Wat zijn de verschillende stadia, wat kan ik in welk stadium verwachten en wat is de juiste route om hulp in te schakelen? We zijn vaak gericht op feiten. We willen weten hoe het zit en handelen naar standaarden. Dat zorgt ervoor dat we vaak handelen naar wat hoort in plaats van wat goed voelt. Maar in de praktijk is er niet één weg. Er zijn er meer dan duizend. We geven op deze pagina wat handvatten, die je kunt gebruiken om jouw weg te ontdekken. Een praktische weg die werkt.
We kunnen niet alle leed en beperkingen die de aandoening dementie met zich meebrengt wegnemen. Maar we kunnen wel helpen hoe je kunt omgaan met de veranderingen.
Mensen met dementie worden steeds afhankelijker van hun omgeving, in eerste instantie van hun dierbare naasten. Als naaste wordt je ook getroffen door de ziekte; je leven en relatie verandert drastisch. Je maakt deel uit van ‘het systeem’ rond de persoon met dementie, zeker in de periode thuis. Welke rol speel jij in het netwerk van persoonlijke verzorging bij dementie? En hoe kunnen we elkaar versterken?
Zolang je thuis woont, is de huisarts de regisseur. Een eerste aanspreekpunt die je in contact brengt met andere professionals. Heb je een vraag of verandert er iets in het ziektebeeld. Neem contact op met de huisarts.
Ook wel casemanager of zorgtrajectbegeleider genoemd. Is een onafhankelijk vertrouwenspersoon en vaste begeleider. Luistert, beantwoordt vragen en begeleidt. Komt één keer in de 6-12 weken thuis en schakelt andere professionals en hulp in waar nodig (denk aan de thuiszorg).
Een praktijkondersteuner speelt een belangrijke rol bij het signaleren van dementie en kan helpen bij het stellen van een diagnose. Hij of zij zorgt voor het behandelplan, luistert naar de cliënt en geeft praktische informatie over omgaan met dementie in de thuissituatie.
Een thuiszorgmedewerker biedt begeleiding en ondersteuning aan mensen die thuis wonen en hulp nodig hebben bij verzorging, verpleging en hulp in de thuiszorg. Waar nodig schakelt de thuiszorg andere professionals in zoals ergo- en fysiotherapie of een wijkverpleegkundige. Neem direct contact op met een thuiszorgorganisatie in de buurt of vraag het de huisarts of de casemanager.
Biedt ondersteuning om de zelfredzaamheid van mensen met dementie te verhogen. Veel bewegen heeft een positief effect op het verloop van het ziektebeeld. Vraag de huisarts voor meer informatie over fysiotherapie.
Een ergotherapeut kan helpen om de zelfredzaamheid te verhogen. Zorgt dat de omgeving van de persoon met geheugenverlies of dementie zo dementievriendelijk wordt ingericht. In de basisverzekering zit 10 uur ergotherapie vergoed. Vraag het aan via de huisarts.
Wanneer het even teveel wordt als mantelzorger kun je een vrijwilliger inschakelen die je ondersteunt in de persoonlijke aandacht die je naaste nodig heeft. Ook wel respijtzorg genoemd.
Een thuisservice kan de zorgtaak van de mantelzorger verlichten door naast de mantelzorger te gaan staan en een stukje persoonlijke aandacht over te nemen zodat men gewoon partner of zoon of dochter kan zijn. Bel een thuisservice organisatie in de buurt.
Wanneer hulpmiddelen via de zorgverzekering worden vergoed, kun je terecht bij medisch speciaalzaken en lokale apotheken. Neem contact op met de zorgverzekeraar wanneer medisch hulpmiddelen worden vergoed.
Op het moment dat iemand niet meer zelfstandig naar het toilet kan, kan incontinentiemateriaal extra zekerheid bieden. Wanneer er sprake is van dementie wordt dit hulpmiddel in veel gevallen vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraar. Je dient hiervoor wel een voorschrift te ontvangen van een zorgverlener. Een voorschrift zorgt ervoor dat je incontinentiemateriaal vergoed krijgt.
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.