De gouden regels van innoveren

Zorginnovaties succesvol implementeren

Het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova verbetert de kwaliteit van continentiezorg, reduceert de gevolgkosten van incontinentie en verlicht de werkdruk. Maar let op: het is geen kwestie van ‘even overstappen’. De inzet van slim incontinentiemateriaal vraagt om aanpassingen in de organisatie. We stelden een aantal gouden regels op om de implementatie van Abena Nova te laten slagen:

Een innovatie zoals Abena Nova vergt een verandering van werkwijze. Verandering kan eng zijn en op weerstand stuiten. Vertrouw op het proces en evalueer op het einde van de eerste implementatie.

Een nieuwe innovatie invoeren gaat met vallen en opstaan. Het belangrijkste is dat we blijven communiceren. Houdt de lijntjes kort en sta naast de zorgprofessional die ermee moet werken.

Start klein en breidt de testgroep vervolgens langzaam uit. Op die manier is opschalen een stuk makkelijker.

Ambassadeurs creëren draagkracht op de vloer en kunnen collega’s ondersteunen tijdens de implementatie.

Je verandert de werkwijze die verpleegkundingen en verzorgenden jarenlang gewend zijn. Bovendien moeten ze begrijpen waarom ze de technologie inzetten en hoe het werkt.

Het materiaal van ons slimme incontinentiemateriaal is goed, maar zonder digitale infrastructuur kan de clip zijn werk niet goed doen. Digitale malfuncties veroorzaken veel frustratie, dus het is belangrijk dat de IT-infrastructuur op orde is.

Elke organisatie is anders. Daarom hebben we ons implementatieplan nauwkeurig gedocumenteerd, zodat we op elk punt van het traject exact weten wat er nodig is om van de innovatie een succes te maken.

Abena Nova eBook

Ervaringen met Abena Nova van beleidsmakers, managers en zorgverleners in de praktijk. Download het eBook de impact van slim incontinentiemateriaal

Veelgestelde vragen over Abena Nova

Hieronder lees je alle vragen die onze specialisten regelmatig krijgen. Staat jouw vraag er niet bij of wil je weten wat Abena Nova voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op.

Aan een Abena Nova Slip of inlegverband wordt een herbruikbare clip bevestigd. Door de koolstofbanen in het incontinentieproduct kan de clip de mate van urineverzadiging en de verspreiding meten en dit real time doorgeven aan de app van de zorgmedewerker. Zorgverleners krijgen een melding in de app zien wanneer verzadiging is bereikt of als er een dreigende lekkage is en het product vervangen dient te worden.

De sensoren geven exact aan wat het verzadigingsniveau van het incontinentieproduct is, zodat zorgverleners meer inzicht krijgen wanneer de cliënt verschoond moet worden, niet te vroeg en niet te laat. Dit voorkomt onnodige controles en verschoningen, waardoor er sprake is van tijdswinst en verspilling van producten. Maar bovenal kwaliteitswinst: er is minder sprake van natte bedden en het voorkomt dat de huid van de cliënt geïrriteerd raakt doordat deze te lang in contact is geweest met urine.

 • Niet meer gestoord worden door onnodige verdrogingen
 • Geen nat bed of natte kleding meer, minder huidirritatie
 • Minder schaamte, meer comfort
 • Betere nachtrust
 • De juiste zorg kunnen bieden op het juiste moment
 • Minder tijd kwijt aan onnodige verdrogingen, natte bedden en huidproblemen
 • Minder fysieke belasting
 • Eigen keuzes kunnen maken.

Werken met Abena Nova heeft een aantal voordelen:

 • Cliëntgericht / vraaggericht werken
 • Inzicht hebben in plaspatronen
 • Onnodige verschoningen voorkomen
 • Minder verschoningen
 • Meer tijd voor andere activiteiten
 • Minder belasting voor cliënt en medewerkers

 

Daarnaast vraagt het gebruik van Abena Nova om aanpassingen in je dagelijkse werkwijze. Niet meer verdrogen op vaste tijdstippen, maar op het moment dat een cliënt dat nodig heeft. Dit vraagt om een goede voorbereiding, en betrokkenheid van alle collega’s bij de invoering. Enkele tips:

 • Volg met je team de E-Learning van Abena Nova.
 • Ga vervolgens met elkaar in gesprek over de gevolgen voor jullie werkwijze.
 • Bespreek in het begin regelmatig waar je in de praktijk tegenaan loopt.
 • Deel ook met elkaar welke voordelen jullie in de praktijk ervaren; dat werkt motiverend.
 • Benoem één iemand in je team tot ‘ambassadeur’, bij wie collega’s terecht kunnen met vragen over Abena Nova.

Dat kan, maar om een goed overzicht te hebben op alle incontinentiemateriaal dragende cliënten, eenduidigheid in het aanleggen van producten en dezelfde contactpersoon/productspecialist is het wenselijk om naast Nova ook het conventionele incontinentie materiaal van Abena te gebruiken.

Op onze website env-zorgabenanl-b2bstaging.kinsta.cloud/abena-nova vind je meer informatie over Abena Nova.
Lees in ons blog ook hoe instellingen zoals Philadelphia Zorg en Zorggroep Tangenborgh de inzet van Abena Nova hebben ervaren. Of bekijk de onderzoeken die naar de impact van slim incontinentiemateriaal is gedaan.

Abena Nova voldoet aan alle wettelijke eisen op het gebied van medische hulpmiddelen (MDR). Dit betekent ook dat het product klinisch getest is.

Contact over Abena Nova

Abena Nova is het eerste slimme incontinentiemateriaal voor de dagelijkse praktijk. Bewezen effectief. Wil jij weten of jouw organisatie klaar is om Nova in te zetten? Wil je weten wat ervoor nodig is om samen de kwaliteit van continentiezorg naar een hoger plan te tillen? Of heb je een andere vraag over Nova? Vul dan onderstaande gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Uiteraard kan je ook telefonisch contact met ons opnemen via 0485 58 11 29 of stuur een email naar instellingen@abena.nl

Laden

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: