Het norovirus is een heel besmettelijk virus dat een ontsteking in de darmen kan veroorzaken. Het wordt ook wel buikgriep genoemd. Per jaar worden ca. 500.000 mensen besmet met het norovirus, ongeveer de helft daarvan zijn mensen die in een zorginstelling verblijven. Er is geen geneesmiddel tegen het norovirus. Het norovirus komt het hele jaar voor, maar de piek ligt voornamelijk in de wintermaanden.
Bij Abena begrijpen wij dat een uitbraak van het norovirus een vervelende en ingrijpende periode is voor zowel cliënt, zorgprofessionals, familieleden en andere betrokkenen. Daarom hebben wij twee pakketten samengesteld met producten die nodig kunnen zijn bij een noro-uitbraak. Dit zorgt ervoor dat u direct alle nodige persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking heeft, maar ook producten die de verzorging van cliënten vergemakkelijkt, waarbij de zorg voor uw cliënt voorop staat.
Het noro basispakket bevat beschermende kleding en handschoenen die nodig zijn bij de verzorging van een cliënt, het aanvullend pakket bevat producten die de verzorging van een cliënt vergemakkelijken en dient als aanvulling op het basispakket.
Het norovirus is erg besmettelijk en verspreidt zich snel. Het virus kan tot twee weken buiten het lichaam van de gastheer overleven op gladde en poreuze oppervlakken.
Het overbrengen van het virus gebeurt vaak via de handen. Na een bezoek aan het toilet kan het virus bijvoorbeeld op de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Met als gevolg dat het virus via de handen in de mond terechtkomt of op speelgoed, bestek, servies en het eten. Een besmet persoon kan zo andere mensen infecteren. Daarnaast kan het norovirus voorkomen in rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe groenten en fruit.
Het norovirus zit in ontlasting en braaksel van de persoon die het virus bij zich draagt. Hoewel het norovirus in principe niet aerogeen is (verspreiding via de lucht) kan het virus zich door braken wel via de lucht verspreiden. Wees, indien er sprake is van zieke cliënten die (ontlastings-)incontinent zijn, tot 3 weken na de besmetting voorzichtig met het verschonen; de ontlasting kan wel 3 weken besmettelijk blijven.
Meer weten over de verschillende infecties? Bekijk de pagina over infectieziekten.
De symptomen verdwijnen na 2 tot 3 dagen bij volwassenen en na ongeveer 1 week bij kinderen.
Iemand kan besmet zijn met het virus, maar geen klachten hebben. Hij kan wel anderen besmetten. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 3 dagen. Als je het virus gehad hebt, kun je tot 3 maanden immuniteit opbouwen voor de ziekte. Daarna heb je weer net zoveel kans als een ander om besmet te worden.
Een uitbraak in een instelling kan heel ingrijpend zijn. Zieke cliënten zorgen voor meer zorghandelingen en medewerkers kunnen ook ziek worden. Een uitbraak heeft veel nadelige gevolgen.
Cliënten die niet ziek zijn mogen de afdeling niet af en dus ook niet naar de dagbesteding. Ook medewerkers staan vast op de groep of afdeling. Dit betekent extra mankracht en aanpassing van roosters.
Daarnaast zijn bezoekers en medewerkers verplicht om beschermende kleding te dragen bij de verzorging of bezoek van cliënten. En er dient extra aandacht besteed te worden aan hygiëne: de kamer van de cliënt moet gedesinfecteerd worden, er moet dagelijks gepoetst worden, er is extra was en ga zo maar door.
Helemaal voorkomen kan niet, maar je kunt er wel voor zorgen dat het virus zich niet verspreid. Hygiëne is hierbij het sleutelwoord. Alles begint en eindigt met goede handhygiëne. Draag de juiste (gecertificeerde) nitril handschoenen bij alle zorghandelingen en verwissel de handschoenen als ze zichtbaar vuil zijn en bij het verlaten van de kamer van de cliënt. Ook als je even iets wilt pakken in een andere ruimte.
Het norovirus zit in ontlasting en braaksel. Door je postoel of bedpan te beschermen met een beschermzak met absorberende inlegger voorkom je overdracht.
Hier vind je meer informatie over de Abri-bag.
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.