Tips voor effectief infectiepreventiebeleid in de zorg

Infectiepreventie klinkt soms makkelijk op papier, maar hoe zorg je ervoor dat het ook goed wordt doorgevoerd? In deze blog geven we 5 tips voor een effectief infectiepreventiebeleid.

Tips voor effectief infectiepreventiebeleid in de zorg

Jaarlijks zien we dat veel zorgmedewerkers en cliënten besmet raken met ziekteverwekkers. Zeker in deze tijd dat de R weer in de maand zit. De weerstand wordt lager, het weer wordt kouder en mensen kruipen dichter op elkaar. Hierdoor is de kans groter dat infectieziekten zoals het norovirus, de griep, maar ook COVID-19 worden overgedragen.

Belang van infectiepreventie

Voorop staat natuurlijk dat we allen willen voorkomen dat cliënten ziek worden. Zeker voor kwetsbare cliënten kunnen infectieziekten vergaande gevolgen hebben. Maar denk ook aan het ziekteverzuim dat stijgt bij overdracht van infecties. Met de tijdsdruk en werknemerstekorten is het nog belangrijker het welzijn en de gezondheid van medewerkers voorop te stellen.

Effectieve infectiepreventie, hoe pak je het aan?

Infectiepreventie klinkt soms makkelijk op papier, maar in de praktijk blijkt dat het doorvoeren ervan geheel afhankelijk is van de mate waarin medewerkers daartoe bereid zijn. Voor medewerkers zijn er meerdere redenen om infectiepreventiemaatregelen niet consequent door te voeren. Wat zijn die redenen en hoe ga je ermee om?

1: Zorg voor bewustwording

Voorop staat dat medewerkers moeten snappen waarom de maatregelen belangrijk zijn. Bewustwording en zelf het nut inzien van maatregelen is een belangrijke stap in gedragsverandering. Het zorgt voor intrinsieke motivatie. Wanneer een medewerker zelf meet hoeveel bacteriën er onder lange nagels zitten of aan een ring kleven, worden ze zich bewust van het gevaar dat dit met zich meebrengt.

De bewustwording kan je verhogen met bijvoorbeeld infectiepreventietrainingen. Maar ook de gratis infectiepreventietoolbox van Abena kan daarin ondersteunen. Download de infectiepreventietoolbox hier.

Training infectiepreventie voor zorgprofessionals

Een incompany training over de noodzaak van infectiepreventie, het voorkomen van overdracht van ziekteverwekkers en het beschermen van jezelf en de cliënten. Met concrete praktijkvoorbeelden en kennis quiz.

2: Zorg voor een beleid op infectiepreventie

Bewustwording is belangrijk, maar naast een intrinsieke motivatie is het goed om ook een extrinsieke motivatie toe te voegen in de vorm van een helder beleid. Hiervoor zijn twee redenen. Allereerst schept het duidelijkheid over wat er verwacht wordt en wat de juiste werkvormen zijn. Iemand die intrinsiek gemotiveerd is goed om te gaan met infectiepreventie, kan onbewust nog altijd niet de juiste dingen doen. Denk aan het gebruik van de verkeerde of te weinig beschermende middelen. De tweede reden is dat een beleid het ook makkelijke maakt om je collega’s te attenderen op de juiste infectiepreventiemaatregelen. Want we horen nog (te) vaak: “mijn manager vind het oké als ik een ring draag”. Wanneer het beleid niet eenduidig is, wordt het (nog) lastiger om elkaar te attenderen op infectiepreventiemaatregelen.

3: Ga in gesprek met de medewerker

Een beleid vormen is goed, maar wees ervan bewust dat het opschrijven van een beleid soms lastiger is dan het uitvoeren ervan. Het is goed om te weten waar de pijnpunten liggen bij medewerkers. De toepasbaarheid van regels is vaak locatie- en cliëntgebonden. Neem als voorbeeld een cliënt die de medewerker niet herkent met een mondkapje op, of die schrikt van een beschermende short. Op dat moment moet de medewerker een afweging maken tussen de beleving van cliënt, de huiselijkheid en het belang van infectiepreventie. Dat is best lastig. Maak dit bespreekbaar, en onderzoek de pijnpunten van medewerkers. Dan kun je er rekening mee houden in het beleid.

4. Voorkom pieken en creëer je een stabiel beleid

Het trainen van medewerkers draagt veel bij aan de kwaliteit van de infectiepreventie, maar daar blijft het niet bij. Zorg voor pioniers in de organisatie die medewerkers kunnen trainen en die monitoren hoe het gaat met de naleving van het infectiepreventiebeleid. Op die manier wordt er blijvend aandacht besteed aan infectiepreventie en krijg je een vinger op de pols van hoe goed het ervoor staat met de infectiepreventie.

5. Zorg voor beschikbaarheid van middelen

Als laatste een open deur, maar zeker niet onbelangrijk. We zien vaak dat in de haast van het werk een infectiepreventiemaatregel minder goed wordt doorgevoerd, omdat medewerkers niet de juiste middelen tot hun beschikking hebben. Een voorbeeld ter verduidelijking. Twee medewerkers zijn bezig met verschoningen, maar er is maar een waskar. De waskar staat daarom op de gang. De medewerker kan de inco nu niet direct weggooien, want als ze naar de gang gaat, laat ze de cliënt alleen achter midden in de zorgtaak. Daarom legt ze de inco op de grond en gooit het past na de verdroging weg. Een oplossing zou kunnen zijn om een afvalzakje mee te nemen en daarin de vervuilde inco in te doen. Zo maak je de vloer niet vuil en werk je veilig.

Train je medewerkers met Abena

Stap 1 is bewustwording creëren en daar helpen we je graag bij. Tijdens de incompany infectiepreventietraining van Abena gaan we in op de noodzaak van infectiepreventie, de overdracht van ziekteverwekkers en hoe medewerkers zichzelf en cliënten kunnen beschermen. Ook worden er concrete praktijkvoorbeelden besproken. We stellen het huidige kennisniveau op de proef middels een quiz en medewerkers gaan met elkaar in gesprek over hoe ze elkaar kunnen helpen de infectiepreventiemaatregelen na te leven. De infectiepreventie basistraining is een laagdrempelige training met als doel kennis over infectiepreventie te delen en door te vertalen naar de praktijk. Vraag de training hier aan.

Uit onze blog

 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • Slim incontinentiemateriaal
 • Slimme drinkbeker
 • Visie op zorg
Alles
 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • Slim incontinentiemateriaal
 • Slimme drinkbeker
 • Visie op zorg

Vooruitstrevende continentiezorg met Abena Nova

Prisma en Abena zetten nieuwe zorgstandaard met focus op welzijn.
Lees meer

Nooit meer misgrijpen met de verbruikersmatrix

Theo (zorgspecialist van Abena) vertelt hoe hij de verbruikersmatrix heeft ingezet om te zorgen dat een van onze klanten altijd voldoende voorraad heeft.
Lees meer

Accepteer jij natte bedden bij jouw cliënt?

Bij veel zorgorganisaties komen natte bedden regelmatig voor. Theo Onderstal is ervan overtuigd dat natte bedden er niet bij horen.
Lees meer

Aanbevolen producten

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: