De merkbare effecten
van Aquatime

In gesprek met zorgverleners bij Prisma: Humphrey en Esme, en Adviseur Zorgtechnologie Luuk

Bij zorginstelling Prisma aan de Rutselboslaan in Oosterhout wordt de slimme drinkbeker Aquatime ingezet als hulpmiddel om de zorg voor cliënten te verbeteren. Eén van de cliënten maakt gebruik van de slimme drinkbeker Aquatime, naar tevredenheid van de zorgverleners. We spraken Verpleegkundige en begeleider niveau 4 Esme en Begeleider niveau 5 Humphrey over de invloed van Aquatime, die wordt gebruikt bij een cliënt wiens vochtinnameregistratie van groot belang is. 

Humphrey D’hondt legt uit waarom deze technologie van waarde is voor de cliënt: “Deze cliënt is niet in staat om zelfstandig te wonen. Zij heeft hulp nodig bij allerlei praktische zaken, zoals medicatie, eten en persoonlijke verzorging. Ook het bewaken van een gezond dag- en nachtritme hoort daarbij.” Een extra uitdaging is dat de cliënt meerdere medische beperkingen heeft. 

“Ze moet echt voldoende drinken. Dat is gewoon een must voor haar,” benadrukt Humphrey. Voorheen hielden zorgverleners het vochtinnamepatroon handmatig bij op papier, maar dit bleek niet altijd betrouwbaar. Daarnaast was dit voor de cliënt niet prettig. Ze raakte door de mate van controleren het gevoel van zelfstandigheid soms kwijt. 

Medische noodzaak en implementatie

Esme onderstreept de medische noodzaak van voldoende vochtinname: “Ze pakt zelf geen drinken omdat ze dorst heeft. Bovendien gebruikt ze lithium als medicatie, wat belastend is voor de nieren. Het is dus essentieel dat ze goed drinkt.” 

De introductie van de slimme drinkbeker Aquatime bracht aanvankelijk enige onzekerheid met zich mee binnen het zorgteam. “Het voelde ineens heel technologisch en ingewikkelder dan simpelweg een streepje zetten op papier,” zegt Esme.

Toch werd het gebruik van de slimme drinkbeker snel omarmd. Esme nam de leiding in de nieuwe werkwijze: “Ik heb een handleiding gemaakt en uitlegvideo’s opgehangen op kantoor. Daarna ging het best goed en hielpen collega’s elkaar.” 

Merkbare effecten van de inzet van de slimme drinkbeker Aquatime bij zorginstelling Prisma | ABENA Healthcare

Ervaring van de cliënt

De cliënt accepteerde de drinkbeker direct. Esme vertelt: “Wij hoefden haar niet meer dagelijks, keer-op-keer te vragen of ze had gedronken, wat voor zowel haar als ons een grote verbetering was.”  

Echter, het geluidsignaal van de beker bleek een struikelblok. “In het begin hadden we het geluid niet aan, maar later hebben we het aangezet. Op een gegeven moment gaf de cliënt aan dat ze het geluid storend vond. Ze schaamde zich ervoor, vooral tijdens koffiemomenten,” legt Esme uit.

Dit leidde ertoe dat zorgverleners het signaal uitschakelden en de cliënt op een subtielere manier herinneren aan het drinken. 

Slimme drinkbeker Aquatime

De slimme drinkbeker Aquatime helpt zorgverleners om de vochtinname van cliënten te monitoren. Ook stimuleert Aquatime cliënten om meer te drinken.

Voordelen voor zorgverleners en cliënten

De slimme drinkbeker heeft niet alleen de vochtinname verbeterd, maar ook de interactie tussen zorgverlener en cliënt positief beïnvloed. “Dankzij de beker kun je beter contact maken met de cliënt. Het gesprek gaat niet steeds over het drinkgedrag, maar over haar als persoon,” zegt Humphrey.

Esme voegt toe: “Voorheen wist ze dat als wij binnenkwamen, ze moest drinken. Dat zorgde voor stress. Nu helpt de beker om dat los te laten en geeft het ons als zorgverleners meer tijd om persoonlijke aandacht aan haar te besteden.” 

Samenwerken in het team

Het inzetten van de slimme drinkbeker is een mooie ervaring. “Samenwerken is makkelijker geworden. De beker doet zijn werk, al blijven we het drinkgedrag stimuleren,” concludeert Humphrey. Voor ons is het grootste voordeel de extra aandacht die we kunnen vrijmaken voor de cliënt. Esme vult aan: “Voorheen schreven we simpelweg op of ze had gedronken, maar met deze technologie hebben we nu nauwkeuriger inzicht. 

Zicht op de resultaten met zorgtechnoloog Luuk

Het project bij Prisma is begonnen bij Luuk van den Elshout, Adviseur Zorgtechnologie. Samen met twee praktijkverpleegkundigen heeft hij het project in de organisatie uitgerold.

Ook hebben ze de praktijkervaringen onderzocht om te beoordelen hoe de technologie bijdraagt aan de zorg. Dit beoordelen ze op basis van de pijlers: verbetering in kwaliteit van leven voor de cliënt, voor de zorgprofessional ter verbetering van zorg bieden en voor de organisatie vanuit arbeidsbesparing.  

Vanuit innovatie en de praktijkverpleegkundige van Prisma is de wens uitgesproken om te onderzoeken of de slimme drinkbeker een geschikt hulpmiddel is om in te zetten bij specifieke cliëntgroepen. Tijdens het project hadden de praktijkverpleegkundigen direct contact met de locaties die de drinkbeker testten en hielpen hen met uitleg. 

Merkbare effecten voor cliënten bij inzet van Aquatime

De resultaten na de evaluatie geven weer hoe Aquatime bij Prisma bijdraagt aan de kwaliteit van zorg:  

  • De voordelen voor cliënt zijn merkbaar op het gebied van verbeterde hydratatie, verbeteringen rondom de gemoedstoestand, een versterking van het gevoel van zelfstandigheid bij cliënten en betere fysieke gezondheid.
  • Duiding van een betere fysieke gezondheid: “Door betere monitoring en stimulering van vochtinname kunnen problemen zoals urineweginfecties, obstipatie, vallen en verwardheid worden voorkomen.”
  • In algemene zin is er aandacht ontstaan voor het thema vochtinname: de slimme drinkbeker geeft een boodschap af ‘de vochtinname van cliënten is belangrijk en vraagt aandacht’. Die boodschap is binnen de organisatie ook ontvangen en men heeft zorg voor voldoende of de juiste vochtinname. “Collega’s zijn bewuster bezig met het thema, dat is een voordeel voor iedere cliënt waarbij dit een topic kan zijn of is.” 

Uit de evaluatie blijkt dat er ook effecten voor de zorgprofessionals van Prisma zijn:

  • Prisma’s zorgverleners hebben meer grip op het signaleren van vochttekorten en weten cliënten op tijd te stimuleren om meer te drinken.
  • De zorgverleners hebben baat bij continue data-inzichten én kunnen op basis van deze data besluiten nemen.
  • De tevredenheid van medewerkers kan toenemen door een combinatie van tijdsbesparing én het positieve effect op cliënten door de slimme drinkbeker in te zetten. 
  • Gemak van de beker. De oplossing is makkelijk in te zetten: de beker is laagdrempelig en gebruiksvriendelijk voor de zorgprofessional en cliënt. Ook is Aquatime breed inzetbaar voor verschillende cliënten met verschillende uitdagingen rondom vochtinname of zelfs een innamebeperking.  

Welke tips heeft Luuk, na de gesprekken met de zorgverleners van Prisma?

“Als ik kijk naar de bevindingen en ervaringen, zie ik dat achtergrondkennis kan bijdragen aan de implementatie. Bij Aquatime betekent het dat medewerkers weten en begrijpen welke technische handelingen ze kunnen verrichten als het gaat over de set-up van de beker. Of wat te doen bij storingen, die kunnen voorkomen.” Vertelt Luuk.

Het is belangrijk om contact te houden met de betrokkenen en hen te betrekken. Anderzijds is eigenaarschap bij veel zorgtechnologieën een bekend thema, dat geldt ook voor de slimme drinkbeker. Luuk geeft advies: “Het is wenselijk dat er altijd collega’s zijn die zich verantwoordelijk voelen voor de structurele inzet van de slimme drinkbeker.”

Met die twee voorwaarden kan je vertrouwen op positieve effecten van een technologische zorgoplossing. Dat blijkt uit voordelen voor de cliënt, tijdsbesparing bij de zorgprofessionals en zelfs een algemeen aandachtspunt is aangewakkerd bij de teams.  

 

Op dit moment kijken Luuk en de praktijkverpleegkundigen in overleg naar de inzet van Aquatime. Het doel is om te kijken naar specifieke cliëntengroepen waar de inzet kan bijdragen. Dan krijgt de praktijkverpleegkundige de rol om het in te zetten waar mogelijk of nodig, een slimme manier om de oplossing gericht in te zetten. 

Wil jij meer aandacht voor vochtinname bij cliënten?

Lees meer over Aquatime of ga in gesprek over jouw organisatie en de inzet van de Slimme drinkbeker.

Uit onze blog

STOZ aanvraag voor bewezen zorginnovaties zoals slim incontinentiemateriaal ABENA Nova

Opschaling slimme inco bij Zozijn

STOZ aanvraag helpt bij financiering implementatie en opschaling bewezen slimme inco ABENA Nova
Lees meer

Uw hospice voorbereid op de NZa-verhoging

Verhoging NZa-tarieven voor ELV palliatieve terminale zorg biedt hospices meer financiële ondersteuning om stijgende kosten op te vangen en de kwaliteit van zorg te waarborgen. ...
Lees meer

Implementatie van zorginnovatie vergt stevige aanvliegroute

Een organisatie heeft pas baat bij het implementeren van de bewezen zorginnovatie als hier een grondig vooronderzoek en selectieprocedure aan voorafgaat.
Lees meer