Het is belangrijk dat iedereen goed weet hoe infectieziekten worden overgebracht en wat je hiertegen kunt doen. De kans op het overdragen van ziekteverwekkers wordt kleiner bij het goed toepassen van hygiëne op jouw werkplek. Een schone en veilige zorgomgeving begint met de juiste basishygiëne. Deze bestaat uit een goede handhygiëne en persoonlijke hygiëne. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over. Ook kun je in dit artikel het whitepaper ’28 praktische hygiënetips voor betere infectiepreventie in de zorg’ downloaden, waarin de kennis van onze specialisten is vertaald in nuttige weetjes, gouden regels en praktische tips.
De meest voorkomende manier van verspreiding van ziekteverwekkers is via de handen. Op de handen komen drie keer zoveel bacteriën voor dan bijvoorbeeld op de onderarm of elleboog. Er zijn maar liefst meer dan 150 verschillende bacteriën en 30 soorten schimmels. Vrouwenhanden bevatten meer bacteriën dan mannenhanden. Dat wil niet zeggen dat vrouwen minder schoon zijn dan mannen. De huid van vrouwen is volgens onderzoekers minder zuur dan de huid van mannen. Hierdoor kunnen de bacteriestammen beter overleven. Bovendien verschillen mannen en vrouwen ook in de hoeveelheid zweet, talg en het gebruik van huidverzorgingsproducten.
28 praktische hygiënetips voor betere infectiepreventie
Was je handen altijd met water en vloeibare zeep als je handen zichtbaar vuil zijn en plakkerig aanvoelen. In alle overige gevallen mag je kiezen: wassen met water en vloeibare zeep óf desinfecteren. Om het gemakkelijk en overzichtelijk te maken heeft Abena een infographic ontwikkeld waarop deze richtlijnen in één oogopslag duidelijk worden. Tevens is deze infographic voorzien van een wasinstructie. Je kunt hem hier downloaden.
Ziekteverwekkers kunnen zich gemakkelijk verspreiden doordat er lichamelijk contact is tussen cliënten en zorgverleners en onderling. Een goede persoonlijke hygiëne van zorgverleners en cliënten verkleint het infectierisico. Maar wat houdt een goede persoonlijke hygiëne in?
Geen hand- of polssieraden.
Juiste hoest- en niestechnieken
Geen lange nagels, nagellak of kunstnagels
Sieraden en piercings niet in contact met de cliënt
Korte haren en vast. Baarden en snorren kort.
Ontstoken sieraden en piercings verwijderen en afdekken met een niet vochtdoorlatende pleister
Om ziekteverwekkers die zich door de lucht verspreiden tegen te gaan, moet bij niezen of hoesten het gezicht afgewend worden, een papieren zakdoek voor de mond worden gehouden of bij gebrek aan een zakdoek de elleboogplooi worden gebruikt.
Geen hand of polssieraden
Gebruik een papieren zakdoek bij het snuiten van de neus of bij het hoesten
Gooi dit direct in een afvalbak
Hoest of nies met een papieren zakdoek voor de mond
Pas direct handhygiëne toe na hoesten niezen of snuiten
Kom je er niet helemaal uit met de keuze van een product, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.