Home » Training in infectiepreventie Vanboeijen: smeed het ijzer nu het heet is
Vanboeijen smeedt het ijzer nu het heet is. Door middel van een infectiepreventietraining zetten ze medewerkers op een interactieve manier aan het denken over het belang van infectiepreventie. Ze raden het iedere organisatie aan dit ook te doen.
Infectiepreventie is topprioriteit geworden in coronatijd. Ook nu zien we het aantal besmettingen weer stijgen. Infectiepreventie is niet iets van coronatijd, het is iets van alle tijden. Want ook infectieziektes als het norovirus eisen ieder jaar hun tol.
Daarom smeedt Vanboeijen het ijzer nu het heet is. Met een infectiepreventietraining zetten ze medewerkers op een interactieve manier aan het denken over het belang van infectiepreventie. Ze raden het iedere organisatie aan dit ook te doen.
De training werd georganiseerd door de kwaliteitsverpleegkundigen en de werkgroep infectiepreventie. Kwaliteitsverpleegkundige Margareta legt uit: “We zijn doeners, dus deze dag is zoveel mogelijk ingericht op een actieve bijdrage”. De dag bestond uit drie onderdelen:
Het doel? Alle neuzen weer dezelfde kant op krijgen. Waarom is infectiepreventie belangrijk, ook na corona? Een korte toelichting over het belang van persoonlijke hygiëne, de verschillende infectieziektes en de vier gouden infectiepreventieregels van Abena gaf de dag een kickstart.
De ‘live’ bacterietest schudde het publiek echt wakker. Met een apparaat werd tijdens de klinische les gemeten hoe schoon oppervlaktes waren. Dit apparaat liet zien dat een ring tussen de 600 en 8000 RLU (relative light units) bevat, terwijl een oppervlak als ‘schoon’ beschouwd wordt bij 0-30 RLU. Een mooi voorbeeld dat liet zien waarom het dragen van bijvoorbeeld ringen tijdens zorghandelingen en infectiepreventie niet samengaan.
Lange presentaties en veel informatie zijn niet erg inspirerend. De drie workshops die Vanboeijen had georganiseerd daarentegen wel.
De belangrijkste conclusie van de dag is dat infectiepreventie start met bewustwording. Allereerst de bewustwording van het gevaar van infectieziektes, maar daarnaast ook met de bewustwording van hoe makkelijk ziekteverwekkers overgedragen kunnen worden. Zeker de tools die werden ingezet en infectiepreventie visueel maakten, droegen hieraan bij. Zo gaf een van de medewerkers aan “Zo’n blacklight lamp waarmee je kan zien hoe goed je je handen wast zouden we ook bij ons in de teamvergadering eens moeten hebben. Dat maakt pas echt duidelijk hoe belangrijk het is om je handen goed en grondig te wassen.”
Maar de training is niet zaligmakend. Infectiepreventie is een belangrijk onderwerp bij Vanboeijen en het niveau houd je niet enkel op peil door een training te geven. Het is een middel en een onderdeel van een groter project. Daarom is er een projectgroep voor infectiepreventie en werkt Vanboeijen met kwaliteitsverpleegkundigen en aandachtsvelders. Zo wordt er blijvend aandacht besteed aan infectiepreventie en krijg je inzicht in hoe goed het ervoor staat met de infectiepreventie. Zorg dus dat infectiepreventie een breed gedragen onderwerp is binnen de organisatie en pak het constructief op.
Vanboeijen heeft de infectiepreventietraining voor een groot deel zelf verzorgd, met ondersteuning van Abena. Wil jij ook ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van een infectiepreventie-dag? Lees hierover meer op deze pagina of vraag onze infectiepreventiecheck aan. Met onze bewezen infectiepreventie aanpak helpen onze specialisten op locatie om het risico op een uitbraak te minimaliseren.
Wil jij weten hoe het binnen jouw organisatie gesteld is met hygiëne en infectiepreventie? En hoe je je collega’s het beste mee kunt nemen in dit verhaal? Vraag een gratis infectiepreventiecheck op locatie aan. Zodat jouw organisatie grip krijgt op infecties. Want jouw cliënten verdienen de beste zorg!
Hier staan nog geen berichten in.
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.