak tot ongelukjes. “Je hebt dan misschien een minuut bespaard op het verschonen, maar als je de inco in één keer goed aanlegt, verklein je de kans op een nat bed.” De kans op ongelukjes of lekkages neemt af als het inco-materiaal goed aansluit. 

"Als je de inco in één keer goed aanlegt, hoef je ook minder te verschonen."
Theo Onderstal Productspecialist Abena Healthcare
Theo Onderstal
Product Specialist

Tips om fysieke belasting te verminderen (en soms zelfs te voorkomen)

  1. Besteed aandacht aan het incontinentiemateriaal: Een van de eerste punten die Theo altijd benoemt, is aandacht voor continentiezorg: “Tijdens een aanleginstructie doe ik voor en laat ik mensen oefenen hoe ze op een makkelijke manier inco aan kunnen leggen, met aandacht voor fysieke belasting.” Ook comfort voor de cliënt is belangrijk. “Na de aanleginstructies zie ik dat een cliënt een product met lagere absorptie kan gebruiken, zonder dat er lekkages optreden. Dat is een win-win: de cliënt ervaart meer draagcomfort, omdat diegene een minder dik product draagt, terwijl diegene wél goed beschermd blijft tegen lekkages.” Op het incontinentiemateriaal van Abena zit een unieke verzadigingsindicator. Deze is bedoeld om zorgverleners te helpen. “Wanneer een zorgverlener die indicator bekijkt, dan diegene zien of verschonen direct nodig is, of dat het ook op een later moment kan. Soms blijkt ook dat er een product met minder absorptie nodig is. Dit past bij de filosofie van Abena: Zo groot als nodig, zo klein als mogelijk. Door minder te verschonen, verminder je fysieke belasting bij zorgmedewerkers. Het voorkomen van lekkages scheelt bedden verschonen en verbetert de kwaliteit van leven van de cliënt. Kortom, je bespaart een hoop energie en belasting.”
  2. Maak gebruik van beschikbare hulpmiddelen: Ten tweede raadt Theo aan om gebruik te maken van de beschikbare hulpmiddelen. “Vaak hebben organisaties allerlei hulpmiddelen ingekocht die ervoor zorgen dat verschonen gemakkelijker gaat. Maar zorgmedewerkers zetten deze lang niet altijd in. Bijvoorbeeld: gebruik het glijzeil of het abductiekussen – als dat aanwezig is. Want die middelen zijn er juist voor bedoeld om een cliënt makkelijker te verzorgen.” Werken op een juiste werkhoogte is van belang, volgens Theo. “Zorg voor een goede werkhoogte. Hoe hoog moet het bed dan staan? We zeggen altijd heuphoogte, maar dat verschilt voor iedereen. Het is belangrijk dat je naast het bed gaat staan, je schouders naar beneden hebt, en dan met platte hand – en een licht gebogen arm – op het bed komt.” 
  3. Activeer de mensen om je heen: Soms loont het ook om een collega te vragen om je te helpen met het verschonen van een cliënt. Je verdeelt de lasten dan immers over meerdere personen, waardoor het voor beiden minder zwaar is. Hoewel tijdgebrek of personeelsgebrek vaak het argument is om dit niet te doen, raadt Theo aan: “Kijk naar de mogelijkheden die er wel zijn. Als je gericht met zijn tweeën een cliënt helpt, wordt het op een verantwoorde manier gedaan.”

Het thema ‘Werkdrukverlichting in de zorg’ is voor Abena ontzettend belangrijk. Daarom besteden we graag extra aandacht aan manieren waarop we de (fysieke) belasting van zorgmedewerkers kunnen verlichten, onder andere door innovatieve zorgtoepassingen in te zetten, of door advies op maat te geven. Benieuwd wat Abena voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Ons adviesteam staat voor je klaar

Vera, Miranda en Anita voorzien je graag van advies op maat

Uit onze blog

  • Alles
  • Beleid
  • Casuïstiek
  • Duurzaamheid
  • Slim incontinentiemateriaal
  • Slimme drinkbeker
  • Visie op zorg
Alles
  • Alles
  • Beleid
  • Casuïstiek
  • Duurzaamheid
  • Slim incontinentiemateriaal
  • Slimme drinkbeker
  • Visie op zorg
STOZ aanvraag voor bewezen zorginnovaties zoals slim incontinentiemateriaal ABENA Nova

STOZ subsidie voor bewezen zorginnovatie ABENA Nova slim incontinentiemateriaal

STOZ aanvraag helpt bij financiering implementatie en opschaling bewezen slimme inco ABENA Nova
Lees meer
STOZ aanvraag voor bewezen zorginnovaties zoals slim incontinentiemateriaal ABENA Nova

STOZ subsidie voor bewezen zorginnovatie ABENA Nova

STOZ aanvraag helpt bij financiering implementatie en opschaling bewezen slimme inco ABENA Nova
Lees meer

Implementatie van zorginnovatie vergt stevige aanvliegroute

Een organisatie heeft pas baat bij het implementeren van de bewezen zorginnovatie als hier een grondig vooronderzoek en selectieprocedure aan voorafgaat.
Lees meer