Home » Herkennen en verminderen: valkuilen bij fysieke belasting
Het ziekteverzuim in de zorg is ontzettend hoog. Zorgmedewerkers ervaren behoorlijke fysieke belasting bij het uitoefenen van hun werk, met alle gevolgen van dien. Theo Onderstal, zorgspecialist bij Abena, waarschuwt voor een aantal veel voorkomende valkuilen en legt uit hoe je fysieke belasting tijdens continentiezorg kunt verminderen.
Continentiezorg is een fysiek belastende taak. Daarom is het belangrijk dat het verlenen van zorg met aandacht gebeurt. Toch zijn er een aantal valkuilen die Theo regelmatig signaleert. Theo: “Ik hoor regelmatig: ‘Oh, maar ik werk al jaren in de zorg.’ Of zie dat mensen heel erg vast zitten in de routine van verschonen op gezette tijden.” Naast deze valkuilen is ook tijdgebrek een probleem: even snel een cliënt verschonen leidt vaak tot ongelukjes. “Je hebt dan misschien een minuut bespaard op het verschonen, maar als je de inco in één keer goed aanlegt, verklein je de kans op een nat bed.” De kans op ongelukjes of lekkages neemt af als het inco-materiaal goed aansluit.
Het thema ‘Werkdrukverlichting in de zorg’ is voor Abena ontzettend belangrijk. Daarom besteden we graag extra aandacht aan manieren waarop we de (fysieke) belasting van zorgmedewerkers kunnen verlichten, onder andere door innovatieve zorgtoepassingen in te zetten, of door advies op maat te geven. Benieuwd wat Abena voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.