Bereid je voor op een toekomst zonder plastic

Wettelijk verbod op verkoop van single use plastic

Sinds juli 2021 is er binnen de EU een wettelijk verbod op de verkoop van single use plastic, waarvoor plasticvrije alternatieven zijn. En het ziet er nu naar uit dat andere soorten plastic op afzienbare termijn in de ban gaan. Bij ABENA zijn we klaar voor een toekomst zonder plastic en we helpen ook jou graag op weg.

De impact van plastic op het milieu en onze gezondheid is enorm. Een groot deel van het plastic komt terecht op vuilstortplaatsen en op straat, waar het via de wind, slootjes, kanalen en rivieren in zee belandt. Zo komt het dat 70% van het zwerfvuil in zeeën en oceanen bestaat uit single use plastics. 

Oxo-degadeerbare plastics

De single use plastics waarvoor het verbod geldt, zijn zogenaamde oxo-biologisch afbreekbare plastics. Bestek, borden, bekers, rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes die van dit materiaal zijn gemaakt, vallen uiteen in microdeeltjes van nog geen 5 millimeter als ze in aanraking komen met licht, zuurstof en warmte. Vissen, schaaldieren en andere zeedieren zien het als voedsel en eten het op. Zo dringt plastic ook onze voedselketen binnen. 

ABENA - EU verbod op single use plastic

Aanstaand verbod op meer soorten plastic

Producten waar nu nog geen concrete duurzame alternatieven voor zijn, zoals verpakkingen van sandwiches, hamburgers en fruit, koffiebekers en ijs- en dessertbakjes, vallen nu nog binnen het ontmoedigingsgebied, maar zullen in de toekomst ook verboden gaan worden. In 2025 moet het gebruik van deze producten al met minstens 25% zijn teruggebracht. Om dit te bereiken, gaat de Nederlandse overheid acties formuleren. Daarbij formuleren ze de Europese richtlijnen die doeltreffende en afschrikwekkende maatregelen voorschrijven. Dit houdt in: veel controles, sancties en boetes. Naast onze zorg voor het milieu, is dit een extra reden om snel orde op zaken te stellen. 

ABENA - EU verbod op single use plastic - alternatieven voor plastic

Steeds meer alternatieven voor plastic

Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven voor plastic. Dus denk je alleen aan papier of hout? Inmiddels is er veel meer mogelijk én de ontwikkelingen gaan volop door. Alle alternatieven hebben specifieke kenmerken wat betreft kwaliteit, biologische afbreekbaarheid, prijs en uitstraling. Stel jezelf bij het kiezen van een alternatief dus altijd de vraag waarvoor je het product gaat gebruiken en wat je ermee wilt uitstralen. Maar ook de prijs van de producten is belangrijk en of je kunt rekenen op een stabiele levering. 

Wat is er nodig voor een soepele transitie?

Om de transitie van plastic disposables naar duurzame alternatieven soepel te laten verlopen, geven we een aantal tips:

  1. Informeer je klanten: Deel proactief jouw kennis over wat er allemaal aan veranderingen op ons afkomt. Zo groeit de bewustwording dat de overgang naar duurzame disposables een feit is en voorkom je dat je klanten voor verrassingen komen te staan. 
  2. Biedt proactief een alternatief: door tijdig de alternatieven met je klanten te delen, geef je hen de tijd zich te oriënteren en weloverwogen keuzes te maken. 
  3. Faseer plastic uit: Koop geen single use plastic meer in die op de lijst staan om binnenkort verboden te gaan worden. Vraag jeleverancier om alternatieven. Dat zijn er meer dan je denkt. 
  4. Volg de ontwikkelingen op de voet: Omdat steeds meer plastic producten verboden zullen worden, is het goed de ontwikkelingen rondom wetgeving, alternatieven, levertijden en prijzen in de gaten te houden. 

Whitepaper: klaar voor een toekomst zonder single use plastics?

Bij ABENA helpen we je graag om de stap naar een toekomst zonder plastic te maken. Alle informatie die je nodig hebt, hebben we verzameld in een handige whitepaper, die je hier gratis kunt downloaden. Je leest daarin alles over: 

Whtepaper Think Green alternatieven voor plastic | ABENA

Profiteer van onze kennis en expertise

ABENA vindt het belangrijk om naast ons aanbod van kwalitatief hoogwaardige producten, ook onze expertise te delen met de markten waarin we opereren. Onze experts lokaal en internationaal hebben jarenlange ervaring binnen hun werkveld doen hun best om de meest actuele en relevantie informatie voor jou op een rij te zetten, zodat jij de beste keuze kunt maken voor het juiste product.