Home » Geen kapotte billen meer na inzet barrièrecrème
Paul Kippersluis is productspecialist bij Abena en ziet dagelijks de vaak onnodige gevolgen van incontinentie. Hij beschrijft een casus: Een man met pijnlijk en zelfs bloedende billen. Uiteraard met de juiste oplossing.
Pijnlijke en zelfs bloedende billen. Ik (Paul Kippersluis) hoorde over een man met incontinentie in een verpleeghuis die last had van vochtletsel. Zijn billen waren helemaal kapot. Hier moest snel een oplossing voor komen.
Ik bracht op verzoek van de verpleegkundige een bezoek aan de man. Het zorgpersoneel vertelde dat de man ’s avonds al om 19 uur verschoond werd voor de nacht. Een verpleegkundige smeerde dan een dikke laag zinkzalf op zijn huid en de man werd voorzien van een Abri-Let Maxi. Bij elke verschoning werd de zalf weer verwijderd. Weliswaar met zoete olie, maar er moest toch flink geboend worden om de zinkzalf te verwijderen. Dat was een extra belasting voor de huid. In combinatie met de verweking van de huid door urine, leidde dit tot pijn en op langere termijn bloederige billen.
Bij doorvragen bleek dat deze meneer ’s nachts niet werd verschoond, omdat hij zwaar was. En de volgende ochtend haalden ze hem pas om 10.00 uit zijn bed. Dat zijn dus vijftien uur. Omdat de cliënt een hoge zorgvraag had, werd hij pas aan het einde van de ronde behandeld. Zijn bed was dan in de regel drijfnat.
Ik adviseerde om te stoppen met het inleggen van de Abri-Let Maxi. Dit inlegverband laat urine namelijk door en wordt altijd gebruikt in combinatie met een ander product voor extra absorptievermogen. In plaats daarvan raadde ik de Abri-Let Super Airlaid aan. Om de opnamecapaciteit van het inlegverband niet al te veel te hinderen, heb ik geadviseerd om een heel dun laagje zinkzalf te blijven gebruiken totdat de open plekken weer dicht waren en om vervolgens over te stappen op het preventief gebruik van barrièrecrème.
Ook adviseerde ik om de mogelijkheid te onderzoeken om de man later zijn incontinentiemateriaal voor de nacht om te doen, met hulp van een collega van een andere afdeling of hem in de nacht toch te verschonen. De verpleegkundige besprak dit direct met het afdelingshoofd.
Het advies werd ter harte genomen en direct in de praktijk gebracht. Voortaan werd zijn incontinentiemateriaal pas om 23.00 uur verschoond en werden er drie extra Abri-Let Airlaid inleggers in het incontinentieproduct gebruikt. Na anderhalve week kreeg ik goed bericht: de huid van de man was weer dicht, ze waren overgestapt op barrièrecrème en de boosters bleven ze gebruiken met een gezonde huid én een droog bed als gevolg.
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.