Hoe slimme continentiezorg slaap kan verbeteren

Continentiezorg gaat ook ‘s nachts door. Soms gaat dit onbedoeld ten koste van de slaap van cliënten. Met Abena Nova zorg je voor droge bedden, zonder dat de nachtrust verstoord wordt.

Slaap en slimme continentiezorg

Naarmate mensen ouder worden, verandert hun slaappatroon. We slapen minder, worden eerder wakker en hebben meer moeite met in slaap vallen. Hiervoor bestaan verschillende oorzaken, waaronder: rusteloze benen, depressie, eenzaamheid, ademhalingsproblemen, incontinentie en nog meer.

In verpleeghuizen en andere zorginstellingen spelen ook omgevingsfactoren een rol bij een veranderend slaappatroon. Factoren zoals lawaai of lampen die ’s nachts aan staan kunnen een negatieve impact hebben op de nachtrust.

Uit onderzoek blijkt dat lawaai gedurende de nacht veroorzaakt wordt door personeel, voornamelijk tijdens continentiezorg en andere persoonlijke zorgbehoeften. Hierdoor worden cliënten bijvoorbeeld blootgesteld aan licht, omdat zorgverleners een lamp moeten aanzetten om hun zorghandeling uit te kunnen voeren. Dat kan een verstoorde slaap veroorzaken.

Handmatige controles zijn nodig om lekkages te voorkomen en cliënten tijdig te verschonen, maar ze hebben ook nadelige gevolgen voor cliënten en zorgverleners. Soms controleert zorgpersoneel de verzadiging van het incontinentiemateriaal zo’n 2 tot 3 keer gedurende de nacht. Met elke keer een verstoring tijdens de slaap tot gevolg.

Een uitputtende zorgtaak

Continentiezorg is een tijdrovende en uitputtende taak voor zorgmedewerkers. Tijdens een nachtdienst zijn zorgmedewerkers verantwoordelijk voor een groter aantal cliënten per medewerker dan tijdens een dagdienst. Zij moeten meer cliënten controleren. Als er sprake is van een lekkage, dient de zorgmedewerker ook de cliënt uit bed te halen, hem of haar te wassen en het beddengoed te verschonen. Dit levert nog meer werk op voor de zorgmedewerker en daarnaast ook ongemakken voor de cliënt. Met slim incontinentiemateriaal kan dit anders.

Hoe voorkom je lekkages en handmatige controles?

Slim incontinentiemateriaal zoals Abena Nova, zorgt ervoor dat handmatige controles niet meer nodig zijn. Een clip die wordt bevestigd op het continentiemateriaal, stuurt data door naar een app. Hierop kunnen medewerkers de verzadiging van het continentiemateriaal zien. Wanneer deze verzadiging een bepaalde hoeveelheid bereikt, krijgt de zorgmedewerker een seintje zodat zij weten wanneer het tijd is om te verschonen. Ook krijgen medewerkers een melding wanneer iemand het materiaal al een tijd draagt en verschoond moet worden, ook al is het incontinentiemateriaal nog niet helemaal verzadigd. Daarnaast krijgen ze een melding als er een lekkage dreigt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer urine die dicht bij de rand van het materiaal zit of als het materiaal de verzadigingscapaciteit heeft bereikt.

Dit betekent dat het materiaal alleen wordt vervangen wanneer dat ook echt nodig is, waardoor lekkages en en onnodige verstoringen gedurende de nacht voorkomen worden.

Meer waardevolle zorg

Een verbeterd slaappatroon heeft verschillende voordelen voor cliënten. Ze hebben bijvoorbeeld meer energie tijdens dagelijkse activiteiten zoals beweging, sociaal contact en ontspanning. Ook kan het leiden tot meer eigen regie bij cliënten die zich zelfstandig of met minimale hulp aankleden. Cliënten die een goede nachtrust hebben gehad ervaren ook minder mentale belasting. En zorgprofessionals houden meer tijd over voor andere zaken.

Een win-win situatie.

Slim incontinentiemateriaal

ABENA Nova verandert de manier waarop continentiezorg ingericht wordt op revolutionaire wijze. Het eerste slimme incontinentiemateriaal toegepast in de dagelijkse zorgpraktijk.

Meer tips en adviezen

Hoe kies je het slimme incontinentiemateriaal?

Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: