De voordelen voor dag- én nachtdienst

De voordelen van Abena Nova op de werkvloer

Abena Nova is bewezen effectief.  Maar wat betekent dat voor zorgprofessionals? We spraken verzorgenden en verpleegkundigen die met Abena Nova werken over de voordelen van het werken met slim incontinentiemateriaal. Onderstaande voordelen en quotes zjin verzameld tijdens een onderzoek naar de implementatie van Abena Nova bij diverse zorginstellingen.

1. Minder vaak verschonen

“Een cliënt die op Abena Nova zit, hoef ik minder vaak te verschonen. Dat betekent: minder fysieke belasting voor mij én de cliënt.”

2. Mogelijkheid tot maatwerk

“Ik kan het signaal om te verschonen per cliënt instellen. Die ene cliënt met huidirritatie kan ik dus eerder verschonen dan nodig is.”

3. Verbeterde samenwerking tussen dag- en nachtdienst

“Een overgang van nacht- naar dagdienst levert minder natte bedden op, omdat die cliënten zijn verschoond die anders de nacht niet droog waren doorgekomen.”

4. Inzicht in plaspatronen

“Door plaspatronen te analyseren kunnen we cliënten soms nog even zelfredzaam houden én voorkomen we infecties zoals blaasontsteking.”

5. Betere nachtrust

“We hoeven cliënten niet onnodig wakker te maken tijdens de nacht. We verdrogen alleen als dat écht nodig is. “

6. Minder fysieke belasting

“Cliënten hoeven minder vaak in een tillift. Dat is niet alleen voor ons fijn, maar vooral voor de cliënten zelf. “

7. Afname huidproblematiek

“Het aantal cliënten met huidirritatie is aanzienlijk verminderd, omdat we precies op het juiste moment kunnen verdrogen.”

8. Minder schaamte door natte bedden

“Bij een nat bed komt veel schaamte kijken, dat merk ik aan de cliënt. Ik ben blij dat we met Abena Nova het aantal natte bedden kunnen terugdringen.”

9. Persoonlijke aandacht

“Ik houd meer tijd over voor persoonlijke aandacht voor cliënten nu ik precies weet wanneer ik moet verdrogen.”

Abena Nova eBook

Ervaringen met Abena Nova van beleidsmakers, managers en zorgverleners in de praktijk. Download het eBook de impact van slim incontinentiemateriaal

Veelgestelde vragen over Abena Nova

Hieronder lees je alle vragen die onze specialisten regelmatig krijgen. Staat jouw vraag er niet bij of wil je weten wat Abena Nova voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op.

Aan een Abena Nova Slip of inlegverband wordt een herbruikbare clip bevestigd. Door de koolstofbanen in het incontinentieproduct kan de clip de mate van urineverzadiging en de verspreiding meten en dit real time doorgeven aan de app van de zorgmedewerker. Zorgverleners krijgen een melding in de app zien wanneer verzadiging is bereikt of als er een dreigende lekkage is en het product vervangen dient te worden.

De sensoren geven exact aan wat het verzadigingsniveau van het incontinentieproduct is, zodat zorgverleners meer inzicht krijgen wanneer de cliënt verschoond moet worden, niet te vroeg en niet te laat. Dit voorkomt onnodige controles en verschoningen, waardoor er sprake is van tijdswinst en verspilling van producten. Maar bovenal kwaliteitswinst: er is minder sprake van natte bedden en het voorkomt dat de huid van de cliënt geïrriteerd raakt doordat deze te lang in contact is geweest met urine.

 • Niet meer gestoord worden door onnodige verdrogingen
 • Geen nat bed of natte kleding meer, minder huidirritatie
 • Minder schaamte, meer comfort
 • Betere nachtrust
 • De juiste zorg kunnen bieden op het juiste moment
 • Minder tijd kwijt aan onnodige verdrogingen, natte bedden en huidproblemen
 • Minder fysieke belasting
 • Eigen keuzes kunnen maken.

Werken met Abena Nova heeft een aantal voordelen:

 • Cliëntgericht / vraaggericht werken
 • Inzicht hebben in plaspatronen
 • Onnodige verschoningen voorkomen
 • Minder verschoningen
 • Meer tijd voor andere activiteiten
 • Minder belasting voor cliënt en medewerkers

 

Daarnaast vraagt het gebruik van Abena Nova om aanpassingen in je dagelijkse werkwijze. Niet meer verdrogen op vaste tijdstippen, maar op het moment dat een cliënt dat nodig heeft. Dit vraagt om een goede voorbereiding, en betrokkenheid van alle collega’s bij de invoering. Enkele tips:

 • Volg met je team de E-Learning van Abena Nova.
 • Ga vervolgens met elkaar in gesprek over de gevolgen voor jullie werkwijze.
 • Bespreek in het begin regelmatig waar je in de praktijk tegenaan loopt.
 • Deel ook met elkaar welke voordelen jullie in de praktijk ervaren; dat werkt motiverend.
 • Benoem één iemand in je team tot ‘ambassadeur’, bij wie collega’s terecht kunnen met vragen over Abena Nova.

Dat kan, maar om een goed overzicht te hebben op alle incontinentiemateriaal dragende cliënten, eenduidigheid in het aanleggen van producten en dezelfde contactpersoon/productspecialist is het wenselijk om naast Nova ook het conventionele incontinentie materiaal van Abena te gebruiken.

Op onze website env-zorgabenanl-b2bstaging.kinsta.cloud/abena-nova vind je meer informatie over Abena Nova.
Lees in ons blog ook hoe instellingen zoals Philadelphia Zorg en Zorggroep Tangenborgh de inzet van Abena Nova hebben ervaren. Of bekijk de onderzoeken die naar de impact van slim incontinentiemateriaal is gedaan.

Abena Nova voldoet aan alle wettelijke eisen op het gebied van medische hulpmiddelen (MDR). Dit betekent ook dat het product klinisch getest is.

Contact over Abena Nova

Abena Nova is het eerste slimme incontinentiemateriaal voor de dagelijkse praktijk. Bewezen effectief. Wil jij weten of jouw organisatie klaar is om Nova in te zetten? Wil je weten wat ervoor nodig is om samen de kwaliteit van continentiezorg naar een hoger plan te tillen? Of heb je een andere vraag over Nova? Vul dan onderstaande gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Uiteraard kan je ook telefonisch contact met ons opnemen via 0485 58 11 29 of stuur een email naar instellingen@abena.nl

Laden

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: