Huidproblemen in de ouderen en verstandelijk beperkten zorg. Hoe pak je dat aan?

Smetten, rode huid, droge huid, jeuk. Zomaar wat huidproblemen die we in de ouderen- en gehandicaptenzorg veel tegenkomen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat in verpleeghuizen 50% van de bewoners last heeft van huiduitslag veroorzaakt door incontinentie. Dat is schokkend en niet nodig. Wij zijn ervan overtuigd dat met de juiste aanpak veel leed voorkomen kan worden. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Goede huidverzorging is maatwerk

De huid beschermt het lichaam tegen uitdroging en invloeden van buitenaf. Het draagt bij aan de algehele gezondheid en daarmee aan het geluk en welzijn van mensen. Door veroudering en invloeden van buitenaf, zoals blootstelling aan urine en ontlasting, kan de huid droog, rood of ruw worden en zelfs geïnfecteerd raken. Daarom is het belangrijk om met goede huidverzorging de huid te beschermen. Dat is maatwerk. Want hoewel we vaak dezelfde huidproblemen zien, is ieder mens anders en kunnen verschillende factoren een rol spelen.

Altijd op zoek gaan naar de oorzaak

Als wij met ons team in consult worden geroepen, zien we dat verzorgenden vaak niet weten wat de oorzaak is van een huidprobleem bij hun cliënt. Daarom stellen wij altijd heel veel vragen. Wat is de geestelijke toestand van de cliënt? Welke medicatie gebruikt iemand en is daar onlangs iets in veranderd? Wat is het voedingspatroon? Welke kleding draagt de cliënt en welk incontinentiemateriaal wordt gebruikt? Ook kijken we naar zaken als overgewicht en mobiliteit. Dit zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van een huidprobleem en die belangrijk zijn voor het vinden van de juiste oplossing.

“Hoewel we vaak dezelfde huidproblemen zien, is ieder mens anders en kunnen bij het ontstaan ervan verschillende factoren een rol spelen.”
lizzy bruno
Lizzy Bruno
Product Manager

Soms is een oplossing simpel, maar niet altijd

Soms is een oplossing snel gevonden. Door bijvoorbeeld de randjes van incontinentiemateriaal goed in de liezen te vouwen, geneest een kapotte huid snel. En het dagelijks met lotion insmeren van een dunne huid – waar veel ouderen last van hebben – vermindert de kans op het ontstaan van scheurtjes met maar liefst de helft.

Maar het kan ook een ingewikkeldere puzzel zijn, die wij met ons team graag helpen oplossen. Als productmanager heb ik veel kennis van de huid en huidproducten. Mijn collega’s, de productspecialisten, hebben allemaal een verleden als zorgverlener en kennen de praktijk. Door onze kennis te bundelen, komen we tot oplossingen voor de meest ingewikkelde casussen.

Enige tijd terug werden we benaderd door een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Een van hun bewoners had al lange tijd last van enorme jeuk op de rug en krabde zich helemaal stuk. Met elkaar hebben we het probleem onder de loep genomen. Jeuk wordt vaak veroorzaakt door een droge huid. Invetten dachten we dus, maar dat was al geprobeerd zonder succes. Uiteindelijk hebben we een dun laagje zinkspray op de huid van de cliënt aangebracht en dat werkte! Dan ben je met elkaar zo blij een oplossing gevonden te hebben. Jeuk is haast nog erger dan pijn.

De vier stappen van Abena om huidproblemen te voorkomen

Bij Abena hebben we de vier stappen op papier gezet om huidproblemen te voorkomen of, mocht het nodig zijn, te genezen.

1. Reinig de huid met milde producten. Dat wil zeggen producten met een pH-waarde (zuurgraad) tussen 5 en 6. Dat is dezelfde pH-waarde als die van de huid. De meeste producten die je in de winkel koopt, hebben echter een pH-waarde van 7. Dat is precies wat bacteriën en schimmels heerlijk vinden om in te groeien.
Ook is het belangrijk dat je bij de reiniging niet te hard over de huid wrijft. Zeker als de huid al beschadigd is door bijvoorbeeld blootstelling aan urine en ontlasting.

2. Hydrateer de huid. Een droge huid schilfert en kan barsten. Smeer er daarom een lotion, crème of zalf op die de vochtbalans herstelt. Hoe droger de huid, hoe vetter het product moet zijn.

3. Bescherm de huid. Een kwetsbare huid moet goed beschermd worden tegen invloeden van buitenaf. Urine, ontlasting en zweet verstoren de structuur van de huid, waardoor bacteriën en schimmels vrij baan krijgen en vervelende infecties kunnen veroorzaken. Er zijn verschillende producten om de kwetsbare huid te beschermen.

4. Gebruik ademende materialen. Daarmee bedoelen we katoenen ondergoed en incontinentiemateriaal zonder plastic. Niet-ademende materialen gaan broeien, waardoor iemand gaat zweten. De huid raakt daardoor verweekt en is gevoelig voor smetten, schimmelinfecties en huiduitslag.

Brochure en infographics

Misschien denk je nu: “Maar welke producten hebben jullie dan allemaal en wat kan ik het beste wanneer gebruiken?”. Dat snap ik, want die vraag krijgen we vaak uit de praktijk. Daarom hebben we de vier stappen uitgewerkt in een brochure, waarin je al deze informatie terugvindt.

 
Tegelijkertijd beseffen we dat je als zorgverlener liever tien minuten extra aan een cliënt besteedt dan een brochure of protocol leest. Om het je makkelijk te maken, hebben we voor een aantal huidproblemen infographics gemaakt. Op één A4’tje zie je in één oogopslag wat je moet doen.

Verzorging kwetsbare huid

IG Huidverzorging grip op een gezonde huid 1 400x566
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Brochure huidverzorging

Abena's huidvriendelijkheid huidverzorging

Wij geven jou graag grip op goede huidverzorging

Wij vinden dat we het mooiste werk hebben dat er is. Het geeft zo veel voldoening om een cliënt te verlossen van pijn of jeuk. Of te zien dat zorgverleners, die altijd het beste met hun cliënten voor hebben, niet meer machteloos staan.
Als zorgverlener wordt er van je verwacht dat je overal verstand van hebt: gedrag, huidverzorging, infectiepreventie, noem maar op. Maar het is niet vreemd dat je er af en toe niet uitkomt. Met de kennis die wij in huis hebben, helpen we je graag grip te krijgen op goede huidverzorging. Net als jij willen ik en mijn collega’s de best mogelijke zorg voor jouw cliënten!

“Net als jij willen ik en mijn collega's de best mogelijke zorg voor jouw cliënten.”
client
Lizzy Bruno
Product Manager

Uit onze blog

  • Alles
  • Beleid
  • Casuïstiek
  • Duurzaamheid
  • Slim incontinentiemateriaal
  • Slimme drinkbeker
  • Visie op zorg
Alles
  • Alles
  • Beleid
  • Casuïstiek
  • Duurzaamheid
  • Slim incontinentiemateriaal
  • Slimme drinkbeker
  • Visie op zorg

Implementatie van zorginnovatie vergt stevige aanvliegroute

Een organisatie heeft pas baat bij het implementeren van de bewezen zorginnovatie als hier een grondig vooronderzoek en selectieprocedure aan voorafgaat.
Lees meer

Herkennen en verminderen: valkuilen bij fysieke belasting

Zorgprofessionals die nog niet met medische technologie werken, staan daar in grote meerderheid (85%) wel voor open. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit ...
Lees meer

Vooruitstrevende continentiezorg met ABENA Nova

Prisma en ABENA zetten nieuwe zorgstandaard met focus op welzijn.
Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: