Alternatieven voor plastic disposables

Alternatieven voor plastic disposables

Nu de verkoop van single used plastics in Europa wettelijk is verboden en ook andere typen plastic naar verwachting in de ban gaan, is het aan te bevelen je assortiment op orde te brengen. Welke plastics heb je nog op voorraad en welke duurzame alternatieven zijn hiervoor op de markt? Nu actie ondernemen, voorkomt een onbruikbare restvoorraad en geeft jouw klanten tijd om een weloverwogen keuze te maken. 

ABENA biedt een uitgebreid assortiment disposable producten als duurzaam alternatief voor plastic disposables. Om een goede keuze te maken, moet je niet alleen kijken naar de biologische afbreekbaarheid van een product, maar ook waar het voor gaat dienen. Een kom van suikerriet is duurzamer dan een kom van hout, maar heeft een andere uitstraling. En gaat het om verpakkingsmateriaal, dan is het belangrijk om te kijken naar de houdbaarheid van het te verpakken product en of temperatuur een rol speelt. 

Welke duurzame alternatieven zijn er?

Er zijn inmiddels al heel wat duurzame alternatieven voor plastic disposables op de markt en de ontwikkelingen op dat gebied gaan snel. Om het je gemakkelijk te maken, zetten we alle beschikbare duurzame grondstoffen op een rij. Zo kun je eenvoudig zien welke grondstof het beste past bij jouw product. 

Papier

Papier is, samen met hout, het duurzaamste alternatief voor plastic. Het is 100% recyclebaar, volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Papier is bijvoorbeeld een interessante keuze voor foodmarkets en om voedingsmiddelen en afhaalmaaltijden te presenteren. 

Kies papier als:

 • De houdbaarheid van het voedingsproduct kort is. 
 • Je het gebruik van hernieuwbare grondstoffen belangrijk vindt. 
 • Je jouw product een natuurlijke uitstraling wilt geven. 
 • Je de verpakking wilt laten bedrukken. 

Hout

Ook hout is volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Het is CO2-neutraal, 100% hernieuwbaar en recyclebaar. 

Kies hout als:

 • Je het gebruik van hernieuwbare grondstoffen belangrijk vindt.
 • Je de presentatie van voedingsproducten een natuurlijke uitstraling wilt geven. 

Palmbladeren

De productie van palmbladeren is eenvoudig en duurzaam. De palmbladeren die van de bomen vallen, worden verzameld en gereinigd en vervolgens geperst in verschillende maten en vormen. Palmbladeren zijn volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar, 100% hernieuwbaar en 100% vrij van chemicaliën en andere additieven. 

Kies palmbladeren als:

 • Voedingsproducten direct genuttigd worden. Het gebruik van palmbladeren is daarom zeer geschikt voor streetfood en buffetten. 
 • Je een natuurlijke uitstraling belangrijk vindt. 

Suikerrietbagasse

Na de productie van suikerriet wordt het afvalproduct van suikerriet versnipperd en gereinigd tot zogenaamde bagassevezels. Van deze vezels kunnen verschillende soorten producten worden gemaakt die geschikt zijn voor warme en koude gerechten. Suikerrietbagasse is 100% biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar en het is CO2-neutraal. 

Kies suikerrietbagasse als:

 • De houdbaarheid van voedingsproducten kort is. 
 • Je het gebruik van hernieuwbare grondstoffen belangrijk vindt. 
 • Je een natuurlijke uitstraling belangrijk vindt. 

Producten met kaolien coating

Producten met een kaolien coating worden bedekt met een ultradun laagje klei (kaolien). Hierdoor zijn bijvoorbeeld kartonnen bekers geschikt voor warme dranken. Kaolien wordt ook gebruikt bij het maken van porselein. Het heeft een natuurlijke oorsprong en is biologisch afbreekbaar en composteerbaar. 

Kies producten met kaolien coating als:

 • Je karton of papier een fraaiere, gladde oppervlaktestructuur wilt geven. 

Profiteer van onze kennis en expertise

ABENA vindt het belangrijk om naast ons aanbod van kwalitatief hoogwaardige producten, ook onze expertise te delen met de markten waarin we opereren. Onze experts lokaal en internationaal hebben jarenlange ervaring binnen hun werkveld doen hun best om de meest actuele en relevantie informatie voor jou op een rij te zetten, zodat jij de beste keuze kunt maken voor het juiste product.