Urineweginfecties

Urineweginfecties

Urineweginfecties behoren tot de meest voorkomende infecties in het menselijk lichaam. De urinewegen bestaan uit de urineleiders, de blaas en de urinebuis. De urinewegen zijn aan de binnenkant bedekt met een laagje slijmvlies. Is dit laagje ontstoken, dan spreken we van een urineweginfectie.

Een urineweginfectie wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. De grootste boosdoener is de E. coli bacterie die in de darmen aanwezig is en vanuit de anus via de urinebuis de blaas binnendringt. De E.coli bacterie hecht zich aan de blaaswand en veroorzaakt een ontsteking.

Urineweginfecties symptomen

Urineweginfecties bij vrouwen

Een urineweginfectie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat de vrouwelijke plasbuis vlak bij de vagina en anus ligt. Daarnaast is de plasbuis ook korter dan bij mannen. Bacteriën hoeven een minder lange weg af te leggen en daardoor bereiken ze bij vrouwen gemakkelijker de blaas.

Oorzaken urineweginfecties bij vrouwen

Bij vrouwen spelen ook andere oorzaken een rol zoals geslachtsgemeenschap, zwangerschap, veranderende hormonen, een verkeerde toilethygiëne (vegen van achteren naar voren in plaats van van voren naar achteren). Ook het wassen van het intieme gedeelte met zeep of wasproduct met een te hoge pH-waarde kan een infectie veroorzaken. De vagina heeft een waarde tussen de 3.8-4.5. Was je het intieme gedeelte met een wasproduct met een hogere pH, dan verandert de zuurgraad. Bacteriën (en schimmels) gedijen beter bij een hogere pH. Gebruik van medicijnen zoals antibiotica of corticosteroïden, en het hebben van een ziekte zoals diabetes mellitus kunnen het natuurlijk evenwicht van het intieme gedeelte van de vagina verstoren en een urineweginfectie veroorzaken.

Wassen en verzorgen

IG Infectiepreventie Grip op wassen en verzorgen 1
Of bestel de gratis toolbox met alle Infographics

Urineweginfecties bij ouderen

Urineweginfecties komen heel vaak voor bij ouderen. De aandoening gaat vaak gepaard met afwijkingen in het functioneren van de urinewegen of afwijkingen van de urinewegen zelf. Dit is moeilijk te behandelen.

Urineweginfecties bij oudere vrouwen

Ook bij ouderen is de kans op een urineweginfectie bij vrouwen het grootst. Tijdens de overgang is er afname van oestrogeen. Het slijmvlies van o.a. de vagina wordt hierdoor dunner. Er wordt bovendien minder afscheiding aangemaakt en de zuurgraad verandert. Daardoor zijn ze vatbaarder voor infecties.

Oorzaak blaasontsteking

Een baarmoederverzakking kan ervoor zorgen dat de blaas niet goed geleegd kan worden. Er blijft dan een klein restje urine achter in de blaas waarin bacteriën gemakkelijk groeien en een blaasontsteking kunnen veroorzaken.
Dit geldt ook voor oudere mannen met een vergrote prostaat. Zij kunnen de blaas niet goed leeg plassen, waardoor de kans op een urineweginfectie wordt vergroot.

Ouderen in zorginstellingen

Ouderen die zelfstandig wonen hebben minder vaak een urineweginfectie dan ouderen die om lichamelijke of psychische redenen verpleegd worden. In Nederland zijn urineweginfecties de meest voorkomende infecties in verpleeghuizen.

Mensen met urineverlies of verlies van ontlasting

Urineweginfecties komen ook vaker voor bij mensen die incontinent zijn. Doordat zij de blaasspieren niet goed kunnen gebruiken of onder controle hebben, wordt de blaas niet volledig geleegd. Hierdoor blijft er urine achter in de blaas en kunnen bacteriën zich makkelijker vermenigvuldigen. Patiënten en cliënten met incontinentie worden ook vaak behandeld met een verblijfscatheter. Catheterisatie is bij uitstek een middel om de groei van bacteriën te bevorderen. Daarnaast is incontinentiemateriaal een bron van bacteriën, zeker indien er sprake is van faeces incontinentie.

Mensen met afwijkingen in lagere urinewegen

Afwijkingen in de lagere urinewegen kunnen een blaasontsteking veroorzaken. Deze (aangeboren afwijkingen kunnen heel divers zijn. Mensen die last hebben van bijvoorbeeld nierstenen hebben een zeer grote kans op terugkerende ontstekingen. Een verlamming is een andere aandoening die de kans op een urineweginfectie kan veroorzaken omdat de blaas vaak niet volledig geleegd kan worden. In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep een oplossing bieden.

Krijg grip op infecties!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Voorbeelden urineweginfecties

Blaasontsteking

 

Een ontsteking van de blaas wordt ook wel cystitis genoemd. Meestal is het verloop van een blaasontsteking vrij onschuldig. Symptomen kunnen zijn: vaak moeten plassen of loze aandrang, pijn en een branderig gevoel bij het plassen, troebele en slecht ruikende urine, pijn in de buik of onder in de rug en soms bloed bij de urine. Het kan ook zijn dat er vrijwel geen klachten optreden.

Nierbekkenontsteking

 

Vaak wordt een nierbekkenontsteking veroorzaakt door een niet goed behandelde blaasontsteking. Daarnaast kan het veroorzaakt worden door (aangeboren) verstoppingen in de urinewegen. Verstoppingen kunnen veroorzaakt worden door een gezwel, nierstenen of een vergrote prostaat. Nierbekkenontsteking is veel ernstiger dan blaasontsteking. Symptomen zijn: koorts, braken, pijn bij het plassen, pijn onder de ribben die kan uitstralen naar de geslachtsorganen.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

afstand houden coronavirus

Coronavirus

Lees meer
mrsa uitbraak probleem oplissing zorginstelling ziekenhuis

MRSA uitbraak in zorginstelling

Lees meer
vaginale infecties pijn

Vaginale infecties

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: