Dé vegatrends van 2024

Vegatrends 2024: Zeven ontwikkelingen in vegetarische en veganistische voeding

Het landschap van vegetarische en veganistische voeding ondergaat voortdurend veranderingen en groeit gestaag. De vegetariërsbond, de organisatie achter het V-label in Nederland, heeft voor 2024 zeven belangrijke trends geïdentificeerd die de evolutie van plantaardige voeding markeren. Deze trends bieden een fascinerend inzicht in de verschuivingen die plaatsvinden in ons voedingspatroon en de manier waarop consumenten keuzes maken op het gebied van voeding. 

1. Daling van de vleesconsumptie

Het is geen verrassing dat de vleesconsumptie blijft afnemen. Sinds 2010 is er een gestage daling waar te nemen, en in 2024 zal deze trend zich voortzetten. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de negatieve gevolgen van overmatige vleesconsumptie voor zowel hun gezondheid als het milieu. De cijfers liegen er niet om: bijna de helft van de Nederlanders heeft de intentie om minder vlees te gaan eten, en velen houden zich hieraan. Met de groeiende beschikbaarheid van vleesvervangers en de stijgende prijzen van vlees, is de overstap naar een meer plantaardig dieet voor velen een logische keuze. 

2. Toename van plantaardige eiwitten

Terwijl de vleesconsumptie daalt, stijgt de vraag naar plantaardige eiwitten. Supermarkten hebben zich gecommitteerd aan het verhogen van het aandeel plantaardige eiwitten in hun assortiment. Merken zoals Jumbo, Lidl en Albert Heijn zijn leiders in deze transitie, met plannen om tegen 2030 aanzienlijke stappen te zetten. Het V-label speelt hierbij een cruciale rol door consumenten te helpen bij het identificeren van veganistische en vegetarische producten, waardoor de keuze voor plantaardige eiwitten gemakkelijker wordt.

3. Groei van visvervangers

De vraag naar plantaardige visvervangers neemt explosief toe, vooral onder Europese flexitariërs die op zoek zijn naar duurzame alternatieven voor traditionele visproducten. Met de toenemende druk op marine visbestanden, is er een groeiende behoefte aan milieuvriendelijke opties. Innovatieve producten zoals visvrije tonijn en veganistische visburgers voldoen aan deze groeiende vraag en dragen bij aan een meer duurzaam voedingssysteem. 

4. Toename van plantaardige zuivel

De populariteit van plantaardige zuivel blijft stijgen, met een groeiend aantal merken dat alternatieven biedt voor traditionele zuivelproducten. Bedrijven zoals Those Vegan Cowboys en Boermarke zijn pioniers in deze verschuiving naar plantaardige zuivel, waarbij het V-label consumenten helpt bij het maken van bewuste keuzes.

5. Opkomst van vegan cosmetica

De vraag naar veganistische cosmetica groeit gestaag, aangezien consumenten steeds meer belang hechten aan ethische en duurzame producten. Het V-label speelt hier een rol van betekenis, met consumenten die waarde hechten aan de garantie dat hun cosmetica veganistisch is. 

6. Minder vleesreclame

In lijn met de dalende vleesconsumptie zien we een afname van vleesreclames, vooral in steden die zich inzetten voor een duurzamer advertentiebeleid. Supermarkten passen hun advertentiestrategieën aan om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar plantaardige opties. 

7. Doorbraak in horecagelegenheden

Restaurants spelen een cruciale rol in het stimuleren van de acceptatie van veganistische en vegetarische opties. Met een groeiend aantal restaurants dat veganistische en vegetarische gerechten aanbiedt en initiatieven zoals het Lekker Vega label, wordt plantaardig eten steeds toegankelijker voor consumenten. Tegenwoordig biedt 41% van de restaurants bij iedere gang ten minste één vegan optie aan. 

De toekomst van vegetarische en veganistische voeding ziet er veelbelovend uit, met een groeiende acceptatie en beschikbaarheid van plantaardige opties. Door middel van initiatieven zoals het V-label en bewuste consumentenkeuzes, kunnen we allemaal bijdragen aan een gezonder en duurzamer voedingssysteem. 

Profiteer van onze kennis en expertise

ABENA vindt het belangrijk om naast ons aanbod van kwalitatief hoogwaardige producten, ook onze expertise te delen met de markten waarin we opereren. Onze experts lokaal en internationaal hebben jarenlange ervaring binnen hun werkveld doen hun best om de meest actuele en relevantie informatie voor jou op een rij te zetten, zodat jij de beste keuze kunt maken voor het juiste product.