Gepersonaliseerde en toekomstbestendige zorg

Abena Nova heeft een positieve impact op de hele organisatie. Bekijk de ervaringen van bewoners, zorgprofessionals en organisaties.

Abena Nova in gebruik bij: 

Stichting Ons Tweede Thuis

"Al zou Abena maar voor drie mensen fantastisch werken dan is het dat waard"
Sylvia Betten
Sylvia Betten
Woonbegeleider Ons Tweede Thuis

Sylvia deelt haar ervaringen in het gebruik van Abena Nova

Na 25 jaar in de horeca gewerkt te hebben, koos Sylvia Betten voor een baan in de gehandicaptenzorg. Ze ging aan de slag bij Ons Tweede Thuis en daarnaast één dag in de week naar school. Als afstudeeropdracht schreef ze een implementatieplan voor Abena Nova. Wat begon als een klein project mondde na haar afstuderen uit in een pilot met het slimme incontinentiemateriaal op drie locaties. “Je bedenkt iets voor je opleiding, maar dat het nu werkelijkheid is en echt werkt, is superleuk.”

Hoe ben je destijds op het idee gekomen je examenopdracht over Abena Nova te doen?

“Ik werkte op een locatie met 35 bewoners met niet-aangeboren hersenletsel. Velen van hen waren incontinent en konden niet aangeven dat ze verdroogd moesten worden. Dat betekende vaak natte kleding, natte bedden en een verstoorde nachtrust. Ik vroeg me af of dat niet beter kon. Al googelend kwam ik al snel uit bij Abena Nova. Ik ben erover gaan lezen, raakte geïnteresseerd en heb contact met Abena opgenomen.”

 “Vervolgens kwamen twee van hun adviseurs bij ons op locatie. Ze dachten te maken te krijgen met de locatiemanager en toen stond er een leerling voor hun neus. Dat was wel grappig, maar voor hen geen reden om af te haken. Ze hebben mij echt enorm goed geholpen en daarna een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten en uitrollen van de pilot met slim incontinentiemateriaal.”

 

Het is best bijzonder dat jij als leerling dit traject geïnitieerd hebt. Hoe heb je de organisatie meegekregen, zodat het uiteindelijk tot een pilot is gekomen?

“Mijn locatiemanager was eigenlijk meteen enthousiast. En terwijl ik nog met mijn examenopdracht bezig was, werd ik gebeld door de innovatiemanager van Ons Tweede Thuis. Zij vroeg zich af of Nova niet iets zou zijn voor meerdere locaties. Ik heb dus niet enorm hoeven lobbyen. Maar al met al was het best een traject en we zijn niet over één nacht ijs gegaan. Er komt heel wat bij kijken om zo’n project van de grond te krijgen. 

Meer weten over Abena Nova?

2019_ABENA Lifestyle 130319-42

Hoe staat het er nu voor, na de eerste acht weken van de pilot?

“Ik zie dat er een nieuwe routine ontstaat. Als ik met mijn dienst begin, staan alle sensortjes op groen wat betekent dat ze goed op het incontinentiemateriaal zitten. Dat is hartstikke mooi. Ook merk ik dat mijn collega’s de meerwaarde van Abena Nova echt ondervinden. Niet alleen in minder natte bedden en kleding, ook in tijd. Voorheen deden we gemiddeld vier à vijf inco-wissels per bewoner per dag en nu een stuk minder. Uiteindelijk gaat dat natuurlijk ook kosten besparen.” 

Heb je tips voor mensen die in hun organisatie met slim incontinentiemateriaal aan de slag willen gaan?

“Het is heel belangrijk enthousiasme uit te stralen. Probeer daarnaast angsten en weerstand weg te nemen. Wat bijvoorbeeld helpt, is het incontinentiemateriaal en de sensor te demonstreren tijdens een teamvergadering en iedereen de gelegenheid te geven er even ‘droog’ mee te oefenen. Zo laat je zien dat het allemaal spannender lijkt dan het in werkelijkheid is. En blijf je collega’s ook tijdens de pilot betrekken. Af en toe stuur ik een mailtje uit om te vragen hoe het gaat en de laatste ontwikkelingen en inzichten te delen. Toen ik bijvoorbeeld in de Wet Sense app zag dat een bepaalde bewoner – die veel moet drinken, maar bij wie dat moeilijk in te schatten is – voldoende plast, heb ik dat meteen gemeld. Niet alleen omdat het handig was voor iedereen om te weten, maar ook als compliment naar het hele team.”

 

Benieuwd naar het hele ervaringsverhaal? Bekijk ons Ebook!

Vernieuwd ABENA Nova eBook

Ervaringen met ABENA Nova van beleidsmakers, managers en zorgverleners in de praktijk. Aangevuld met o.a. ervaring van een cliënt. Download het eBook ‘De impact van slim incontinentiemateriaal’.

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: