SZE - Financiering van zorgtechnologie: de knelpunten

Voor ons derde artikel over de Slimme Zorg Estafette volgen we het webinar ‘Financiering van zorgtechnologie: zo pak je dat aan’. Dat doen we met veel belangstelling, want weten dat dit een groot vraagstuk is voor onze klanten. Hoe ga je om met financiering van het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova?

De presentatie van Vilans draaide met name om de vraag hoe je in de langdurige zorg innovaties kunt financieren vanuit je bestaande budget. Oftewel: het totale bedrag dat het zorgkantoor jouw organisatie toekent op basis van het aantal cliënten en de zorgzwaartepakketten van die cliënten. 

Subsidie als knelpunt voor succesvolle zorginnovatie

Waarom niet uitgaan van andere manieren van bekostiging, zoals subsidies? Omdat dat nu juist een van de grootste knelpunten kan zijn voor succesvolle zorginnovatie, zo blijkt uit eerder onderzoek van Vilans. 

Innoveren op basis van subsidie leidt weliswaar tot allerlei pilots met nieuwe zorgtechnologie. Maar regelmatig gebeurt dat vanuit de gedachte ‘waar kunnen we geld voor krijgen?’ en niet vanuit een intrinsieke behoefte. Daardoor blijkt opschaling vaak lastig, omdat nog niet is nagedacht over de vraag waarmee de technologie ná de pilotfase moet worden gefinancierd.

Eigen financieringskracht

Innovaties financieren vanuit het bestaande budget dus, in plaats van externe subsidies. Uitgaan van eigen financieringskracht, in de woorden van Robin de Koning, onderzoeker monitoring & impact bij Vilans. Om die eigen financieringskracht te gebruiken, kun je volgens hem aan verschillende knoppen draaien. Zowel aan de kostenkant als aan de batenkant. 

Een voorbeeld van zo’n knop in het draaiknoppenmodel is de productiviteit van medewerkers. Als je die omhoog weet te krijgen, creëer je ruimte in je budget, die je duurzaam zou kunnen aanwenden voor zorginnovatie. 

Constructieve interactie

Tijdens het webinar maakten deelnemers volop gebruik van de chat, hetgeen voor de nodige constructieve interactie zorgde. Daarbij ging het overigens ook veel over andere vormen van financiering dan ‘eigen financieringskracht’. 

‘Maakt het in de toekomst nog uit dat technologische minuten duurder zijn dan fysieke minuten?'

Deelnemer webinar ‘Financiering van zorgtechnologie’

Zo stelde een van de deelnemers de vraag of pilots met domotica ertoe zouden kunnen leiden dat zorgverzekeraars die in hun pakketten gaan opnemen. Waarop Robin en zijn collega Kelsey Benning, adviseur strategie & netwerken, aangaven dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bezig is met een databank voor erkende technologieën. Dus dat zou inderdaad het perspectief kunnen bieden om sommige zorgtechnologie straks ook vanuit de zorgverzekeraar vergoed te krijgen. 

Mega-uitdaging: iedere minuut gaat tellen

Tot slot deed een van de deelnemers nog een rake observatie, die op veel bijval kon rekenen. Namelijk dat we voor een mega-uitdaging staan: meer zorgvragers en minder zorgverleners. “Iedere minuut gaat straks tellen. Maakt het in de toekomst dan nog uit dat technologische minuten duurder zijn dan fysieke minuten?”

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via ons blog en LinkedIn! Of neem contact met ons op over financiering rondom slim incontinentiemateriaal.

 

Uit onze blog

  • Alles
  • Beleid
  • Casuïstiek
  • Duurzaamheid
  • Slim incontinentiemateriaal
  • Slimme drinkbeker
  • Visie op zorg
Alles
  • Alles
  • Beleid
  • Casuïstiek
  • Duurzaamheid
  • Slim incontinentiemateriaal
  • Slimme drinkbeker
  • Visie op zorg

Uw hospice voorbereid op de NZa-verhoging

Verhoging NZa-tarieven voor ELV palliatieve terminale zorg biedt hospices meer financiële ondersteuning om stijgende kosten op te vangen en de kwaliteit van zorg te waarborgen. ...
Lees meer
STOZ aanvraag voor bewezen zorginnovaties zoals slim incontinentiemateriaal ABENA Nova

STOZ subsidie voor bewezen zorginnovatie ABENA Nova slim incontinentiemateriaal

STOZ aanvraag helpt bij financiering implementatie en opschaling bewezen slimme inco ABENA Nova
Lees meer

Implementatie van zorginnovatie vergt stevige aanvliegroute

Een organisatie heeft pas baat bij het implementeren van de bewezen zorginnovatie als hier een grondig vooronderzoek en selectieprocedure aan voorafgaat.
Lees meer