Consumententrends in voeding
Consumententrends in voeding: welke consequenties heeft dit voor jou als inkoper?
- Bijgewerkt op mei 8, 2025
Inkopen in een wereld die continu in beweging is
Van vegan burgers en glutenvrije snacks tot eiwitrijke repen en streekgebonden producten, de voedingswereld is volop in beweging. Consumenten stellen steeds hogere eisen aan wat er op hun bord belandt, en deze verschuivingen hebben directe gevolgen voor de inkoop van ingrediënten én voor de gehele toeleveringsketen. Wat betekenen deze trends concreet voor jou als inkoper in de voedselverwerkende industrie? En hoe kun je hier zo goed mogelijk op anticiperen?
We zetten de vijf grootste trends van het moment op een rijtje en geven direct aan wat de gevolgen kunnen zijn voor jou als inkoper.
Trend 1: plantaardige alternatieven
De vraag naar plantaardige alternatieven blijft stijgen. Niet alleen vegetariërs en veganisten, maar ook flexitariërs kiezen steeds vaker voor producten zonder dierlijke ingrediënten. Dit zorgt voor een grotere vraag naar plantaardige eiwitten zoals soja, zuivelvervangers, erwteneiwit en lupine. Met name de zuivelvervangers en visvervangers maken een enorme groei naar vraag mee.
Gevolg voor de inkoop:
Deze grondstoffen zijn niet onbeperkt beschikbaar. Door de stijgende vraag en een vaak beperkte productiecapaciteit kunnen er tekorten ontstaan of prijsstijgingen optreden. Om leveringszekerheid te waarborgen, zijn flexibele inkoopstrategieën nodig, zoals het spreiden van leveranciers, het verkennen van alternatieve eiwitbronnen en het tijdig vastleggen van contracten.

Trend 2: "free-from", zonder toevoegingen of allergenen
Glutenvrij, lactosevrij, E-nummervrij, steeds meer consumenten letten er vooral op wat er niet in hun voeding zit. Transparantie, schone labels en korte, begrijpelijke ingrediëntenlijsten worden steeds belangrijker. Deze trend wordt gedreven door zowel gezondheidsbewuste consumenten als mensen met voedselintoleranties of -allergieën.
Wat betekent dit voor de inkoper?
De vraag naar allergeenvrije en clean label ingrediënten beperkt het aanbod en stelt hogere eisen aan leveranciers. Inkopers moeten strengere specificaties hanteren, extra aandacht besteden aan leveranciersaudits en nauwer samenwerken met kwaliteitsafdelingen. Ingrediënten moeten vaak aan strengere eisen voldoen, zoals een gegarandeerd allergenenvrij productieproces of het vermijden van kunstmatige toevoegingen. Dit beperkt het aanbod en kan leiden tot hogere kosten of langere levertijden. Betrouwbare partners en kennis van natuurlijke alternatieven worden steeds belangrijker om aan de vraag te blijven voldoen.

Trend 3: eiwit!
Eiwit is dé trend van het moment niet meer weg te denken uit de schappen. Sporters, gezondheidsbewuste consumenten en ouderen zijn op zoek naar eiwitrijke producten. Denk aan proteïnerepen, zuivelvervangers en zelfs snacks met toegevoegde eiwitten. De aandacht gaat niet alleen naar de hoeveelheid eiwitten, maar ook naar de herkomst.
Wat betekent dit voor de inkoper?
De concurrentie om hoogwaardige eiwitbronnen zowel dierlijk als plantaardig neemt toe. Niet alleen de prijs van eiwit is belangrijk, ook de leveringszekerheid en flexibiliteit van leveranciers. De vraag naar eiwitrijke varieert, waardoor betrouwbare leveranciers met schaalbaarheid en kwaliteitsconsistentie gewenst zijn. Zeker nu de eiwittenmarkt competitiever wordt. Ook hier geldt: wie op tijd goede partners vindt, blijft de vraag voor.
Trend 4: local-for-local
Korte ketens en lokale producten worden steeds interessanter, niet alleen vanwege duurzaamheid, maar ook vanwege leveringszekerheid. Consumenten tonen interesse in lokale economieën en transparantie in herkomst. Korte ketens verlagen transportkosten en emissies, wat dan weer de ecologische voetafdruk vermindert. Een win-win situatie.
Wat betekent dit voor de inkoper?
Dit biedt kansen: door samen te werken met regionale leveranciers kun je inspelen op de wens naar transparantie én risico’s beperken die gepaard gaan met internationale logistiek. Daarnaast kan het gebruik van lokale bronnen de wervingskracht versterken bij consumenten die steeds vaker waarde hechten aan lokaal geproduceerde goederen. Het is een kans om het merkverhaal rondom duurzaamheid en lokale betrokkenheid verder uit te bouwen.

Samenwerking met andere afdelingen
Als inkoper en je steeds meer een schakel tussen R&D, marketing en kwaliteitszorg. Want als zij nieuwe producten willen ontwikkelen die aansluiten bij trends, heb jij de taak om te zorgen dat de juiste ingrediënten, tegen de juiste prijs en onder de juiste voorwaarden, beschikbaar zijn.
Kortom: de inkoper van nu is een trendwatcher, risicoanalist, onderhandelaar én innovator in één. En precies daarom is het belangrijk om samen te werken met partners die diezelfde flexibiliteit en toewijding bieden.
Bij ABENA denken we graag met mee over hoe jij je werk veiliger, efficiënter én toekomstgericht kunt blijven doen.
Kenniscentrum voor veiligheid en hygiëne
ABENA hecht waarde aan een hoogwaardig assortiment voor veiligheid en hygiëne, maar ook aan de juiste kennis van de markt én processen waarin hygiëne de standaard is. Wil je lezen over relevante topics en hoe je de juiste keuzes maakt voor optimale hygiëne en reiniging?
