PAL-labeling voor allergenen
"Kan sporen bevatten van” mag niet zomaar meer: Wat je móét weten
- Bijgewerkt op mei 1, 2025
Zo voldoe je aan het vernieuwde PAL-beleid vóór 2026
Sinds 1 januari 2024 geldt in Nederland een nieuw allergenenbeleid. Je hebt tot 1 januari 2026 om jouw processen aan te passen, maar het advies is om hier snel mee te beginnen. De aangescherpte regels gelden voor iedereen die voedsel produceert, verwerkt, verpakt of verkoopt. Doel is betere bescherming van mensen met voedselallergieën door kruisbesmetting te beperken en het gebruik van allergenenwaarschuwingen (Precautionary Allergen Labelling, PAL) te verduidelijken.
Een PAL is een etiketwaarschuwing voor mogelijke kruisbesmetting met allergenen. Je moet kruisbesmetting zoveel mogelijk voorkomen. Is dit ondanks voorzorgsmaatregelen toch mogelijk, en blijkt uit een risicoanalyse dat referentiewaarden overschreden kunnen worden? Dan is een PAL verplicht. De referentiewaarde (of referentiedosis, RfD) is de hoeveelheid allergeen die nog veilig is voor mensen met een voedselallergie. Wordt deze waarde niet overschreden, dan mag je geen PAL gebruiken.
Lees hieronder wat het nieuwe beleid inhoudt en hoe je je op tijd voorbereidt.
Wat verandert er?
Het allergenenbeleid draait om voorkómen van kruisbesmetting, en niet alleen waarschuwen met etiketten. Het uitgangspunt is dat er alleen gewaarschuwd wordt, wanneer er sprake is van een een risico.
De belangrijkste punten:
- Voorkomen is verplicht: Je bent verplicht om alles te doen om kruisbesmetting te voorkomen.
- Waarschuwen mag niet zomaar meer: Je mag alleen een allergenenwaarschuwing (“kan sporen bevatten van…”) gebruiken als er ondanks preventieve maatregelen, nog steeds een aantoonbaar risico is.
- Etiketteksten worden strikter gecontroleerd: Alleen goedgekeurde formuleringen zijn toegestaan.

5 praktische stappen om aan de regels te voldoen
- Voer een risicoanalyse uit
Breng in kaart waar kruisbesmetting kan optreden binnen jouw bedrijf. Denk aan productie, opslag, transport of personeel. Schakel eventueel hulp in met een externe voedselveiligheidsexpert. - Gebruik PAL alleen als het écht nodig is
De bekende tekst “kan sporen bevatten van…” mag alleen worden gebruikt als je met een risicoanalyse kunt aantonen dat allergenen mogelijk in het eindproduct terechtkomen, ondanks beheersmaatregelen. - Houd je aan de juiste formuleringen op het etiket
De NVWA staat alleen deze teksten toe:- “Kan X bevatten”
- “Niet geschikt voor mensen met een X-allergie”
Andere, vage of onduidelijke teksten zijn niet toegestaan.
- Documenteer alles goed
Zorg dat alle maatregelen, analyses en procedures rondom allergenenbeheer goed zijn vastgelegd in je voedselveiligheidsmanagementsysteem. Dit is belangrijk bij controles of audits. - Werk met een actieplan richting 2026
Voldoe je nog niet volledig aan de nieuwe eisen? Stel dan nu een actieplan op. Bepaal per stap wat je wanneer gaat aanpakken en wie daar verantwoordelijk voor is.
Waarom nu actie ondernemen?
Hoewel de verplichting pas vanaf 2026 volledig van kracht wordt, loont het om nu al stappen te zetten. Zo voorkom je onaangename verrassingen bij een NVWA-controle, verhoog je de voedselveiligheid én toon je zorgvuldigheid richting je klanten.

Hoe kunnen we jou ondersteunen?
Als ABENA denken we graag met je mee over praktische oplossingen. Denk aan:
- Hygiëneproducten die helpen bij het beperken van kruisbesmetting (bijvoorbeeld disposable schorten, handschoenen en haarnetjes)
- Schoonmaakmiddelen voor voedselveilige omgevingen
- Professioneel advies over hoe je jouw processen kunt inrichten of verbeteren
- Oplossingen voor personele hygiëne, zoals handdesinfectie, dispensersystemen en instructiemateriaal.
Met de juiste tools en werkwijzen kun je allergenen beter beheersen én voldoen aan de nieuwe wetgeving.
Meer weten?
Wil je sparren over je situatie of advies over geschikte producten? Neem gerust contact op met ons team. Wij helpen je graag om compliant én toekomstbestendig te worden.
Voor meer achtergrondinformatie kun je ook het officiële richtlijnendocument raadplegen via o.a.:

Kenniscentrum voor veiligheid en hygiëne
ABENA hecht waarde aan een hoogwaardig assortiment voor veiligheid en hygiëne, maar ook aan de juiste kennis van de markt én processen waarin hygiëne de standaard is. Wil je lezen over relevante topics en hoe je de juiste keuzes maakt voor optimale hygiëne en reiniging?
