Abena Nova heeft een positieve impact op de hele organisatie. Bekijk de ervaringen van bewoners, zorgprofessionals en organisaties.
Home » Abena Nova - slim incontinentiemateriaal » Praktijkervaringen » Praktijkervaringen – tanteLouise
Abena Nova in gebruik bij:
Als reactie op de toenemende krapte in de zorg, zetten ze bij tanteLouise in op innovatie. Lid Raad van Bestuur Jan-Kees van Wijnen legt uit dat innovaties zoals Abena Nova niet alleen kwaliteit van leven en zorg verbeteren voor hun bewoners, maar ook de werkdruk verminderen en kosten besparen. Iets wat cruciaal is met het oog op de toekomst. “Als je niet met innovatie aan de slag gaat, is de kans groot dat op termijn je zorgverlening onder druk komt te staan.”
“Het is essentieel om goed uit te leggen wáárom je een innovatie doorvoert. Waarom is het belangrijk voor de cliënt, waarom voor de medewerkers en waarom voor mantelzorgers? Als je een innovatie niet goed uitlegt, kun je het nooit succesvol implementeren.”
“Als er geen slim incontinentiemateriaal wordt gebruikt, ligt een oudere in een verpleeghuis gemiddeld drie keer per week in een nat bed. Dat is mensonterend. En hoe denk je dat het is als er een paar keer per dag in je broek wordt gekeken of je nat bent? Daarnaast kunnen er wondjes ontstaan door het te lang dragen van nat incontinentiemateriaal. Als zorgverlener vind je het niet leuk om een cliënt aan te treffen die verdrietig is omdat hij/zij/hen niet op tijd verschoond is. Je vindt het ook niet leuk om een nat bed te verschonen. En je wilt niet onnodig tijd kwijt zijn met wondzorg. Onafhankelijk onderzoek van Vilans heet aangetoond dat slim incontinentiemateriaal een half uur zorg per cliënt per dag bespaart. Als je dan ook nog uitlegt dat je door het gebruik ervan onbegrepen gedrag deels kunt voorkomen, dan is bijna iedereen om.”
“Ik wil Abena een groot compliment geven. Qua implementatie hebben jullie een belangrijke bijdrage geleverd. Jullie continentiezorg- specialisten kijken continu mee. Ze zoeken de oorzaken van problemen en zorgen voor oplossingen. Dat is cruciaal, want als er niet goed geïmplementeerd wordt, is de neiging om terug te vallen in oude patronen groot. Een paar faalervaringen kunnen ervoor zorgen dat mensen afhaken en een innovatie in de kast verdwijnt. Daarin hebben jullie echt goed werk gedaan.”
“Allereerst, spring in het diepe en ga het gewoon doen. Zet ergens in je proces een harde return en investeer met tijd en geld. Laat het ontbreken van die twee geen dooddoeners zijn, want er zijn altijd creatieve oplossingen. Inspiratie daarvoor vind je bij het platform ‘Anders Werken in de Zorg’,
waar ideeën gedeeld worden en we van elkaar leren. Sluit je daar dus bij aan. En heel belangrijk, onderschat het implementatieproces niet. Innoveren is hard werken en implementeren is een vak. Het is niet voor niets dat 75 tot 80% van de implementaties van innovaties mislukt. Gebruik daarom mensen die verstand van zaken hebben, zodat het niet blijft bij een pilotfase. Stel een goede projectleider aan die team voor team, locatie voor locatie zorgt dat de innovatie op de juiste manier landt.”
Wil je meer lezen over de implementatie van Abena Nova bij tanteLouise? Download en bekijk ons Ebook.
Ervaringen met ABENA Nova van beleidsmakers, managers en zorgverleners in de praktijk. Aangevuld met o.a. ervaring van een cliënt. Download het eBook ‘De impact van slim incontinentiemateriaal’.
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.